Megölheti a hagyományos stúdiókat az Abbey Road

Vágólapra másolva!
Az egykor a Beatlesnek is munkahelyeként szolgáló londoni hangstúdió mostantól interneten is fogadja és öt munkanapon belül elkészíti bárki lemezének CD-re vagy bakelitre optimalizált masterét.
Vágólapra másolva!

A mastering elkészítése a lemezkészítés legutolsó, erősen technológia-orientált és laikusok számára kevéssé érthető állomása, ráadásul igen drága is. Ezen változtat az Abbey Road Studios új szolgáltatása, amelynek lényege, hogy egy 2 gigás tárhelyre töltheti fel a zenész vagy producer a sávokat veszteségmentes WAV vagy AIFF formátumban, amelyekből a CD-t trackenként 90 fontért (avagy egy bakelit single-t 150 fontért) készítik el a stúdió számos elismerést bezsebelt mérnökei.

A cég sajtóközleményéből az is kiderül, hogy a stúdió a szolgáltatáshoz teljes technikai arzenálját beveti: számos klasszikus analóg eszköz mellett olyan digitális újdonságokat is használnak, mint az EMI TG mastering konzolok a SADiE 5 PCM8 digitális audio munkaállomással. A hírt közlő Techradarnak nyilatkozó zenei újságíró szerint "számos remek mastering eszköz érhető el elfogadható áron, de a csúcshardver, a gyakorlott fülek és egy alkalmas akusztikájú környezet együttese luxusnak számít ezen a piacon, így az Abbey Road új online szolgáltatása világszinvonalú minőséget tesz elérhetővé hobbiszintű árakon." Tegyük hozzá, mindezt a karosszékből is intézheti a zeneipar ifjú reménysége, ami felveti a kérdést, van-e esélye az efféle szolgáltatásokkal szemben a hagyományos stúdióknak.

A szolgáltatás a www.abbeyroadonlinemastering.com címen érhető el.