Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy munka, vagy netezés közben alig látszik, a legtöbben szívesen raknak számítógépük főképernyőjének hátterébe valamilyen szép fényképet, vagy cserélik le a meglévőt, hiszen a PC bekapcsolását követően mindig ez a felvétel köszönti a felhasználót. Megmutatjuk, honnan érdemes háttereket letölteni, s olyan klassz ingyenes segédprogramokat is találtunk, amelyekkel két monitoros panoráma-háttereket is be lehet kapcsolni a Windowsban.
Vágólapra másolva!

Az internetről letölthető háttérképek egyike első számú bajnoka az Interfacelift.com, amelyen a legkülönbözőbb méretben lehet készen letölteni a háttérképeket, így itt az sem okoz gondot a látogatónak, hogy szélesvásznú, full-HD-s, vagy épp dupla, vagy tripla monitorjához szerezzen be jól passzoló pazar képeket, melyek még mobil eszközökre optimalizált formátumban is elérhetők. Tetemes, jól kereshető adatbázisa miatt ezen a szájton érdemes kezdeni a vadászatot: a felvételek felkutatását a szabadszavas kereső mellett címkefelhő (a Tags gomb alatt érhető el) is segíti, a találatokat pedig érdemes az értékelés vagy a letöltések száma alapján sorba rendezni, ugyanis a látványosabb képeket általában sokkal többen is töltik le.

Forrás: [origo]
A háttérképek kánaánja az Interfacelift.com

A művésziebb alkotásokra vágyóknak ezzel szemben a DeviantArt.com-ot, illetve a VladStudio.com-ot érdemes felkeresniük: az előbbi szájt számos művészeti tartalomnak helyet ad a videóktól a fényképekig, a háttérképeket pedig a baloldali menü Customization pontja alatt, a Wallpaper linkre kattintva lehet elérni. A válogatást segítendő a felvételek kategóriánként külön vannak gyűjtve, így annak, aki horrorisztikus fotóra vágyik, nem szükséges feltétlenül átlapozgatnia az oldalon a virágos képeket.

A VladStudio ezzel szemben egy orosz digitális művész, Vlad Gerasimov saját projektje, aki kezdetben hobbiból készített háttérképeket, mára azonban ez vált hivatásává - áll a honlapján. A szájtról számos egyedi hangulatú, többnyire vidám - bár kissé bizarr - hátteret lehet letölteni.

Forrás: [origo]
Egyedi hangulatú hátterek a VladStudio.com-on, művésziek a DeviantArt-on

Sajnos néha rendkívül lassan töltődik be, pedig ötletes kis szájt a SocWall.com, amely tulajdonképpen háttérképmániás felhasználók közösségi oldala. Szerencsére regisztráció nélkül is elérhetők a feltöltött képfájlok, egyedül az zavaró, hogy az egyes oldalak betöltődésére gyakran többtíz másodpercet kell várakozni. Az oldal közössége nem csak magukat a tartalmakat generálja, a hátterek értékelését, besorolását is közösen végzik tagjai. Ezen a szájton kizárólag szélesvásznú képeket lehet letölteni, azokból viszont rengeteg kapott helyet az oldalon, így érdemes türelmesen végignyálazni a kínálatot.

Forrás: [origo]
Közösségi hátterek a SocWall.com-on

Ha valaki épp a nyaralásból ért haza, és saját fotói nem lettek elég szépek, nem kell feltétlenül elkeserednie, a Flickr.com képtárszolgáltató tekintélyes kínálatában jó eséllyel lehet találni majd szemet gyönyörködtető képkockákat a helyszínről. A városnév mellett érdemes a helyszín nevét begépelni, ismertebb városban még arról a hotelről is találhat képet az ember, amelyben megszállt.

Panorámaháttér dupla monitorra

Manapság már elég olcsók a monitorok, lapos kivitelüknek köszönhetően pedig több is elfér belőlük az asztalon, így sokan használnak már kettőt belőlük munkára, szórakozásra. Ilyen konfiguráció megléte esetén különösen látványos, ha panoráma-háttérképet alkalmazunk, azaz egy olyan képet, amelynek eleje az egyik monitoron, vége a másikon látszik, ahogy azt lenti illusztrációnk is mutatja.

Forrás: [origo]
Az ingyenes DisplayFusion-nel két monitorra is rakhat extra háttérképeket

Mindezt azonban nem olyan egyszerű kivitelezni, mivel a Windows alapesetben ugyanazt a háttérképet helyezi el mindkét monitoron. Szerencsére az ingyenes DisplayFusion szoftverrel egyszerűen megoldható a probléma, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy akár mindkét monitoron eltérő háttérkép virítson: ehhez a fenti képen látható menü jobb oldalán lévő I want to use a different background for each feliratot kell kipipálni. Ha olyan háttérképet szeretnénk használni, amely mindkét monitort kitölti, megfelelő forrásfájlra van szükség, amelyet egyaránt be lehet szerezni az InterfaceLift-en, a SocWall-on, a DeviantArt-on, vagy a DualScreenWallpaper.com-on (általában a dual monitor, dual screen vagy multi monitor wallpaper kifejezésre érdemes rákeresni).

A fenti szájtokon rengeteg nagyfelbontású, extra széles felvétel érhető el kimondottan dupla monitoros üzemmódra optimalizálva. Ezek közül a megfelelőt úgy érdemes kiválasztani, hogy megnézzük a monitorok felbontását, és a szélesség-értékeiket összeadjuk (például két 1280x800 pixeles monitorhoz 2560x800 pixeles, vagy ehhez hasonló méretű fotót kell letölteni). A DisplayFusionben a nyitóképernyőn lévő Load from gombra kattintva, ezt követően a My Computer feliratot kiválasztva lehet betölteni a felvételt, a szoftver egyébként intelligens, nagy előnye, hogy közvetlenül a Flickr-ről, vagy a Vladstudióról is le tudja vadászni a háttereket.

Mindig más háttérképet

Sajnos a DisplayFusion ingyenes változata nem képes automatikusan cserélgetni a háttérképeket, erre a feladatra viszont a Szoftverbázisról letölthető Wallpaper Master alkalmas, ez utóbbi ingyenes verziója viszont a több monitoros üzemmódot nem támogatja, aki tehát mindkét funkciót szeretné kihasználni, annak egyik vagy másik programból meg kell vásárolnia a fizetős verziót. Egy egyszerű háttércserélőt maga a Microsoft is kínál letöltésre a Windowshoz PowerToys Wallpaper Changer néven, ezt azonban csak legális operációs rendszerre engedi letölteni a cég honlapja.