Vágólapra másolva!
A Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyását követően június elején hivatalosan is magyar nemzeti szabvánnyá vált a nyílt irodai szoftvercsomagok alapértelmezett formátuma, az Open Document Format. A következő években ennek köszönhetően eltűnhet a jelenleg általánosan alkalmazott, ám hivatalosan már nem javasolt .doc formátum.
Vágólapra másolva!

Az idei évben látványos jeleit tapasztalhattuk annak, hogy véget érhet a Microsoft több évtizede tartó - és az ország számára egyre nagyobb költségekkel járó - monopolhelyzete a közigazgatásban és a közoktatásban - kommentálja az eseményt az Open Document Format Alliance Magyarország közleményében. Idén áprilisban Baja Ferenc, a MEH-EKK államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megnyitják a közigazgatási és közoktatási piacot az Európai Unió által ajánlott nyílt szabványokat alkalmazó szoftverek előtt. Az ODF magyar szabványként történő bevezetése szabványügyi szempontból rutineljárás ugyan, mégis fontos mérföldkő a gyártó- és platformfüggetlen közigazgatás megteremtésében.

A 2006 óta ISO szabványként nyilvántartott dokumentumformátum nemzetközi szinten már elfogadott és széles körben alkalmazott. Az utóbbi három évben világszerte több tucat ország - többek között Belgium, Brazília, Horvátország, Dánia, Franciaország, Japán, Malajzia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Dél-Afrika, Svájc, Svédország - minősítette az ODF-et nemzeti szabvánnyá.

Az Európai Unió több tagállamának közigazgatásában és közoktatásában nemcsak alternatív lehetőség, hanem egyenesen kötelező a nyílt dokumentumformátum, így például az .odt alkalmazása.

Fontos fejlemény továbbá az ODFA Magyarország értékelése szerint, hogy a közintézmények informatikai rendszereinek egységesítését szabályozó e-közigazgatási keretrendszer követelménytárának legújabb verziója nem ajánlja a Microsoft irodai csomagok elterjedt verzióinak alapértelmezett formátumainak alkalmazását. A jelenleg még általánosan alkalmazott .doc, .xls, .ppt formátumokat a következő években várhatóan felváltják a keretrendszer által ajánlott nyílt dokumentumformátumok, így például a .pdf vagy az .odt, .ods, .odp.