Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
A nagy hőségben nem jó hosszú órákat ülni a gép előtt, ezért heti játékajánlónkba főleg rövidebb tíz-húsz percet is játszható logikai játékokat gyűjtöttünk. Az ingyenes varázsceruzával megoldható fejtörőket tartalmazó Numpty Physics mellett javasoljuk a steampunk feladványokat tartalmazó Cogs-t, és az akciósan megvásárolható cuki World of Goo-t is. A komolyabb játékok kedvelői próbát tehetnek az orosz mesehősök kalandjait ígérő Fairy Tales demójával, a játékipar helyzete iránt érdeklődők pedig hírcsokrunkból megtudhatják mikor lehet csúcsjátékokat indítani a böngészőből.
Vágólapra másolva!

Varázsceruzává változtatja a játékos egerét eheti ingyenjátékunk a Numpty Physics. Az aranyos puzzle játékban egy labdával kell összeszedni a pályán szereplő csillagokat, úgy, hogy a játékos közvetlenül nem irányíthatja a golyót. A kurzorbillentyűk helyett a fizika törvényei segítenek a cél elérésében. Minden megrajzolt tárgyra hat a gravitáció, ami a monitor alja felé húzza a kockákat és háromszögeket. A golyók legurulnak színes ceruzával megteremtett rámpákon, a libikókák ég felé néző oldala felé rajzolt firka-kockák átbillentik a mechanikát, közelebb juttatva a játékost a csillag begyűjtéséhez.

A fizika a legnagyobb ellensége is a játékosnak, hiszen meglehetősen nehéz a természet törvényeivel szemben fellökdösni egy golyót egy kemény emelkedő tetejére, vagy kiimádkozni egy függőhíd legmélyebb pontjáról. A Numpty Physics körülbelül harminc, egyre nehezedő pályát tartalmaz. Az összes rejtvényt megoldók azonban az internetről is tölthetnek le új pályákat, sőt a szerkesztő mód segítségével (aminek előhívásához az E betűt kell lenyomni) maguk is hozhatnak létre új rajzokat.


Valósággá válik minden, amit megrajzolunk

Az ingyenes program egyetlen hátulütője az irányítása, amit ügyesen sikerült elrejteni a projekt honlapján. Menük helyett billentyűkkel lehet a pályák között léptetni. Az N-t lenyomva előre, a P-t leütve hátrébb ugrunk a sorban, az adott pálya újraindításához az R billentyűt kell leütni, a pause funkciót a space-hez kötötték, az utolsó rajzot pedig az Esc gomb lenyomásával lehet törölni.

A firkált fizikai fejtörőket megkedvelőknek hasonló kihívásokat nyújtó, ám valamivel profibb játékot is vásárolhatnak a Numpty Physics összes pályájának kipörgetése után. A 2008 legjobb független kiadványának választott Crayon Physics Deluxe-ban már szabadabban teremthet tengelyeken forgó, bonyolult szerkezeteket a játékos.

Vásárlás előtt kipróbálandó: a hét játékdemói

FAIRY TALES: THREE HEROES

Jó idők járnak a harcolós kalandjátékokra, a pár héttel ezelőtt Trine után egy újabb olyan cím demóját adták ki, amiben a játékos három hőst irányítva oldhat meg nagy bátorságot igénylő helyzeteket. A fantázia világa helyett azonban Oroszország anyácska a helyszín, a három szereplő pedig nem holmi kitalált hős, hanem a szláv népmesék héroszai. A négyszáz megás demóban csak a paraszti származású Ilja Muromeccel lehet játszani, aki hatalmas erejének és kitartásának köszönhetően legyőzte Zmej Gorinyics-ot, a háromfejű sárkányt, elbánt a Fülemüle zsivánnyal, és kihívta párbajra még az oroszokat fenyegető romlott lovagot is. A játék megjelenése után játszhatóvá válik majd a fürge eszéről ismert Dobrinya Nyikityics és a hősi monda harmadik szereplője Aljosa Popovics is.


Kő kövön nem marad, ha a három hős nekilendül

A demó alapján a Fairy Tales játéknak nem ártott volna meg, ha dolgozik rajta még pár hónapot a viszonylag ismeretlen Cats Playing Games stúdió. A WASD gombokat és az egeret egyaránt igénybe vevő irányításon még bőven van csiszolnivaló, hogy PC-n is kényelmes legyen. A játék alapötlete viszont remek, amennyiben az apró idegesítő dolgokat javítófoltok kiadásával orvosolják, igazán egyedi élmény lehet a Fairy Tales.

Nem véletlen az, hogy a Fairy Tales három szereplőjéről óhatatlanul is a minden idők legviccesebb videojátékainak listájáról lerobbanthatatlan The Lost Vikings hősei jutnak az ember eszébe. Ilja, Dobrinya és Aljosa a Kijevi Rusz, a kelet-európai térség első szervezett államának három hérosza, annak az államnak, amit a vikingek egy varégnek nevezett ága alapított a kilencedik században.

COGS

Megtörni látszik a jég, már nem csak olyan steampunk - azaz a gőzkorszak rézveretes csodáit a jelenbe álmodó - játékokkal lehet találkozni, amit a mozgalom kezdete előtt, alkottak meg tehetséges játéktervezők. A Cogs nevet viselő puzzle játék nem csak napjaink cilinderes gentlemanjeit izzasztja meg , hanem a kemény logikai játékokon edzett gamereket is. A játék fejtörői között akad olyan, amiben gázt kell csatornázni, hogy felfújódjon egy lufi és van olyan is, amiben triciklihez kell építeni hajtásláncot fogaskerekekből. A feladványok háromdimenziósak, az egyszerűbbeknél csak egy kocka összes oldalán található kerekek közti összeköttetést kell biztosítani, a nehezebbeknél viszont már arra is figyelni kell, hogy az egyik oldalon elmozdított elemek miatt szétcsúszhat a már félkész megoldásunk.


Csavarkulcsot elő, kezdődhet a fogaskerekes őrület

A demó csak az első nyolc pályát tartalmazza, ám a Cogs épp ezen a hétvégén akciós a Direct 2 Drive angol boltjában, így a nagyobb gőzgépeket és rakétákat építeni vágyó játékosok potom 1100 forintért megvehetik a teljes verziót. Az ötvenpályás választék mellett rövidebb időkorláttal és kevesebb lépéslehetőséggel nehezített játékmódok is várnak a leendő feltalálókra.

Játékvilágban történt: heti hírösszefoglaló

A mozgásalapú-vezérlés, és a felhő-alapú technológiára épülő játékterjesztés számít továbbra is a legizgalmasabb témáknak a játékiparban, a héten újabb érdekességekre derült fény ezek kapcsán. A manapság visszavonultan tevékenykedő Bill Gates a Project Natal-ról beszélt, elárulta, hogy a Microsoft mérnökei a PC-s alkalmazás lehetőségét is kutatják. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a korábban bemutatott játékokhoz hasonló megoldásokkal állnak elő a PC esetében, Bill Gates szavai alapján inkább arra lehet következtetni, hogy csak az irodai alkalmazásokat, illetve magának az operációs rendszernek a használatát szeretnék a mozgásalapú-vezérléssel megkönnyíteni, bővíteni.

A múlt héten működés közben látott Gaikai fejlesztői ezzel szemben jó hírrel szolgáltak, elárulták, hogy a cloud technológiára épülő játékterjesztés nem a távoli jövő zenéje. Egy hosszabb tesztelési periódus után már jövőre útjára indítják a forradalmi szolgáltatást, melynek segítségével a leggyengébb konfigurációkon is futtathatóvá válnak a legerősebb hardvert igénylő játékok is. A tervek szerint minden nagyobb városban elhelyeznék a működéshez szükséges szerverfarmok egyikét, ezzel biztosítva, hogy a világ minden pontján gyorsan, akadozásmentesen futhassanak a Gaikai.com-on keresztül futtatott játékok.


Játékgép lesz a Gaikai-val minden, amin fut böngésző

A múlt heti trend tovább folytatódott, a kiadók további nagy címek megjelenését csúsztatták át jövő év tavaszára. A megjelenési listájába legdurvábban a Take-Two nyúlt bele, konkrétan az összes fontos játékuk átkerült a 2010-re, így a gamerek hiába keresik majd karácsony előtt a BioShock 2, a Max Payne 3 vagy Mafia II dobozát a boltok polcain. Egyelőre kérdéses, hogy az említett játékok pontosan mikor jelennek meg, annyit lehet csak sejteni, hogy a kiadó valamikor január és május között szeretné kihozni sikeres sorozatainak folytatásait.

Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy nem érkezik egyáltalán játék az őszi-téli időszakban, a héten például kiderült, hogy a Red Faction Guerilla és a Resident Evil 5 PC-s verziója, vagy a Colin McRae DIRT 2 konzolos változatai szeptemberben jelennek majd meg. A Codemasters versenyzős játékának PC-s változata egyébként technológiai szempontból úttörő lesz, mindenképpen örömteli, hogy már idén kézhez kapnak legalább egy DirectX 11-et támogató játékok a gamerek. Sajnos azonban ennek ára is van, a konzolos változatoknál gyorsabb, szebb verzió fejlesztése több időt, tesztelést igényel, ezért a második DIRT játék csak valamikor december környékén érkezik PC-re.


Késve jön a DIRT 2 PC-re

A jelek szerint hamarosan egyre több játék futtatásához szükség lesz internet-kapcsolatra. A Blizzard bejelentette, hogy a StarCraft II helyi hálózatos játékához is internetre, konkrétan a cég Battle.net nevű szolgáltatásához kell majd csatlakozni. A sorozat rajongói nem igazán örültek a hír hallatán, rögtön petíciót írtak, a tiltakozáshoz pár nap alatt már több mint hatvanezer játékos csatlakozott.

Az Electronic Arts a Command & Conquer múlt héten bejelentett negyedik epizódjával még messzebbre megy, nem csupán a többjátékos módokhoz, de magához az egyjátékos kampányhoz is internetre kell csatlakozni a stratégáknak. Erre eddig csak az MMO játékok esetében volt szükség, de a kiadó úgy gondolja, folyamatos internet-kapcsolat kell ahhoz, hogy egyrészt az illegális másolatok számát visszaszorítsák, másrészt, hogy minden részletre kiterjedő statisztikákat tudjanak készíteni a játékosok számára. Az EA hozzátette, az egyjátékos módhoz nem szükséges nagy sávszélességű kapcsolat kiépítése, akár az őskorinak számító betárcsázós kapcsolat, vagy a mobilinternet is elég lehet.

A Grand Theft Auto sorozaton is dolgozó fejlesztők a sikeres gengszter-szimulátort vették alapul készülő MMO játékukhoz, mely a jelek szerint alaposan megreformálhatja az online játékok világát. A héten megrendezésre került Develop 2009 konferencián bemutatót tartott az APB (All Points Bulletin) vezető tervezője, aki elárulta, a fantasy elemeket teljesen elhagyó, valósidejű akciókra koncentráló játék fejlesztése több mint 30 millió dollárba került eddig. Az APB világában nem lesznek az MMO-kban megszokott, általában a küldetések kiosztását végző "nem játékos karakterek", csak és egyedül hús-vér játékosok által vezérelt karakterekkel lehet majd összefutni a száguldozás, lövöldözés, bankrablás, és hasonló időtöltések során.


Zsaru vagy gengszter lehet az APB játékosa

Az fenti, nagyjából 20 perces videóban megtekinthető a játékban megjelenő karakter testreszabhatóságának összes lehetősége, melybe többek közt az elhalálozáskor elhangzó effekt, vagy zene összeállítása is hozzátartozik - ehhez a fejlesztők egy komplett zeneszerkesztőt is a játékba varázsoltak. A játék kezdetén el kell dönteni, hogy a gamer a bűnözők, vagy a rendőrök csapatát fogja-e erősíteni, a feladatok ennek megfelelően alakulnak a játék során. Az APB a tervek szerint valamikor jövő év elején jelenik meg, a havidíjas rendszerű játékot az Electronic Arts forgalmazza, így valószínűleg a világpremierrel egy időben a hazai boltok polcain is feltűnik majd.

"Árleszállításon vásároltál" - akciós ajánlatok

Új megjelenés hiányában érdemes a nemrég megjelent, már bizonyított játékok közül válogatni a héten. Az Electronic Arts tavaly év végén megjelent játékaihoz most kifejezetten kellemes árfekvésben lehet hozzájutni, a Command & Conquer 3: Red Alert, a Fifa 09, a Left 4 Dead PC-s változata 3500-4000 forint, a konzolos változatok 6000-6500 forint körüli áron szerezhetők be a boltokban. A Steam a héten nem jelentett be nagy hétvégi árleszállítást, de érdemes mégis ellátogatni hozzájuk, a rég várt Aion nevű MMO kapcsán előrendelési akciót jelentettek be. A játék szeptember 25-én jelenik meg Európában, de azok, akik most megrendelik, különféle - a játékban elérhető - extrák mellett ingyen csatlakozhatnak a már jelenleg is zajló béta teszthez, és ezáltal a megjelenésig már alaposan kiismerhetik az Aion világát.

Nincs hét olyan játék nélkül, ami ne kecsegtetné az egész világ uralásával a hatalomra vágyó gamereket. Most a méltán híres birodalom szimulátort, a Civilization 3-t és kiegészítőjét vehetik meg ezer forintért a játékosok a GamersGate-ről. A kaland egy szekérnyi telepessel és alig néhány hasznos tudásmorzsával kezdődik, ám ha a játékos jól építi városait, nem adóztatja halálra népét, és a fegyverek mellett a diplomácia nyelvén is ért, hamarosan virágzó birodalom élén találhatja magát. A Civilization játékok sosem egyszerűek, a játékos vállán nyugszik minden felelősség, neki kell az egész birodalom helyett okosnak lenni, valószínűleg emiatt annyira addiktív a sorozat mindegyik része.


World of Goo: nem is könnyű szmötyiből hidat építeni

Nagy leárazással vág neki a hétvégének az Impulse Driven webáruház is. A számtalan fejtörőt tartalmazó Puzzle Quest: Galactrix, a gyerekektől a felnőttekig minden korosztályt lekötő zseniális építkezős-logikai játék, a World of Goo, és az idővisszapörgetős ugrálós Braid egyaránt 1900 forint körüli vehető meg. A játékok mindegyike garantált szórakozást nyújt egész hétvégére - tesztelőnk még mindig nem ért végig a World of Goo-n - ráadásul bemutatják, milyen, ha a megszokott sémáktól elszakadva, friss gondolatokkal ül valaki a játéktervezéshez. A még olcsóbb játékot keresőknek a csővezeték tervezős logikai játékot, a Droplitz-ot ajánljuk.


Penumbra: sötét van, jönnek a szörnyek

A fejtörők helyett akciójátékot kereső gamereknek is van ajánlatunk. A második világháborút soha meg nem unó, lövöldözős programokat kedvelők a Sniper Elite-t vehetik meg 1700 forintért, amiben a szétbombázott Berlinben kell egy távcsöves puskával felszerelt amerikai kommandóssal megakadályozni az oroszokat a német atomtitkok megszerzésében. Az inkább a sötét történetek és a horror felé hajlóknak pedig a Penumbra Collection-t ajánljuk, ami ben az apját kereső Philip irányítását veheti át a játékos. A hősnek nem sok esélye van a harcban, fejtörők megfejtésével, a fenyegetések megkerülésével és a nyomok összegyűjtésével boldogulhat csak. A játékot a hétvége erejéig 5 dollárra, azaz majdnem ezer forintra árazták le, a csomag tartalmazza a játék két epizódját és egy kiegészítőjét is.


Rohanás a futár élete

Nem csak ismeretlen fejlesztők, régebbi játékaihoz lehet hozzájutni akciósan, kis odafigyeléssel a közelmúlt slágereit is jókora kedvezményekkel lehet beszerezni. A Direct2Drive brit üzletében az akciójátékok világát teljesen kicsavaró, szédítő akrobatikus ugrásokkal és akciókkal teli Mirror's edge-t 2400 forintért lehet megvenni. A játékban Faith-et, a futárlányt irányítja a gamer, aki tetőkön végigfutva, drótköteleken végigcsúszva próbálja célba jutni, elkerülve vagy leütve az őt üldözőket. Hasonló áron lehet beszerezni az Electronic Arts űrhajós horrorjátékát, a Dead Space-t is, amiben egy szerencsétlenül járt, szörnyek által elözönlött hajón kell boldogulnia a játékosnak.