E-mailben kézbesít a svájci posta

Vágólapra másolva!
A hagyományos papíralapú postai szolgáltatások XXI. századi lehetőségeit kihasználva a svájci állami posta a küldemények kiküldése helyett kérésre a levelek digitalizált változatát postázza el.  
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban indult szolgáltatásra feliratkozók először a bontatlan borítékok digitalizált fényképét kapják meg emailben. Majd ennek alapján eldönthetik, hogy a levél felbontását és digitális változatát, vagy a hagyományos módon való postázását kérjék. A Seattle-i székhelyű Earth Class Mail szolgáltatásait elsősorban Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Kanadából és Mexikóból több tízezer felhasználó veszi igénybe. A svájci posta az első papíralapú szolgáltató, amellyel szerződést kötöttek.

Ron Weiner, az Earth Class Mail vezetője szerint hasonló szolgáltatás bevezetéséről más európai és ázsiai szolgáltatókkal is tárgyalásokat folytatnak - olvasható a New York Times-ban megjelent írásban. A levelek mennyiségétől függően Svájcban 19,9 svájci franktól (3550 forinttól) rendelhető meg a havidíjas szolgáltatás.

A napilapban megszólaltatott Michael Laprade, aki két éve előfizetője a digitális postai szolgáltatásoknak, elmondta, hogy ez idő alatt csak néhány küldeményre volt szüksége a hagyományos papíralapú formában. A digitális változatok közül pedig újrahasznosítás helyett csak a bankszámlakivonatokat és a bizalmas, személyes adatokat tartalmazó levelek megsemmisítését kérte.

Az Earth Class Mail szerint felhasználóik levelezésének 90 százaléka kerül újrahasznosításra, miközben az amerikai postaszolgálat adatai szerint náluk ez az arány mindössze 40 százalék. A digitalizált postát különösen azok kedvelik, akik hónapokat töltenek el távol otthonaiktól, és nem tudnak megbízni senkit, aki rendszeresen ürítené postaládájukat.