Legális változatban tér vissza a Kazaa

Vágólapra másolva!
A 2006-ban bezárt ismert fájlcserélő havidíjas rendszerben működő zeneáruházként éled újra, azonban a megvásárolt zenéit kizárólag PC-n lehet lejátszani, hordozható eszközön nem.  
Vágólapra másolva!

Az eredeti Kazaa-t, amely a Napsterhez hasonló fájlcserélő hálózat volt, ugyanazok az emberek alkották meg, akik később a Skype internettelefon szoftvert is létrehozták. A szerzői jogvédő szervezetek által indított perek nyomán a szájt még 2006-ban bezárták, a márkanevet egy Brilliant Digital Entertainment nevű társaság vásárolta meg, amely legálisan működő zeneáruházként élesztette újra a szájtot.

Az oldalon elérhető zeneszámok közül havi 20 dollár, vagyis mintegy négyezer forintnak megfelelő összeg ellenében korlátlan számban lehet letölteni zeneszámokat. Ugyanakkor a szájt sikerét gátolhatja, hogy a zeneszámok kizárólag Windows Media (wma) formátumban tölthetők le, másolásvédelemmel ellátva, amely mindössze három számítógépre való átmásolást engedélyez, CD-re írást vagy hordozható eszközön való lejátszást nem. A letöltött zenéket pedig csak addig engedi lejátszani a rendszer, amíg a felhasználó érvényes előfizetéssel rendelkezik.

Hasonló szolgáltatást jelenleg a Microsoft is kínál azUSA-ban, ám a szoftvercég Zune zenelejátszóihoz kínálja a havidíjas letöltést. A Kazaanál jóval ismertebb, elsőként elindult Napster fájlcserélő mostanra ugyancsak legálisan működő zeneáruházként működik, melyen havi 5 dollár ellenében 5 darab zeneszámot lehet letölteni, internetes sugárzáson keresztül pedig korlátlanul hozzáférhetők a számok. A Pirate Bay kalózszájtot is nemrég vásárolta fel egy svéd cég, amely ugyancsak havidíjas rendszerben, legális formában újítaná meg azt. Ez utóbbi cég azonban egyedi üzleti modellben gondolkodik, melyben a felhasználók annál kevesebb havidíjat fizetnének, minél többet bocsátanak a közösség rendelkezésére saját netkapcsolatuk sávszélességéből a tartalmak terjesztésére.