Levadásszák a lopott híreket

Vágólapra másolva!
Az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség saját digitális hírjegyzéket indít, mellyel saját tartalmainak illetéktelen felhasználását kívánja visszaszorítani.
Vágólapra másolva!

A mintegy 1400 amerikai újságot tömörítő hírügynökség saját tartalmainak online felhasználását kívánja nyomon követni egy új online rendszerrel. A társaság fejlesztése minden híranyagot be tud majd azonosítani legfőbb jellemzői alapján, tartalmazni fogja a felhasználási jogosultságokat is, ráadásul a tartalmakat egy olyan okos kóddal is ellátják, amely értesíti az ügynökséget arról, miként használták fel a cikkeket.

A hírügynökség beszámolója szerint a megoldást az év végéig a társaság tulajdonában lévő teljes szöveges tartalomra kiterjesztik, a későbbiekben azonban fotókat és videókat is nyilván fog tartani. Az Associated Press néhány hónapja azt is bejelentette, hogy olyan online iparági kezdeményezést akar életre kelteni, amelynek célja a hírtartalmak világhálón való illetéktelen felhasználásának visszaszorítása. Az AP elnökének szavai szerint az új megoldással azt szeretnék elérni, hogy a nem jövedelmező illegális felhasználás nyomán ne haljon ki, hanem gyarapodjon a minőségi újságírás.

Ugyanakkor a hírügynökség hangsúlyozta, a rendszerrel egyáltalán nem az a céljuk, hogy megakadályozzák azt, hogy a bloggerek kommentálják, idézzék hírtartalmaikat, melyek a Google Hírek hírkereső szolgáltatásban is elérhetőek maradnak, csupán a licencdíj nélküli felhasználást akarják visszaszorítani.