Vágólapra másolva!
Laptopot, mobiltelefont, vagy akár egy televíziót is el tud látni árammal a Witricity vezeték nélküli technológiája, amelyet a héten mutattak be működés közben egy oxfordi konferencián.
Vágólapra másolva!

Az amerikai cég vezetője, Eric Giler egy televíziót kapcsolt be az oxfordban zajló TED innovációs konferencia közönségének, amely nem volt bedugva a konnektorba, és két okostelefont is így töltöttek fel a demó során - írja a BBC. A Witricity (=wireless electricity, vezeték nélküli áram) évek óta dolgozik egy megoldáson, amely elektromágneses hullámok segítségével viszi át az energiát.

Mint amikor szétrobban a borospohár

A megoldás lelke két elektromágneses tekercs, amelyek ugyanarra a frekvenciára vannak hangolva. A fő tekercs a hálózatra van csatlakoztatva, míg a másik a feltöltendő eszközben található. Amikor ezek megfelelő - pár méteres - távolságon belülre kerülnek egymástól, elindul közöttük egy elektromágneses nyaláb, és egy meghatározott frekvencián rezgésbe kezdenek. A rezgés nyomán feszültség keletkezik a fogadó tekercsben, ami felhasználható a céleszköz töltésére. Giler leírása szerint ezt valahogy úgy kell elképzelni, mikor egy magas hanghullám rezonanciájától szétrobban a borospohár - csak itt elektromágnesesség közvetít, nem hang.

A Witricity elképzelése szerint a fő tekercs egy állandó helyre lehet majd beépítve a lakásban, például az íróasztalba vagy a plafonba, folyamatosan áram alatt, így a felhasználónak nem kellene azzal foglalkoznia, hogy mikor teszi töltőre a készülékeit. Amikor otthon van, azok maguktól gyűjtenék az energiát. Például az elektromos autó is magától tölteni kezdene, ahogy beállunk vele a garázsba.

Embert nem bánt a nyaláb

Giler az oxfordi bemutatón maga sétálgatott a bekapcsolt tévékészülék és fő tekercs között, biztosítva közönségét, hogy nem "csapja meg" a levegőn átívelő "áram". A technológiát kifejlesztő MIT-s professzor, Marin Soljacic professzor szerint a tekercsek közötti nyalábok semmilyen hatással nincsenek az emberi szervezetre, vagy más tárgyakra, amelyek az útjukba kerülnek. A szakember ezt a rezgések átviteléhez szükséges hullámhossz és frekvencia gondos megválasztásával magyarázza.

A vezeték nélküli áramot alacsony frekvenciájú, 30 méteres hullámhosszú elektromágnes hullámok viszik át, amelyek csak a jeladó tekercshez közel - hullámhossz töredékén - indítják el a fogadó tekercs reakcióját. Rövidebb hullámhosszon Soljacic szerint nem is működhetne a dolog, és így teljes egészében a mágneses tartományra korlátozódik a folyamat, a jeladó nem bocsát ki energiát. (Az FCC-nél, vagyis az amerikai szakhatóságnál mindenesetre még engedélyeztetés előtt áll a megoldás.)

Már Tesla is ezzel játszott

Az elképzelés nem új: még az elektromos hálózat megalkotása előtt Nikola Tesla és Thomas Edison is kísérletezett ezzel a megoldással. "Még az elektromosság korai időszakában nagyon foglalkoztatta őket az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának lehetősége" - magyarázza Soljacic. "Egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy nehéz fémkábelekkel kelljen behálózni a kontinenseket."

Tesla egészen odáig ment, hogy egy 29 méteres antennát épített meg New York államban 1901-ben, a Wardenclyffe Towert. A feltaláló azonban pénzügyi gondjai miatt nem tudta tökéletesíteni a megoldást. A Wiltricity szerint az Intel is dolgozik egy hasonló megoldáson, más cégek pedig az elektromágneses indukciót, vagy lézert használnának áram átvitelére - ez utóbbiak azonban kevésbé alkalmasak otthoni megoldásnak.

Drót és elem nélküli jövő

A cég vezetője szerint rengeteget spórolhatunk majd azon, hogy nem kell bekábelezni az otthonokat, és a kisebb háztartási eszközökben - például távkapcsolókban - elhasznált elemeket is ki lehetne váltani ezzel a technológiával. Giler szerint ezekből évente 40 millió darabot gyártanak le csak azért, hogy a konnektortól pár méterre működtessenek készülékeket - amit a Witricity-vel is meg lehetne oldani. A technológia emellett akár orvosi implantátumok feltöltésére is használható lenne.