Lelép az Apple-től a Google-főnök

Vágólapra másolva!
Elhagyta az Apple igazgatótanácsát Eric Schmidt Google vezér. Az Apple sajtóközleménye szerint a lemondás oka a Google mobil és asztali operációs rendszerek felé való terjeszkedése - adta hírül a Techcrunch.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs nyilatkozata szerint a cég sokat köszönhet Schmidt tehetségének, szenvedélyének és bölcsességének. Az együttműködés hatékonyságát azonban hátrányosan érinti, hogy a Google egyre több olyan területre nyomul be, ami az Apple alaptevékenységei közé tartozik. Az Android és a nem rég bejelentett Chrome OS miatt a Google vezérének egyre több Apple igazgatósági értekezletről kellett az érdekütközések miatt távolmaradnia - nyilatkozta a vezetőtestületben bekövetkező változásokról Steve Jobs. Schmidt végül közös megegyezéssel távozott az Apple igazgatótanácsából.

A Google vezére 2006-ban került be az Apple legfelsőbb testületébe, ekkor még nem volt a két cégnek hasonló terméke. Az utóbbi húsz hónapban azonban - teszi hozzá a Techcrunch - problémává váltak az érdekütközések. Schmidt minden esetben elhagyta az igazgatók értekezletét, amikor a cupertinói cég iPhone-ra és App Store-ra vonatkozó tervei kerültek szóba.

Baj van a Voice körül is

Schmidt lemondása alig pár nappal követte a Google Voice ingyenes, illetve rendkívül alacsony percdíjakkal működő internettelefon szoftver App Store-ból való letiltását. Az Apple szoftverboltjából nem csak a Google hivatalos kliense tűnt el, hanem a külső fejlesztők által elkészítette Google Voice alkalmazások is. Az esetet követő elégedetlenségi hullám hatására az FCC, a magyar ORTT és NHH jogköreivel rendelkező ellenőrzési testület, több kérdéssel fordult az Apple-höz, a Google-hoz és a döntés mögött gyanított, az iPhone-t egyedüliként fogalmazó AT&T telefontársasághoz.