Halálra verték a kínai netfüggőt

Vágólapra másolva!
Sajtóbeszámolók szerint egy kínai tinédzsert halálra vertek abban a rehabilitációs táborban, ahova szülei internetfüggésének kezelése érdekében küldték.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség beszámolói szerint a 16 éves fiatalember, Deng Sensan halálra ütlegelésével három tábori felügyelőt gyanúsítanak. A Kína déli részén fekvő rehabilitációs táborban történteket jelenleg is vizsgálja a rendőrség, a három dolgozót gyanúsítottként vették őrizetbe.

A fiú apja a Global Timesnak úgy nyilatkozott, hétezer jüant, vagyis közel 190 ezer forintnak megfelelő összeget fizetett az egyhónapos kiképzésért, melynek célja az volt, hogy a fiút leszoktassák internetfüggéséről. A szülők szerint ehelyett a fiút érkezését követően nem sokkal egy magánzárkában helyezték el, ezt követően pedig azért verték halálra, mert nem futott elég gyorsan a kiképzés során. Ugyanakkor Deng Sengsan apja úgy nyilatkozott, fia nagyon is egészséges volt, és nem volt bűnöző, csak internetfüggő, és még mindig nem tudják elhinni, hogy ezért halálra verték.

Az ázsiai ország rendelkezik a világ legnagyobb internetező táborával: mintegy 338 millió kínai lakos használja a világhálót, ami több, mint az Egyesült Államok teljes lakossága. Az ország hivatalos statisztikái szerint a netezők közül mintegy százmillióan tinédzser korúak, akiknek egytizede minősül a világháló függőjének. Ugyanakkor már korábban is felmerültek kételyek azzal kapcsolatban, hogy milyen vizsgálatok alapján minősítenek valakit netfüggőnek, illetve a betegség kezelésének módjait is sok kritika érte: ezek nyomán a múlt hónapban végül meg is tiltották az elektrosokk alkalmazását ilyen esetekben.