Vágólapra másolva!
Új, HD-felbontású videókkal is elboldoguló Movie Maker Windows Vista alá, szociális hálózatokkal is kompatibilis csevegőprogram, okosabb és gyorsabb Opera böngésző és egy olyan fapados, de mindentudó zenelejátszó kapott helyet e heti válogatásunkban, amely leginkább az Excelre hasonlít, igy stikában is bátran lehet használni.
Vágólapra másolva!

A Digsby nevű csevegőprogram előnye, hogy egy szoftverből lehet csatlakozni segítségével az ICQ, a Google Talk, a Messenger, és az AIM csevegőhálózatára, emellett elérhető belőle a Twitter és a Facebook is. Az ingyenes programot már ajánlottuk kipróbálásra, ezúttal azért került újra a terítékre, mert sok újítás került bele. Ezek egyike, hogy a becenevek feletti státuszmezőbe írtakat a legújabb verzió már el tudja küldeni a Twitterre és a Facebookra is. Az irogatást elősegítendő a Digsby is elindított egy saját linkrövidítő szolgáltatást, amellyel a gyakran több sornyi hosszúságú URL-eket lehet a Twitteren jobban használható rövid változatúra átdolgozni. Készült hozzá egy új, Windows 7 elnevezésű, gusztusos kinézet is, a Ctrl+F kombinációt beütve pedig nem csak az ismerősök nevei közt, de a weben is kutakodhatunk információk után böngésző megnyitása nélkül.

Komoly felháborodást váltott ki a szaksajtóban az, hogy az új verzióba már egy olyan modult is beépítettek a készítők, amely a SETI-hez hasonló elosztott számítási technológiát alkalmaz - bár ezt a telepítés elején megjelenő szerződési feltételekben is jelezték Ezen keresztül kvázi bérbe adhatják a Digsby felhasználóinak számítógépkapacitását. A blogjukon olvasható információk szerint a modul akkor aktiválódik, ha a PC billentyűzetét és egerét nem használják legalább 5 percen át, és a rendszer nincs erős terhelés alatt, laptopon, akkumulátoros üzemben pedig egyáltalán nem aktiválódik. Ennek ellenére manuálisan ki is lehet kapcsolni: ehhez a Help menü Support Digsby pontjára kell menni, ott pedig a Help Digsby conduct research melletti feliratot kell Disable-re állítani. Szintén érdemes figyelemben tartani azt is, hogy az installáció elején csupán a legelső ablakban, a Digsby esetén kell elfogadni a szerződési feltételeket, a többi felkínált komponens, így például az Ask.com eszköztár és a többi programnál bátran lehet a Decline gombra kattintani, ha azokat nem kínálja feltelepíteni valaki. Miért érdemes ennyit szenvedni egy szoftverrel? Mert e két trükköt leszámítva a Digsby egy nagyon komfortos, klassz csevegőprogram, és reméljük meg is tartja e tulajdonságát.

OPERA 10 BÉTA 3

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes böngésző letöltése (magyar nyelvű, 9 megabájt)

Megérkezett a harmadik béta verzió a remek Opera böngésző 10-es verziójából, és mivel már az előző is meglehetősen stabilan működött, bátran ajánljuk ennek a kipróbálását is. Az új verzió fontos újítása, hogy érezhetően gyorsabb lett elődjénél, a böngészőfüleket pedig enm csak vízszintesen, hanem függőlegesen is el lehet helyezni vele, ami szélesvásznú monitoron lehet jó választás. További lehetőségként végre a címsor melletti keresőmező méretét is tetszés szerint állítani lehet. Az új ablak, vagy fül megnyitásakor megjelenő Gyorshívó tartalma testreszabható lesz, ebben a kedvenc, leggyakrabban felkeresett oldalakat lehet elhelyezni. A legújabb béta verzió már a magyar nyelvű menüt is tartalmazza.

LIVE MOVIE MAKER BETA

Forrás: [origo]
Az ingyenes videovágót is tartalmazó Live telepítő letöltése (126 megabájt, az új Movie Maker csak Windows Vista és Windows 7 alatt érhető el)

A Live Movie Maker új AutoMovie funkciójával például elég kiválasztani digitális fotókat, videókat speciális effektusokat és háttérzenéket elég megadni, ebből a szoftver automatikusan elkészít egy klipet. Az egyéb szerkesztési funkciól a régiek - azaz kockáról kockára való vágást továbbra is csak a profiknak szánt programokban érdemes keresni. Rendkívül hasznos újítás viszont, hogy végre a Movie Makerrel is meg lehet vágni az AVCHD, Quicktime vagy MPEG4 formátumú videókat, ami azért fontos, mert a legújabb, HD-felbontású digitális kamkorderek és fényképezőgépek is ilyen formátumokba mentik el a mozgóképeket, nemrég pont ezeknek a funkcióknak a hiányát emlegettük a szoftver legnagyobb gyengéjeként. A mostani újítások örvendetesek, egyedül azt sajnáljuk, hogy XP alatt nem elérhetőek.

EUFONY FREE AUDIO PLAYER

Forrás: [origo]
Az ingyenes zenelejátszó szoftver letöltése (1,2 megabájt)

Nem tudjuk, mi lehetett a célja ennek a programnak a fejlesztőinek, mindenesetre olyan egyedi zenelejátszó alkalmazást sikerült megalkotniuk, amely mentes mindennemű csillogástól és sallangtól. Ezáltal a munkahelyen is bátran meg lehet nyitni feltűnés nélkül, mivel puritán felületének köszönhetően előbb tévesztenénk össze egy régi könyvelőprogrammal vagy egy Excel táblával, mint egy multimédiás applikációval. Előnye, hogy fapadosságának köszönhetően minimális a rendszerigénye, és kevés erőforrást is foglal le működésekor. Meglepő, de az olyan ismert formátumok mellett, mint amilyen az mp3, a wmv vagy az ogg, ez a program olyan fájlokat is lejátszik, mint az AC3, a raw az aac, a Real Media, vagy az AMR csengőhangok, illetve a FLAC mellett az összes veszteségmentes tömörítést alkalmazó formátummal is elboldogul. Megfelelő hardveren térhangzású lejátszást is támogat akár 24 bites minőségben is.

A HÉT LEGJOBB JÁTÉKAI

Forrás: [origo]
A hét legjobb játékait ebben a cikkünkben böngészheti át

Véget ért a játékvilágban is az uborkaszezon, érkeznek a jobbnál jobb játékdemók. Heti ingyenjátékunkban néhány süti és két üveg narancslé birtokában kell túlélnie a játékosnak egy nyersanyagokkal teli, ám a gamerek agyát megdolgoztató szigeten. A kipróbálható előzetesek között akad igazi vadnyugati leszámolásokat ígérő lövöldözős játék, galaktikus háborúk túlélőinek kemény kalandjait bemutató taktikai FPS, valamint az időutazás és a történelem megváltoztatásának nehézségét bemutató játék is.í

Korábbi letöltésajánlóinkat a Szoftverblogon böngészheti át.