Vágólapra másolva!
A számítógépes kártevők igencsak megnehezítik a felhasználók dolgát Afrikában, ahol a vírusmentes PC csodaszámba megy, a digitális kártevők pedig a kormányzati és üzleti szektorban is komoly károkat okoznak - derül ki a Guardian beszámolójából.
Vágólapra másolva!

A brit lap munkatársa egy informatika oktatót szólaltatott meg, aki a VSO (Voluntary Service Overseas) munkatársaként tevékenykedik a kontinensen. Alan Mercer szerint míg a nyugati országok már felismerték a számítógépes kártevők elleni védekezés fontosságát, addig Afrika mostanra a vírusok, férgek, trójai programok és egyéb digitális kártevők melegágyává lett. Mercernek tudomása van egy olyan esetről, amelynek során a helyi mezőgazdasági minisztérium munkatársa az ország legszegényebb régiójának több éves fejlesztési tervét veszítette el a számítógépén lévő vírusok miatt.

A PC-k 80 százaléka vírusos

Noha például Etiópiában még mindig csupán a lakosok 0,45 százaléka használ számítógépet, ez már így is jelentős növekedést jelent, a kilencvenes évek végén ugyanis csupán a helyiek 0,01 százaléka fért hozzá PC-hez. Ugyanakkor a kártevők jelentősen visszavetik a számítógép elterjesztését célzó kormányzati kezdeményezéseket is a kontintensen, nem várt akadályokat képezve a fejlesztések előtt. A Guardian által megszólaltatott helyi it-szakértő becslései szerint az Afrikában használt számítógépeknek legalább a 80 százalékán telepedhetett meg valamilyen kártevő, ami nagyjából háromszor annyi fertőzött PC-t jelent, mint amennyi egy fejlett nyugat-európai országban található.

Jeremy Brown, egy Kamerunban tevékenykedő informatikai tanácsadó egyik ügyfelének számítógépén kétszáz fertőzött fájlt talált, amely jelentősen lelassította a PC működését, ráadásul a bizalmas információkat bárki számára elérhetővé tette. Még a dél-afrikai szakszervezetek kongresszusának honlapja is vírusokat probált telepíteni látogatóinak PC-ire.

Eleve fertőzötten adják el a gépeket

A vírusok sokszor véletlenszerűen újraindítják a számítógépet, vagy fontos adatokat törölnek arról, szinte lehetetlenné téve az internetezést az eleve csigalassúsággal működő netkapcsolatokon: nem ritka, hogy egy oldal betöltődésére tíz percet kell várnia a helyi felhasználóknak. Ráadásul sokszor a kártevők megléte miatt a támogatásból vásárolt vagy jótékonysági szervezetektől kapott PC-ket semmire nem tudják használni az afrikaiak. Sokszor már az újonnan vásárolt számítógépen eleve kártevő van, mivel fertőzött kalózszoftverekkel adják el ezeket.

A University of London it-fejlesztési szakértője, Tim Unwin szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy az Afrikában tevékenykedő szervezetek nem tudják megfizetni a vírusirtó szoftvereket, amelyek éves licencdíja számítógépenként legalább tízezer forintnak megfelelő összeg. Unwin szerint az ingyenes víruskereső szoftverekkel nem lehet kiváltani a fizetős alkalmazásokat, mivel azok nem nyújtanak elegendő védelmet. Ennél is nagyobb gond, hogy a nagyon lassú internetkapcsolaton keresztül lehetetlen mindennap frissíteni a víruskeresőket: a gyakran 40 megabájtos frissítéscsomag letöltése ugyanis akár egy napig is eltarthat, és az is előfordul, hogy már egy újabb frissítés érhető el akkor, amikor az előző még meg sem érkezett a winchesterre.

Az egyik helyi szakértő szerint Etiópia és Afrika más szegény területei csak azért nem szerepelnek a vírusok forrásainak toplistáján, mert az egész ország internetes sávszélessége olyan kicsi, hogy ezen keresztül a kártevők nem képesek csapást mérni a fejlett országok hálózataira. Unwin szerint egyébként megoldást jelenthet az is, ha a felhasználók Linuxra állnak át, mert a kártevők jelentős része a Windowst támadja. További aggasztó probléma, hogy a számítógép megjelenésével Etiópiában sokszor már nem is mentenek le fontos adatokat papírra, biztonsági mentéseket pedig nem készítenek, így egy vírus tevékenysége sokszor okoz helyreállíthatatlan károkat.