Botrány a Pirate Bay felvásárlása körül

Vágólapra másolva!
Az ismert kalózszájtot felvásárló cég, a Global Gaming Factory részvényeinek kereskedelmét felfüggesztették a svéd értéktőzsdén, sőt arról is szólnak pletykák, hogy a cég egyik igazgatója beadta lemondását. A szájt hétfőn egy időre elérhetetlenné vált, mert a svéd bíróság az oldal lekapcsolására utasította a sávszélességet biztosító céget. A kalózoldal gyorsan továbbköltözött, ám az új szolgáltató is problémákkal küzd, így a Pirate Bay nem mindig elérhető.
Vágólapra másolva!

Vizsgálat folyik a legendás torrentoldalt megvásárló Global Gaming Factory ellen a svéd tőzsdén. Az üzletet júniusban jelentették be, a játékcég közel 900 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott a fájlcserélők kedvenc lapjáért. A vizsgálat arra irányul, hogy a GCF-nek van-e elég pénze a Pirate Bay-re. A szájt egyébként hétfőn egy időre elérhetetlenné vált, miután internetszolgáltatóját, a Black Hosting nevű céget a hatóságok arra kötelezték, hogy kapcsolja le a hálózatról a Pirate Bay-t, ellenkező esetben ugyanis több mint 13 millió forintnak megfelelő kártérítést kell fizetniük - írja a Torrentfreak. A szájt működtetői később egy másik cég hálózatát használva állították helyre az oldal elérhetőségét. A szájt kedden este újra elérhetővé vált, ezt megelőzően nagyjából egy napon át a lent látható üzenet fogadta látogatóit.

A BBC-nek adott nyilatkozatában Hans Pandeya, a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a torrentoldal megvásárlása a terveknek megfelelően meg fog történni augusztus 27-én. A svéd tőzsde a GCF mögött álló befektetőkről kért további információkat - magyarázta Pandeya - amit a vásárlás után nyilvánosságra is fogunk hozni. "Vannak kockázatok, lehetséges perek, és ez nyugtalanítja az embereket" - mondta az igazgató. Egyik befektető sem akar további részleteket nyilvánosságra hozni magáról, így elkerülve a média támadását.

Forrás: [origo]
Ez az üzenet fogadta az oldalra látogatókat

A vezérigazgató szerint várható volt az igazgatótanács elnökének lemondása, arról azonban nem tudott, hogy Magnus Bergman már ott is hagyta a cége. A GCF közelgő befektetői értekezletén új tanácsot fog választani - nyugtatta meg a sajtót Pandeya. Az átalakuló Pirate Bay teljesen legális oldalként fog működni. A cég fizetni fog a letöltött művek tulajdonosainak, de pénzt kapnak a fájlokat megosztó felhasználók is. A GCF a fájlcserélgetők gépeinek hatalmas tárkapacitását és a felhasználók hatalmas sávszélességété akarja felhasználni fájlok terjesztésére.

Egyes svéd bankárokat nyugtalanítja a Pirate Bay üzlet - fogalmazta meg a cég körüli bizonytalanságok okát Pandeya. "Az ember nem vásárol meg csak úgy egy illegális oldalt. Ez előremutató gondolkodás" - mondta a vezérigazgató, kifejtve, hogy az emberek száz százalékos biztonságot várnak, még akkor is, ha az ilyen garanciák nem is jellemzőek az üzleti életre.