Eltakaríttatják a warezt a Mininováról

Vágólapra másolva!
A Torrentfreak beszámolója szerint a Pirate Bay mellett egy ugyancsak népszerű letöltőoldalnak számító Mininova torrentportál működtetőit egy holland bíróság arra kötelezte, hogy távolítsa el rendszeréből a jogsértő tartalmakra vezető Bittorrent-fájlokat három hónapon belül.
Vágólapra másolva!

A kalózszájtot egy holland szerzőijog-védő szervezet, a BREIN perelte be még tavasszal:, az ügyben eljáró bíró arra kötelezte a Mininova működtetőit, hogy távolítsák el a szájtról azokat a torrentfájlokat, amelyek jogsértő tartalmak letöltését teszik lehetővé (ezek nem magukat a tartalmakat, csak az azok letöltéséhez szükséges paramétereket tartalmazzák).

A Mininova üzemeltetői a fenti feladat elvégzésére három hónapos határidőt kaptak, melyet ha nem teljesítenek, akár ötmillió eurós, vagyis mintegy 1,3 milliárd forintnak megfelelő büntetést róhatnak ki rájuk (illegális torrentenként ezer euróval számolnának a hatóságok). A BREIN egyébként a még ismertebb letöltőoldal, a Pirate Bay-t is beperelte, ennek működtetőit első fokon ugyancsak milliárdos büntetés megfizetésére, illetve egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Ugyanakkor a jogvédők a Mininovát eleve nem akarták bezárni, inkább egy olyan szűrőrendszer bevezetését kívánták elérni az oldal működtetőitől, amely keresőszavak és digitális ujjlenyomatok alkalmazásával biztosítaná a jogsértések megakadályozását. A bíróság egyetértett a BREIN azon vádjával, mely szerint az oldal működtetői jelenleg nem tesznek meg minden tőlük telhetőt az illegális tartalmak csereberéjének megakadályozásáért - bár a szájton nemrég aktiváltak egy szűrőt a filmipar jogvédő szervezete, az MPA közreműködésével. A bíróság nem fogadta el a Mininova azon érveit, hogy lehetetlen megszűrni az oldalra feltöltött összes torrentfájlt, ráadásul ezek terjesztéséből a működtetők profitáltak is, hiszen az oldalon hirdetéseket helyeztek el. A Mininova társalapítója a Torrentfreaknek úgy nyilatkozott, nem örülnek a mostani döntésnek, és a fellebbezést fontolgatják, amelynek benyújtására három hónap áll majd rendelkezésükre.