Tisztába tesszük a mobilnetet

Vágólapra másolva!
Noha jó ideje a köztudatban él a mobilinternet fogalma, még mindig igen sok félreértés, és főleg ellenérzés tapasztalható a technológiával szemben. Az első és legfontosabb így szól: ugyan, mit lehet kezdeni az internettel a telefon aprócska kijelzőjén?! Nos, ez a vélemény - noha még mindig tartja magát - lassan több okból is értelmetlenné válik.
Vágólapra másolva!

Elsőként azzal érvelnénk, hogy egyre több olyan nagy képernyős mobil kerül forgalomba, amin az internetezés nemhogy macerás folyamat, hanem inkább kényelmes, praktikus megoldás. A mobilnetezés első lehetséges formája tehát az, amikor csak a mobilkészüléket tartjuk kézben, és annak beépített, vagy akár utólag telepített böngészőjével netezünk. Érdemes 3G-s, de még inkább HSDPA-s készülékkel megkezdeni az ismerkedést a mobilnettel, hiszen ez biztosít olyan sebességet, amihez az asztali számítógépünk mellett hozzászoktunk.

Forrás: [origo]

Opera Mini Androidon - de minden platformon létezik

Természetesen egy 3 hüvelykes kijelzőn nem lehet ugyanazt az élményt kicsikarni a mobilból, mint a PC-n. Azonban a böngészők optimalizálásának hála, a honlapok idomulnak a telefon megjelenítőjéhez, vagyis nem kell állandóan lapozgatni, igazgatni a behívott weboldalt. Fontos, érdekes trend az is, hogy a leggyakrabban látogatott közösségi weboldalak (iwiw, Facebook), hírportálok, videomegosztók (YouTube), levelezőprogramok (Gmail) mind rendelkeznek mobilra optimalizált verzióval. Ezek eléréséhez sokszor még a megfelelő címet sem kell tudni, hiszen az oldal meglátogatásakor az felismeri, hogy egy mobilról érkeztünk. Ilyenkor az eredeti weboldal egyszerűsített (nevezhetjük lebutítottnak is), de legtöbb részében továbbra is használható változata töltődik be. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabban, de ami még fontosabb, kevesebb adatot fogyasztva netezhetünk.

Fejlődő mobilos böngészők

A jelenleg elérhető mobilböngészők között a legnagyobb sikere egyértelműen az Opera Mininek van. Ezt egyrészt gyorsaságának, másrészt annak köszönheti, hogy szinte az összes létező mobilkészülékkel használható. Az Opera Mini működési elve szerint a betöltött weboldalak elsőként az Opera szerverein tárolódnak el, ami egyfajta háttértárként működik internetezés közben. Ha ugyanis vissza-visszalépünk egy pár perccel korábban látogatott oldalra, akkor nem kell ismét letölteni (ezzel adatot generálni), hanem a program egyszerűen a tárolt verziót szedi elő. Gyors, hatékony megoldás.

Forrás: [origo]

Opera Mobile Windows Mobile-on

Természetesen a készülékgyártók is azon vannak, hogy egyre jobban használható böngészőkkel álljanak elő. Kiemelten említhető a Nokia szoftvere, vagy a Sony Ericsson saját megoldása. Nem említettük még a Windows Mobile rendszerű okostelefonokat, ahol értelemszerűen eleinte az Internet Explorer mobilos verziója állt a bátor felhasználók rendelkezésére. De mivel személyében nem éppen a legkezesebb szoftverről van szó, az újabb modelleken előre telepítve megtalálhatjuk az Opera Mobile böngészőt. Ugyanez a helyzet az Opera Mini javás verziójával is, amit szintén egyre több új mobil memóriájában találunk meg. Arról az apróságról pedig még nem is beszéltünk, hogy az Opera Mini szerencsére ingyenes.

Bizonyos szempontból örülhetünk is, hogy a mobilos böngészők nem képesek minden netes tartalmat megjeleníteni, így az adatforgalom kordában tartható, és nem fogunk meglepődni a hónap végén érkező számlát látva. Ettől függetlenül a fejlesztő cégek folyamatosan azon munkálkodnak, hogy a mobil képernyőjén ugyanazt az "internetélményt" éljük át, amit az asztali számítógépünk használatakor.

Skyfire böngésző

Ennek a kezdeményezésnek úttörője a Skyfire nevű program. Gyakran előfordul, hogy a hagyományos mobilos böngészőkkel olyan oldalra tévedünk, ahol csak egy nagy fehér folt fogad bennünket. Ez annak a jele, hogy a webhely jórészt Flash-ben íródott, amit készülékünkkel nem tudunk megjeleníteni. A Skyfire és a még egyelőre béta állapotban lévő követői (Bolt, Firefox Mobile, Iris) legnagyobb érdeme az, hogy képesek az összes, manapság használatos formátum, technológia megjelenítésére. Jellemzően ez a beágyazott videók megjelenítését, lejátszását jelenti és nem feltétlenül csupán a YouTube felületére értendő, hanem bármelyik weboldalon elhelyezett mozgóképre is.

Bolt böngésző

A mobil kijelzőjén tehát a hagyományos böngészőkkel vészes adatforgalmat nem lehet generálni, de a hamarosan elterjedő új generációs programokkal már igen. Épp ezért aki szívesen kipróbálná a Skyfire-ben rejlő lehetőségeket, mindenképpen fizessen elő valamelyik "korlátlan", de legalább nagy adatforgalmat engedő csomagra. A legjobb megoldás természetesen az, ha a Wi-Fi-képes készülékünkkel valamelyik hotspothoz, vagy akár saját, otthoni routerünkhöz kapcsolódva netezünk és videózunk, mert akkor ezt külön költségek nélkül tehetjük.

Közelítve a számítógép felé

Mielőtt a hagyományos netezéshez egészen hasonló mobilnetezésről szólnánk, meg kell említeni egy másik módszert, amely kis hozzáértést kíván, de ugyanolyan hatékony. A mobilkészülékek legtöbbje modemként is használható, méghozzá úgy, hogy a hálózatra a telefon lép fel, de a netezni már a számítógépünkön fogunk. Ehhez össze kell kapcsolni a PC-vel a mobilt, aminek két alapvető módszere van. Egyik a kábeles, amikor egy megfelelő adatkábellel csatlakozunk a géphez. A másik a vezeték nélküli, amikor Bluetooth-kapcsolatot létesítünk a két eszköz között és az adat így érkezik.

Mindkettőnek van előnye és hátránya, de használatuk némi szakértelmet igényel, hiszen a szoftverek különbözőek lehetnek. Legjobban akkor járunk, ha a mobiltelefon gyártójának szinkronizációs programját használva (Sony Ericsson PC Suite, Nokia PC Suite, Samsung PC Studio stb.) hozzuk létre a kapcsolatot. Ezt a mobilnetezési módszert inkább átmeneti, már-már szükségmegoldásként ajánljuk, de a célnak ez is megfelel.

PC-be vele!

Elérkeztünk a manapság legtöbb nyilvánosságot kapó és a felhasználók által legelfogadottabb megoldáshoz, vagyis amikor ugyanúgy netezünk, mint korábban, a PC-vel, csak éppen az adat nem kábelen, telefonvonalon, hanem a mobilhálózatból érkezik. A módszer kulcsa természetesen egy SIM-kártya lesz, ami azonosít bennünket a mobilhálózat felé, illetve megnyitja az utat az internethez.

A SIM-kártya több módon is kapcsolódhat a számítógépünkhöz, legyen az asztali, vagy éppen egy notebook. Eleinte különböző adatkártyák voltak forgalomban, amiket a laptop PCMCIA-foglalatába helyezve antennaként működtek. Később, ahogy a technológia, illetve a számítógépek változtak, megjelentek az USB-n keresztül kapcsolódó modemek. Ezek lehettek pendrive (stick) formájúak, illetve később egyszerű kis dobozzá váltak, amiket egy rövid kábellel a géphez kötve indulhatott a netezés. A szükséges szoftvert a modemek már tartalmazzák, illetve csatlakoztatásuk után ezek automatikusan települnek, használatuk meglehetősen egyszerű.

Forrás: [origo]

Ha ilyet látsz a gépbe dugva, mobilinternetezés zajlik

Az eszközök egyre kisebbé, könnyebbé váltak, a notebookok egyre nagyobb iramú terjedése pedig szintén csábítást jelentettek azok számára, akik belekóstoltak volna a mobilnetbe. A gépekből kilógó, lelógó eszközök azonban még mindig zavaróak tudnak lenni, ezért egyre inkább előtérbe kerülnek a laptopokba beépített modemek. Ezek előnye egyértelműen az, hogy bármilyen eszköz csatlakoztatása nélkül a gépünk azonnal, jóformán bárhol képe csatlakozni a netre. Mindössze annyit kell tennünk, hogy általában az akkumulátor alá elhelyezett nyílásba behelyezzük a szolgáltatótól kapott SIM-kártyánkat és máris indulhat a böngészés.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A netbookok forradalma

Az elmúlt hónapok a netbookok forradalmáról szóltak, amelyeknél alkalmasabb eszközt el sem lehet képzelni a mobilnet kihasználására. A kezdeti lépések után egyre több gyártó jelentette be, hogy modelljeik opcionálisan beépített HSDPA-modemmel is rendelhetők lesznek. Kisebbek a normál méretű notebookoknál, nagyobbak, használhatóbbak a mobilkészülékeknél. A jelek szerint a mobilnet hamarosan megtalálja a legjobb helyét.

Horváth Balázs, PC World.hu

A PC World.hu további számítástechnikai tippjei

Hogyan futtassunk többféle Internet Explorer verziót egy gépen?
Hogyan szerkesszünk képeket ingyen a weben?
Hogyan használhatja még ügyesebben a Google-t?