Toplista a sugárzó mobiltelefonokról

Vágólapra másolva!
Egy amerikai nonprofit szervezet több mint ezer mobiltelefon-típus sugárzási adatait gyűjtötte össze és publikált a weboldalán, amelyből kiderül, hogy a legkeresettebb készülékek lehetnek a leginkább károsak az egészségre.
Vágólapra másolva!

Ugyan a kutatóknak nincs egységes álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a mobiltelefon-sugárzás vezet-e egészségkárosodáshoz, de az Environmental Working Group (Környezetvédelmi Munkacsoport, röviden EWG) tegnap közzétett online toplistája iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a szájtot alig tudták üzemben tartani.

Az EWG arra az új tanulmányra hivatkozik, amely szerint a tartós, több mint tíz éven át tartó mobilhasználat megnöveli az agyi- és szájüregi rákos daganatok kialakulásának kockázatát. A szervezet szerint elsősorban a gyermekeket érdemes óvni a nagy mennyiségű elektromágneses sugárzást kibocsátó mobiloktól, mivel ők azok, akik a készülékekkel együtt felnőve már évtizedeken át ki lesznek téve ezek hatásának - bármi is legyen az. Vitatkozó kutatók ide vagy oda, az EWG szakemberei azt is megjegyzik, hogy az egészségügyi hatóságok már hat országban, többek között Franciaországban és Németországban is felhívták rá az állampolgárok figyelmét: igyekezzek csökkenteni a szervezetüket érő mobilsugárzást, különös tekintettel a gyerekekre.

A mérőszám: mennyi sugárzást nyel el a testünk

A nonprofit szervezet a felmérésében több mint ezer mobiltípus sugárzási adatait rögzítette Watt/kilogrammban, ami azt mutatja, hogy egy kilogramm emberi szövet (potenciálisan az emberi agy) mennyi elektromágneses sugárzást nyel el a telefon használata közben percenként. A listában az Egyesült Államokban jelenleg kapható mobiltelefonok szerepelnek, de ezek legtöbbje az európai piacon is elérhető, így a vásárlás előtt lehet belőle szemezgetni (lásd a linket oldalt).

A kibocsátott elektromágneses sugárzás szempontjából a legjobbnak a Samsung Impression okosmobil bizonyult 0,15-0,35 Watt/kilogrammos értékkel, és a lista első tíz helyezettje között két másik okosmobil is megtalálható a koreai gyártótól (Propel Pro és Gravity). Aki viszont hétköznapi használatra alkalmas, egyszerűbb mobilt keres, annak a Motorola RAZR V8 modellt ajánljuk, ez produkálja ugyanis a második legalacsonyabb értéket (0,36 Watt/kilogramm), és nálunk is kapható, ellentétben a harmadik és negyedik helyezettekkel, amelyek szintén szétnyitható mobilok, és szintén a Samsungtól (T229, illetve Rugby).

Forrás: Samsung Impression
Samsung Impression: az abszolút győztes

A top tízben végzett még a T-Mobile Sidekick, az LG Xenon és a Motorola Karma QA1 nevű modellje, amelyek egytől egyik qwerty-billentyűzetes, szétcsúsztatható modellek, és csak az USA-ban kaphatók. Az idehaza is ismerős készülékek közül a lista élmezőnyében található még a Nokia 5610 XpressMusic zenemobil, 0,81 Watt/kilogrammos sugárzási értékkel, aki pedig biztonságos okostelefont szeretne, annak a HTC Touch Diamondot tudjuk ajánlani az EWG listájából típusváltozattól függően 0,84-0,85 Watt/kilogrammos emisszióval.

Az iPhone sokat sugároz

A legnagyobb nevek, vagyis a legnépszerűbb mobilok persze a lista végén találhatók. Az iPhone 3GS 0,52 és 1,19 Watt/kilogramm között sugároz, de népszerű piaci ellenfele, a Palm Pre sem teljesít sokkal jobban 0.92 Watt/kilogrammal. A lista végén találhatók a RIM népszerű Blackberry készülékei: a cég típusainak legtöbbje 1-1,4 Watt/kilogramm fölötti értéket produkál, kivéve a Storm változatot, amely épp csak leszorult a legjobbak listájáról, és a 12. helyen áll.

Azt, hogy az elektromágneses emisszió mértéke mennyire nem gyártó-specifikus, jól szemlélteti a Motorola készülékeinek toplistás helyezése. Hiába a RAZR V8 a legkevésbé sugárzó átlagmobil, a cég jó néhány modellje található a lista alján, többek között a V3-változat, ami ennek alapján már kicsit sem ajánlott. Az Európában népszerű Nokia modellek legtöbbje pedig már elég magas, 1 Watt/kilogramm fölötti sugárzási értékeket produkál, így szintén a lista alsó harmadában foglalnak helyet.

Hogyan legyünk óvatosak?

A vásárlási tanácsadás mellett az EWG további tippekkel is ellátja a mobilosokat azzal kapcsolatban, hogyan védhetik meg magukat a feleslegesen nagy sugárdózistól. A szervezet szerint alapszabály, hogy inkább sms-ezzünk, vagy e-mailezzünk a telefonról, mivel beszélgetés közben ér minket több sugárzás. Ha feltétlenül beszélnünk kell, használjunk kihangosítót vagy headsetet, mivel minél távolabb van a készülék a testünktől, annál kevesebb sugárzást kapunk. Akkor is jobban járunk, ha csak hallgatjuk beszélgetőpartnerünket, mivel a készülék ilyenkor kevésbé sugároz, mint amikor mi beszélünk bele.

Mivel a telefonok gyenge térerőnél több energiát küldenek az antennára, ilyenkor is célszerű kerülni a készülék használatát, és megvárni, amíg jobb lesz a vétel. A készülékre az árnyékolás is hasonló hatással van, ezért ha óvni akarjuk az egészségünket, szedjünk le róla minden takaróelemet - például a tokot, vagy a sugárzást elnyelő díszeket.