Pixelbe öntötték a Feszty-körképet

Vágólapra másolva!
A Microsoft munkatársai a cég Photosynth nevű technológiáját felhasználva elkészítették A magyarok bejövetelének virtuális mását, amelyen akár ecsetvonásról ecsetvonásra lehet végigböngészni Feszty Árpád monumentális panorámafestményét.
Vágólapra másolva!

"Kerestünk egy témát, amihez méltó ez a technológia" - fogalmazott Kollár László, a Microsoft Magyarország fejlesztési igazgatója a virtuális Feszty-körképet bemutató sajtótájékoztatón. A Photosynth nevű, általunk is tesztelt látványos szoftver az egy helyen készült fényképfelvételekből rekonstruálja a helyszín látképét, a fedéspontokat kikeresve, és az optikai torzulásokat kiküszöbölve illeszti össze a fotókat egy, a böngészőben bejárható modellé. A felhasználó fényképről fényképre kattintva nézheti meg, nagyíthatja ki a látkép egyes részleteit úgy, ahogyan a fotográfus látta azokat.

Nem volt egyszerű lefotózni

A technológiát előszeretettel alkalmazzák turisztikai látványosságok megjelenítésére, feldolgozták már vele a római Pantheon belső látképét, amelyen kivehetők a freskók részletei, illetve lemodellezték vele Dubrovnik óvárosát. Kollár László és hét kollégája a szabadidejében, két nekifutásra fényképezte végig a Feszty-körképet a virtuális reprodukció elkészítéséhez. A fotózásnál a fő nehézséget az okozta, hogy a festményt őrző épületben meg kellett találni azt a pontot, ahonnan egy teljes körpanorámát lehet készíteni róla úgy, hogy nem lóg bele a látogatókat a vászontól és az az előtt látható installációtól elválasztó korlát. A csapat végül úgy oldotta meg a feladatot, hogy két nadrágszíjjal rögzítették a fotóállványt egy három méteres létra tetejére - idézte fel Kollár a körülményeket.

Forrás: [origo]
Itt lehet megnézni a Feszty-körkép virtuális mását

A festmény egyes részleteit ezek után külön-külön, közelebbről is megörökítették, a teljes, feldolgozott anyag körülbelül 9 gigabájtnyi lett. Az a virtuális panorámakép, amelyet a készítők elérhetővé tettek, 341 fényképfelvételből áll, és külön-külön kiemelték, vagyis gyorsan elérhetővé tették rajta a kompozíció szempontjából fontosabb elemeket (például Árpád és kísérete, a sámán-jelenet, a leányrablás). A különböző típusú gépekkel, teleobjektívekkel készített képeket több napos munkával restaurálták, hogy azután a szoftver - amelyet egyébként 20 gigabájtos kapacitásig ingyenesen használhat bárki - végezze el azok összeillesztését. Ahogyan a bemutatón is láthattuk, ugyan a Photosynth nem adja vissza a körkép monumentalitását, és valódi méreteit nem érzékelteti, de a nagy felbontású fotókon olyan részletességgel lehet megszemlélni a kép részleteit, és Feszty Árpád ecsetvonásait, ahogyan eddig azt csak maga a művész és segítői, vagy maguk a restaurátorok láthatták.

A felújítás alatt csak virtuálisan lehet megnézni

Az önkéntes vállalkozásként készített virtuális körképet a szakemberek is nagyra értékelik, nem csak annak turistacsalogató értéke miatt. "A Feszty-körkép ezzel halhatatlanná vált, bármilyen történés is fenyegetné fennmaradását, kézbe fogható, pontosan reprodukálható" - fogalmazott Horváth Gábor, a festménynek helyet adó Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója. A festmény jelenleg látható változata is restaurátorok munkájának eredménye, hiszen annak kétharmada megsemmisült a második világháborúban, és a róla készült fényképfelvételek, illetve egy korabeli rézmetszet nyomán sikerült újra megfesteni.

A Photosynth-modell egy időre a valódi festményt is ki kell, hogy váltsa a látogatók előtt, mivel az annak helyet adó épület felújításra szorul, és néhány hónapig zárva lesz. A virtuális reprodukciót körülbelül egy hétig, teljes formájában tekinthető meg az interneten Photosynth.com-os tárhelyén (a panoráma megtekintéséhez a Silverlight bővítményt kell telepíteni a böngészőbe). A bemutató egyelőre exkluzív: a mostani link még nem publikus a webkeresők előtt sem, a körkép kibertérbeli mása pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark honlapján kap majd végleges helyet beágyazott formában.

Forrás: [origo]
Itt lehet megnézni a Feszty-körkép virtuális mását

Ki is lehet majd nyomtatni a részleteit

Az Ópusztaszeri emlékparkban azt tervezik, hogy megteremtik a lehetőséget a virtuális körpanoráma felvételeinek kinyomtatására, így a Feszty-körkép másolatának darabjait a látogatók majd haza is vihetik. Az eredeti festményből egy vászondarab nem került bele a restaurált változatba, az F-16-os számozású darabot, amely a sámán-jelent egyik töredéke, még külön szeretnék digitalizálni, hogy az eredeti és a lengyel restaurátorok által a kilencvenes években újraalkotott mű összehasonlítható legyen. A körképet fenntartó csongrádi megyei önkormányzat pedig a szegedi megyeházán állít fel egy nyilvános kioszkot, ahol bárki böngészheti a Feszty-körképet egy számítógépen, de a Budapest360.hu panorámaképei közt is megtekinthető a gigantikus festmény.