Mobilról is elérhetők lesznek a Flash-oldalak

Vágólapra másolva!
A főleg webes videók és játékok megjelenítésére használatos technológia 10.1-es változata okostelefonokról is elérhetővé teszi majd a Flashben készült online tartalmakat, amelyek eddig csak részben voltak hozzáférhetők a mobil eszközökről.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint a Flash Player mobil eszközökre letölthető béta, azaz nem teljesen kész változata még az idén elérhető lesz Windowst, Mac OS X-et, Linuxot futtató számítógépekre, illetve Windows Mobile és Palm webOS-t futtató mobil eszközökre. A Nokia Symbian rendszerét, a Blackberry-t, illetve a Google Android szoftvert használó ketyerék tulajdonosai valamikor a jövő évtől vehetik majd használatba az új verziót. Aa jelenlegi információk alapján úgy tűnik, az Apple iPhone-ja kimarad a támogatottsági körből, az arra szánt szoftveren még dolgoznak.

A 10.1-es Flash megjelenése azért fontos, mert jelenleg mobil eszközökön csupán egy lebutított változat érhető el Flash Lite néven. Ezekkel ugyan bizonyos tartalmakat meg lehet nyitni a telefonok képernyőjén is, de közel sem mindent. Az új verzió a fejlesztő Adobe ígéretei szerint minden játékot, videót és egyéb tartalmat elérhetővé tesz majd mobiltelefonokról Az iPhone esetében például a weben Flasht használó YouTube videomegosztó elérhetőségét is úgy oldották meg, hogy egy külön felületet barkácsoltak a készüléket használók számára. A fejlesztők szerint az új Flash használata nem fogja leszívni az akkut, például képes lesz alvó módba kapcsolni, ha bejövő hívás érkezik. Emellett támogatni fogja a multitouch képernyőket, illetve a kép automatikus elforgatásáért felelős gyorsulásmérőket, és jobban képes kihasználni a ketyerék grafikus lapkáit is.