Adathalászok támadták a Gmailt is

Vágólapra másolva!
A Microsoft Hotmailje mellett a Google ingyenes levelezőszolgáltatásának használóit is adathalászok vették célba, akik a felhasználói neveket és jelszavakat hamis weboldalakon keresztül szerezték meg.
Vágólapra másolva!

A keresőcég a BBC-nek megerősítette, hogy a nagyszabású adathalász-támadás, melynek részeként a Microsoft Windows Live Hotmail rendszerének felhasználóinak jelszavait is kicsaltál, a Gmailt is érintette. A brit közszolgálati média online kiadásához két lista jutott el, amelyet korábban az interneten publikáltak, és több mint harmincezer felhasználónév és jelszó párost tartalmazott.

A keresőcég szóvivőjének közlése szerint amint észlelték, hogy a felhasználói fiókokat adathalászok támadása érte, az érintett fiókon jelszócserét indítottak, és a jövőben is hasonlóképp cselekednek az illetéktelenek kezére került postaládákkal. A cég kiemelte, hogy a jelszavakat nem a Gmail rendszerének hibáját kihasználva, hanem a felhasználók átverésével szerezték meg a netes csalók.

Hétfőn még úgy tűnt, az adathalászok csak a Microsoft Windows Live Hotmail fiókjait vették célba, néhány napja ugyanis mintegy tízezer ügyfélhez tartozó felhasználónevet és jelszót publikáltak az interneten. Később egy újabb húszezres lista került fel a világhálóra, ezen azonban már Gmail, Yahoo, AOL és más szolgáltatókhoz tartozó adatok is megtalálhatók voltak. Bár ezek közül egyes jelszavak már réginek, használaton kívülinek vagy hamisnak bizonyultak, számos Gmail és Hotmail jelszót működőképesnek találtak a tesztek során - számolt be a BBC. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két lista egyazon internetes bűnelkövetői csoporttól származik-e, vagy sem, de már mindkettőt eltávolították a hálózatról, szakértők pedig azt javasolják az érintett szájtok használóinak, változtassák meg jelszavaikat, ha pedig más fiókokhoz is ugyanazt használják, ott is végezzék el a cserét, mivel a csalók jó eséllyel több rendszerben is végigpróbálgatják a kombinációkat.