Vágólapra másolva!
A PhotoSketch nevű szoftver az előzetesen felskiccelt vázlatoknak megfelelő digitális fotókat képes generálni az internetről levadászott képekből automatikusan összevágott részletekből.
Vágólapra másolva!

A technológia kínai és szingapúri egyetemisták fejlesztése, az eredményekről egy látványos prezentációs videót és képes bemutatót is elérhetővé tettek. Ezekből kiderül, hogy a szoftverrel szinte bármilyen fényképet le lehet generáltatni, feltéve, hogy az alapjául szolgáló képrészletek elérhetők az interneten - a program ugyanis a világhálóról szerzi be ezeket.

A mesterségesen legenerált felvétel előállításához egy alapszintű skiccet kell rajzolnia a felhasználónak a szoftverben, amelyen bejelöli, melyik objektumot a kép mely részén szeretné látni, illetve szavakkal is fel kell címkéznie, hogy a vázlaton melyik firkálmány mit ábrázol, s ugyancsak szöveges módon kell jelölnie azt, mit kíván látni a háttérben - derül ki a technológiát bemutató videóból.

Bár kipróbálni, azaz saját képeket generáltatni egyelőre még nem lehet a szoftverrel, a bemutatóanyagban egy sor különböző felvétel elkészítését demonstrálták fejlesztői: az egyiken egy kutyájával frizbiző férfi, egy másikon egy krosszmotoros és egy gepárd jelenik meg, de van egy olyan is, amelyen mesterségesen helyezik egy síelő apa-fia-párost egy faház és egy hóember mellé, vagy helyeznek egy tengerpartra egy házaspárt.


Természetesen ezek a felvételek önállóan sosem léteztek, a PhotoSketch automatikusan kereste ki a világhálóról a megfelelő részeiket. Lehetséges, hogy a fotón síelő férfi és a fiú sohasem találkoztak, a hóemberről pedig egy teljesen másik országban készült fotó. A program egyébként készítői szerint nem csupán kiválasztani képes a megfelelő objektumokat, hanem azt is el tudja dönteni, azok közül melyik mutat majd a legjobban az adott fotón, így a végeredmény természetes hatást kelt, nem sír róla le a digitális beavatkozás. Az eltérő forrásból származó képrészletek észrevétlen illesztését ugyancsak egy speciális algoritmus végzi el, amelynek ugyancsak az a feladata, hogy száműzze a mesterséges jelleget.

A fejlesztők honlapján lévő információk szerint már dolgoznak azon, hogy bárki által kipróbálhatóvá tegyék az alkalmazást, a megoldás szabadalmaztatását követően pedig a forráskódja is hozzáférhető lesz. Noha egyelőre csupán vicces fotók előállítására használták a programot, szakértők szerint egy sor hasznos célra is fel lehet majd használni azt.