Vágólapra másolva!
Amerika legnagyobb internetszolgáltatója, a Comcast hadat üzent a kártevőkkel fertőzött, ezáltal online bűnözők irányítása alatt álló PC-k problémájának: a cég böngészőben megnyíló ablakban figyelmeztetni az ilyen számítógépek tulajdonosait arra, hogy masinájuk úgynevezett zombihálózat része lett.
Vágólapra másolva!

A világhálón tevékenykedő bűnözők előszeretettel használják visszaéléseikhez hétköznapi felhasználók számítógépeit: egyes esetekben kifejezetten az ezeken lévő adatokra utaznak biztonsági réseken, kártevőkön keresztül, máskor azonban csak kapacitásukat használják fel például más gépek megtámadásához vagy levélszemét terjesztéséhez, PC-k ezrei, tízezrei ugyanis együttesen már komoly erőt képvisel. Ebből adódóan a fertőzött számítógépek nem csak használójuk, hanem az internetszolgáltatók számára is komoly problémát jelentenek, kiszűrésük pedig nem egyszerű feladat.

A fertőzött gépek visszaszorítása érdekében a Comcast kísérletbe kezdett Denverben: ennek keretében minden fertőzött PC-re olyan böngészőben megnyíló üzenetet küldenek ki, amelyben felhívják a tulajdonos figyelmét a veszélyre, és javasolják neki, hogy keresse fel a társaság online antivírus központját. Az üzenetet be lehet zárni és figyelmen kívül lehet hagyni, ám hétnaponta automatikusan megjelenik, amíg a tulajdonos nem orvosolja számítógépének problémáit. A cégnél azt remélik, a direkt üzenetek hatására a számítógépekhez nem értő, s azzal különösebben nem is törődő felhasználók is hajlandóak lesznek megoldást keresni a problémákra. Más szakértők azonban úgy vélik, magukat a figyelmeztető üzeneteket fogják leklónozni a netes bűnözők, hogy segítségükkel kártevőket irányítsanak a hozzá nem értő felhasználók számítógépeire.