Vágólapra másolva!
Elnézést kért az internet atyja a webcímek lediktálását, beírását, megjegyzését megnehezítő két per karakter miatt. Tim Berners-Lee egy konferencián elmondta, a dupla per létét semmi sem indokolja - adta hírül a Times Tech Central.
Vágólapra másolva!

"Há té té pé, kettőspont, per per vé vé vé" - mindenkinek ismerős ez a közepesen artikuláltan elhadarható hangsor, aki valaha diktált le webcímet. A struktúra kitalálása óta azonban nagyot fordult a világ, a legtöbb lap megy a www előtag nélkül is. Egyeduralkodóvá vált a böngészésben a http protokoll is, annyira, hogy a browserek maguktól is odateszik a cím elejére, ha lefelejtenénk. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a böngészők mindentudó szuperprogramokká váltak a kezdeti kisöccseikhez képest.

A World Wide Webet kitaláló Sir Tim Berners-Lee egy konferencián bevallotta, semmi jelentősége nincs a netezőket gyakran megtévesztő két / karakternek. Ha gondolt volna rá, úgy is megtervezhette volna a hálózatot, hogy ne legyen szükség ezekre az írásjelekre.

"Ember, a rádióban visszaper-visszaperként emlegetik" - mondta Berners-Lee a hallgatóságnak, hozzátéve, hogy a két írásjel sima, egyszerű per. Pont ugyanaz a karakter, amit a törtek írásakor is használunk. A //-t nem csak bediktálni nehéz, az angol billentyűzetet használóknak borzasztóan kényelmetlen helyen is van, a billentyűzet jobb alsó sarkánál. Azt pedig senki sem tudja, hány felesleges "a keresett oldal nem található" lapot generáltak le a világ szerverei olyan kérések miatt, amik nem tartalmazták a dupla osztásjelet. Szerencsére senki sem számolta ki.

És hogy miért került bele a rádiós bemondókat, a webcímet bediktálókat megakasztó két karakter az URL-be? "Adott pillanatban jó ötletnek tűnt" - válaszolta meg a kérdést egy vállvonással Berners-Lee.