Könyvesboltot nyit a Google

Vágólapra másolva!
Digitális könyvesbolt nyitását tervezi a Google. A keresőóriás körülbelül félmillió villanykönyvet kínáló boltja 2010 első felében indulhat be - adta hírül a Reuters.
Vágólapra másolva!

A boltból megvehető kötetek egy részét várhatóan közvetlenül a Google-től lehet majd megvásárolni. A bolt tartalmazni fogja a cég partnereitől, például a saját olvasóval is rendelkező Amazon.com-tól és a Barnes&Noble.com-ról beszerezhető köteteket is. A várakozások szerint induláskor 4-600 ezer kötetes állományból választhatnak majd a vásárlók.

A Google könyvesboltból megvásárolt köteteket minden olyan készüléken el lehet majd olvasni, ami tartalmaz webböngészőt. Tehát az egyszerűbb mobiloktól kezdve, az okostelefonokon, laptopokon és netbookokon át, az internet tabletekig és néhány e-könyv-olvasóig mindenen fognak működni ezek a kötetek. Az olvasáshoz nem kell majd folyamatos internetkapcsolat. Csupán akkor kell a nethez csatlakoznia a készüléknek, amikor először megnyitják a kötetet.

"Nem fókuszáltunk egy berendezésre, egy e-könyv-olvasóra" - nyilatkozta Tom Turvey, a Google stratégiai partnerségekért felelős igazgatója a frankfurti könyvvásáron összegyűlt újságíróknak.

A Google Editions nevű program elindulásával a cég először fog bevételhez jutni a hatalmas könyv digitalizálási projektjéből. A Google 2004 óta a könyvtárakkal együttműködve több millió kötetet szkennelt be, és olvastatott be szövegfelismerő programokkal.

A kötetekért a Google fizetési szolgáltatásával, a Google Checkouttal lehet majd fizetni.