Testünkkel vezérelhetjük majd a tévét is

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, konkurenciája lesz a Microsoft Project Natal nevű technológiájának, amely többek közt videojátékok testmozgással történő vezérlését teszi lehetővé. A legnagyobb szerződéses laptopgyártó társaság, a Quanta más cégekkel együtt 16 millió dollárt fektetett be az ilyen megoldásokat fejlesztő Canesta társaságba.
Vágólapra másolva!

A Canesta egy olyan speciális minikamerát fejlesztett ki, amely képes érzékelni a közelben tartózkodó felhasználó arckifejezését és mozdulatait, ezáltal vadonatúj módot biztosít majd a számítógépes alkalmazások vagy játékprogramok kezelésére. Hasonló megoldást mutatott be idén a Microsoft is Project Natal néven, a redmondi cég megoldása várhatóan 2010 végén debütál majd. A Canesta képviselője ugyanakkor a VentureBeat.com-nak utalt arra, hogy saját megoldásuk olcsóbb komponenseket használ, mint amelyet a szoftveróriás használ.

Szakértők szerint azzal, hogy a többek közt az Acer, Apple, Dell, vagy a HP laptopjainak gyártását is végző Quanta is befektetett a társaságba, valószínűsíthető, hogy a társaság 3D-s szenzorai előbb-utóbb a manapság használatos laptopokban is elérhetők lesznek. Segítségükkel akár távirányító nélkül, egyszerű kézmozdulatokkal lehet irányítani elektronikai eszközöket, a megoldás bemutatóján például a tévé felé integetve megjelenik a csatornák listája, amelyen a levegőben hadonászva lehet kiválasztani a kívánt csatornát.

A japán Hitachi már megállapodást kötött a társasággal, így egyik jövőre érkező tévékészülékét már lehetséges lesz gesztusokkal vezérelni. Ezen kívül a speciális kamerákkal beléptetőrendszerek azonosítását lehet biztonságosabbá tenni, illetve a kamerák képére digitális információkkal kiegészítő augmentált valóság szoftverekkel is lehet majd alkalmazni. A fejlesztők reményei szerint a gesztusokkal történő vezérlés legalább akkora forradalmat hoz majd a számítógépek és más eszközök kezelésében, mint amelyet az egér megjelenése hozott el a PC esetében.