Jönnek a hindi, arab, kínai webcímek

Vágólapra másolva!
Az internet negyvenéves történelmének egyik legnagyobb változását hozhatja az internetes címeket kezelő ICANN nonprofit szervezet héten várható döntése, amellyel lehetővé válna a honlapok elérési útvonalának latin betűkön kívüli más írásrendszerekkel történő megadása.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereskedelmi minisztérium és az internetes domainneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) szöuli tanácskozásán döntenek majd az angolon kívüli beviteli formákról.

Ettől a lépéstől az internet sokkal nyitottabb lehet, mert a bővített címbeviteli szabványtól nem csak azoknak lesz könnyebb, akik nem tudnak angolul, hanem azoknak is, akik még a latin ábécét sem használják. Az arabtól kezdve a görögön át cirill, hindi, vagy akár a kínai írásjelekkel is megadhatók lesznek majd a böngésző címsorába írható hivatkozások.

Technikailag ez jelenti majd az internet történelmében a legnagyobb változást" - mondta Peter Dengate Thrush, az ICANN tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy ezt a technológiailag elképesztően bonyolult lehetőséget várhatóan a konferencia záróülésén, pénteken hagyják jóvá. A világ 1,6 milliárd internetezőjének több mint fele a latintól eltérő karakterkészleteket használ - magyarázta Rod Beckstrom, az ICANN vezetője, aki szerint a világháló további terjedése szempontjából is rendkívül fontos, hogy bővítsék a beviteli módokat.

"Három-öt évvel korábban sokan vélték úgy, hogy az angol ábécétől eltérő beviteli formák megvalósítása megoldhatatlan kihívást jelent a szakemberek számára" - idézte Beckstrom a szkeptikusok korábbi véleményét. A karakterkészletek közötti fordítást végző rendszer néhány éve már tesztüzemben működik, így a bevezetésnek az ICANN vezetője szerint nem lehet akadálya.