A Windows 7-tel jönnek a tapogatós PC-k

Vágólapra másolva!
Itt a Windows 7, mi pedig megnéztük, milyen erre építő hardverújdonságok várhatók. Jönnek az iPhone-hoz hasonlóan tapogatható PC-k, de a Microsoft új rendszere gyorsabban induló és kikapcsoló modelleket is ígér. A premier kapcsán a gyártók most akarják elsütni monitorral egybeépített, vagy éppen a lapostévé hátuljába dugható gépeik nagyobb teljesítményű változatait is.
Vágólapra másolva!

A Microsoft legújabb operációs rendszerének megjelenésével párhuzamosan új modellekkel rukkolnak elő a PC-gyártók, akik az eladások gyarapodását remélik a Windows 7 megjelenésétől. Pedig az új szoftvert használó gépek igazából nem kínálnak túl sok látványos újdonságot, leszámítva a multitouch, vagyis több ujjal tapogatható képernyővel szerelt típusokat.

Bár az új Windowst már számos hazai boltban meg lehet venni, eleve ezt használó számítógépeket egyelőre csak elvétve találtunk a webshopokban és a boltok polcain. Az általunk megkérdezett kereskedők várakozásai szerint ezek egy-két héten belül, azaz a termék hóvégi hivatalos hazai premerjét követően lesznek elérhetők.

Több eladott PC-t várnak a Windows 7-től

A világszerte múlt hét csütörtökön útjára indított operációs rendszerre komoly feladat hárul, hiszen elődje, a Vista nem éppen zökkenőmentes bevezetése hatására elég csúfos bukást szendvedett. Sokan még premierjét követően is a 8 éve kiadott, igaz, azóta új funkciókkal is bővített Windows XP-t választották, hogy régebbi hardvereiket, szoftvereiket is gond nélkül tudják használni. A Windows 7-tel a Microsoftnak lehetősége nyílik arra, hogy visszacsábítsa magához a felhasználókat, akik közül sokan kihagyták a Vistát. A megbízhatóbb, s alapvetően jó kritikákat kapott Win7-re már nagyobb eséllyel lesznek hajlandóak lecserélni elavuló hardvereiket - bár épp e sorok írásakor merült fel egy probléma, amely a Vistáról frissítéskor jelentkezhet, és folyamatos újraindulásokkal teszi lehetetlenné a telepítést - a cég szerint azonban egyedi esetekről van szó. A Microsoft és az Intel egyaránt úgy kalkulál, hogy a jövő évben a vállalatoknál is elindul a számítógépek megújításának első hulláma, ez azonban évekig is eltarthat.

Forrás: [origo]

Gyorsabban induló PC-ket ígérnek

A Lenovo Enhanced Experience, vagyis "továbbfejlesztett élmény" feliratú logóval vezette be az új operációs rendszert legfrissebb gépein. A technológia matricáját magukon viselő PC-k a gyártó állítása szerint XP-t vagy Vistát futtató társaikhoz képest a ThinkPad és ThinkCentre modellek esetében akár 56 százalékkal hamarabb töltik be az operációs rendszert, míg az otthoni felhasználóknak szánt IdeaPad és IdeaCentre típusok esetén a gyorsulás mértéke legfeljebb 33 százalékos lehet.

A cég képviselője a PC Worldnek úgy nyilatkozott, többek közt a gépek rendszertöltői és illesztőprogramjai optimalizálásnak köszönhetően a bekapcsológomb lenyomását követő fél percen belül használható konfigurációkat sikerült elkészíteniük, a kikapcsolás sebességét pedig nagyjából 10 másodpercre pörgették fel. Persze ezek elméleti értékek, hiszen ha a rendszert alaposan megpakolják szoftverekkel, az minden bizonnyal lomhábban fog startolni, különösen akkor, ha az adott program az automatikusan indítandó szoftverek közé kerül. Az informatikai lap szerint egyébként a HP-tól, a Delltől és a Toshibától is lehet majd hasonló elven működő, gyorsan induló PC-kre számítani, és az Asus is hasonlókra törekszik - a tajvani cég kifejezetten a 64 bites, ugyancsak sebességre optimalizált verzióval árusítja majd a gépeit - derül ki közleményéből.

Törölgetni kell majd a tapogatható képernyőt

Ezen kívül az érintőképernyővel szerelt számítógépeket a Lenovo például egy SimpleTap elnevezésű új felülettel szállítja majd, amely olyan egyszerű beállításokat tesz lehetővé, mint mondjuk a fény-, vagy hangerő szabályozása, vagy a wifi, a billentyűzetvilágítás ki-, és bekapcsolása. A funkció aktiválásához a képernyőt kell megérinteni két ujjal, melynek hatására egy gyorsmenü jelenik meg, amelyen a fentieken kívül akár a kedvenc oldalak linkjeit is el lehet tárolni.

A kínai cég mellett többek közt az Acer is előrukkolt multitouch-képernyővel szerelt számítógépekkel, amelyeken négy ujjal lehet például zoomolgatni, elforgatni egy képet, vagy lapozni egy dokumentumban, a gyártó ezt a funkciót TouchPortal felületnek hívja. A cég monitort is kiad érintésérzékeny kivitelben, amelyet meglévő PC-hez is csatlakoztatni lehet: a 23 colos képátlójú T230H képernyő full-HD, vagyis 1920x1080 pixeles felbontást kínál, és szélesvásznú kivitelben készül, a DVI monitorcsatlakozó mellett kamerák, konzolok illesztését biztosító HDMI porttal is felszerelik. Bár ez valóban egy Win7-specifikus újítás, gyakorlati tapasztalatok híján még nem tudni, mennyire lesz maszatos a képernyő a sok tapogatástól, és milyen gyakran kell majd takarítani. Az Acer eszköze két, a monitorkávába szerelt érzékelővel figyeli ujjainkat, így nem muszáj megérinteni a képernyő felületét, elég nagyon közel hozzá lebegtetni az ujjainkat - de ebből úgyis érintés és ujjlenyomat lesz. Első kísérletnek azonban ígéretes a megoldás.

Nagyobb értelmet nyer a multitouch képernyők alkalmazásának lehetősége az olyan, billentyűzet nélküli eszközökön, mint amilyen az 500 dolláros Archos 9. A gyártója oldalán tábla-PC-ként definiált ketyere gyakorlatilag egy teljes értékű számítógép, amelyen a karakterek bevitele egy, az érintőképernyőre gombnyomással előhívható virtuális billentyűzeten keresztül történik. Az egeret maga az érintőképernyő helyettesíti, de trackpointtal is ki lehet váltani, klikkelésre pedig a baloldalon elhelyezett két gomb áll rendelkezésre. Vastagsága kevesebb mint 2 centiméter, tömege pedig csupán 800 gramm.

Forrás: [origo]
Archos 9: internettábla Win7-tel

Az Intel Atom lapkával hajtott masina akár full-HD felbontású videók lejátszásával is elboldogul, 1 gigabájt memóriával és 60 gigabájtos merevlemezzel, webkamerával szerelik fel, a világhálót pedig wifin éri el. A Windows 7 Starter nevű alapváltozatával szállítják, egy töltéssel pedig mindössze öt órán át használható, így igazából nem tekinthető a netbookok komoly alternatívájának, csak egy különleges kütyünek.

USB-s verzió a Windows 7-ből

Egyelőre még nem tudni, hogyan lehet itthonról beszerezni, de letölthető változatban is kínálja eladásra a Microsoft a Windows 7-et nemrég indított online boltjában. Az ISO képfájlban letölthető verzióhoz online küldik el az aktiváláshoz szükséges sorozatszámot is. Ennél is fontosabb azonban, hogy egy olyan segédprogramot is elérhetővé tett a szoftvercég, amellyel a Windows 7 telepítőjét egy 4 gigabájtos pendrive-ra is át lehet másolni, erről pedig a DVD-meghajtóval tipikusan nem rendelkező netbookokra is egyszerűen telepíteni tudják a felhasználók. A korábbi verziók esetében hasonló feladatokhoz mindenképpen USB-s optikai meghajtóra volt szükség.

Kétmagosra váltó Atom gépek

Sok esetben a Windows 7-tel kiadott gépeket a korábbinál izmosabb, a HD-felbontású videók lejátszását zökkenőmentessé tevő grafikus lapkával szerelik fel, ezek most már nem csak a hagyományos laptopokban, hanem az újabb netbookokban is megtalálhatók. Az Asustól a HP-ig gyakorlatilag minden gyártó hoz ki Win7-es minilaptopokat, vagy ezek asztali verzióit. Forrás: [origo]

Ez utóbbiak közé sorolható az Asus mini-PC-je, amelyet már az Intel Atom lapkájának nagyobb teljesítményű, kétmagos verziója hajt, így párhuzamos feladatok - például filmnézés közben böngészés- végrehajtására hatékonyabban képes elődjénél. Erre a lapkára alapozzák a laposképernyős tévék, monitorok hátuljára rögzíthető, Nvidia Ion grafikus alrendszert is felvonultató minigépet, az EeeBox PC EB1501-est. Játszani vagy videót vágni ezen sem igazán lehet majd, de teljes értékű számítógépként használható internetezésre, szövegszerkesztésre, és a full-HD felbontású filmekkel is remekül boldogul.

Okos netbook dupla oprendszerrel

Bár számos új netbook érkezik még az idén, ezek egyik legérdekesebbikével az Acer rukkolt elő: a tajvani cég ugyanis dupla operációs rendszerrel szállítja majd: az olyan alapszolgáltatások eléréséhez, mint mondjuk a böngészés vagy a levelezés, a 18 másodperc alatt startoló Google Android platformot lehet használni, komolyabb munkához pedig a Windows 7-et.

Forrás: [origo]
Acer Aspire One D250: Android és Win7 egy gépben

Hasonló megoldással már korábban is találkoztunk, ám az Acer új netbookja esetében a dupla operációs rendszer alkalmazását még azzal is megspékelték, hogy a rendszerek közt nem csak bekapcsoláskor, hanem akár menet közben is lehet váltogatni. Az egy kilogramm tömegű gépet 10,1 colos képernyővel szerelik fel, és egeret helyettesítő érintőfelülete multitouch technológiát használ, így lapozni, nagyítani nagyon kényelmesen lehet vele.

Ha az iMacet Transformerek terveznék...

...akkor az valószínűleg úgy nézne ki, mint a Lenovo 23 colos full-HD monitorral egybeépített új asztali gépe, az Ideacenter B500-as. A gyártó közlése szerint az amerikai piacon nettó 650 dolláros áron, azaz durván 120 ezer forintnak megfelelő indulóártól lesz majd kapható az egybegép, amelyet akár négymagos processzorral, 4 gigabájt memóriával, és 1 terabájtnyi háttértárral, és GeForce G210M/240M grafikus lapkával és Blu-ray-meghajtóval is lehet majd rendelni.

Forrás: [origo]

A beépített JBL minihangszórókkal szerelt gép támogatja a cikk elején említett gyorsindulást biztosító technológiáját, azonban képernyője nem érintésérzékeny, a vezérlés hagyományos egérrel történhet, így gyakorlatilag bármely más operációs rendszerrel is kínálhatnák. Beépített webkamerája mellett tévétunerrel is lehet rendelni, valamint a Wii-irányítókéhoz hasonló mozgásérzékelővel szerelt távirányító és levegőben is használható egér is jár majd hozzá.

Forrás: [origo]

Az előbbivel szemben az Acer egybegépe, az Aspire Z5610 érintésérzékeny megjelenítőt kapott, amely ugyancsak 23 colos képátlójú, és full-HD felbontást kínál. Kétmagos Intel Core 2 Duo lapkával, alapesetben 4 gigabájt memóriával és 320 gigabájtos merevlemezzel, izmos videokártyával lehet majd megvenni, de tárkapacitása akár másfél terabájtra is bővíthető. Blu-ray ehhez a típushoz nem elérhető, viszont tévétuner igen. Nettó 900 dollár körüli, vagyis nagyjából 160 ezer forintnak megfelelő áron várható legolcsóbb változata, s tudomásunk szerint itthon is olcsóbb lesz, mint a hasonló szolgáltatásokkal bíró Apple iMacek.

A kuriózum gépeket sztárolják majd karácsonykor

A hagyományos laptopokon kívül idén karácsonykor a monitorral egybeépített kivitelű, illetve a minigépek számíthatnak majd érdeklődésre, bár ehhez hasonló gépek eddig is léteztek, legújabb változataik, műszaki paramétereik és áruk tekintetében jóval vonzóbbá váltak. A tapogatható képernyőről gyakorlati tapasztalatok híján továbbra sem merünk nyilatkozni, van bennük ráció, de az évtizedes beidegződések nyomán idegenkedünk a képernyőt tapogatni, pedig talán ez a Windows 7 leglátványosabb újítása.

Viszont úgy tűnik, az egykoron olcsó minilaptopnak hívott netbookok már soha többé nem lesznek olcsók: az eredetileg 50 ezer forint körüli áron ígért masinák egyre inkább a felsőbb árkategóriák felé tolódnak el, komolyabb változataikért már 130-150 ezer forintot kérnek, bár végre 80 ezer forintért is már viszonylag hosszú üzemidőt kínálnak.