Fejlett oprendszert ingyen: letölthető az Ubuntu 9.10

Vágólapra másolva!
Nem kell gurunak lenni az új Ubuntu Linux használatához, új szoftverkezelő, chatprogram került bele, sokkal gyorsabban indul elődeinél, ráadásul egy online tárhely is jár hozzá, ahová elmenthetők a dokumentumok, könyvjelzők és más fontos adatok, így semmi fontos nem veszik el, ha mondjuk ellopják PC-nket.
Vágólapra másolva!

Az Ubuntu Linux régóta kedvencünk, hiszen meglehetősen stabilan működik, kezdő PC-használók sem igen tudják széttúrni, és még vírusirtót sem kell használni rajta, ráadásul teljesen ingyenes, magyar nyelvű csupán a telepítéséhez szükséges írható CD árát kell áldozni rá (erről nem is muszáj telepíteni, akár magáról a lemezről is indítható a rendszer kipróbáláshoz). Már az utóbbi években debütált verziói is elég felhasználóbarátak voltak, a grafikus kezelőfelület is barátságos volt, a legújabb, 9.10-es verzió esetében pedig a legfontosabb újításnak a jelentősen felgyorsított rendszerindulás minősül, ami igen praktikus, hiszen mindenki utál hosszasan várakozni számítógépe aktiválódására, a Microsoft is ezen a téren igyekezett ráncba szedni a Windows 7-et.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Olyat is tud, amit még a Windows 7 sem: Ubuntu 9.10
Szoftverbázis:
a 32 bites verzió letöltése
Ubuntu.hu:alternatív letöltési forrás és magyar nyelvű segítség itt
Ubuntu Netbook Remix: minilaptopokra optimalizált verzió letöltése

A grafikus felület nagyjából a korábbi verzióra hasonlít, de a belépőképernyő tetszetősebbé vált, de fontosabb újítás a Szoftverközpont, amelyben az alkalmazások telepítését és törlését lehet elvégezni a korábbinál kényelmesebb módon, mivel végre kategóriákra bontva lehet böngészni ezek között. A legfontosabb szoftverek mindegyikét el lehet érni ebből, azaz a legtöbb esetben fel sem kell keresni a linuxos szoftverek honlapját, az Ubuntu maga letölti a szükséges csomagokat és telepíti azokat, sőt, még a rendszerben használt összes szoftvert is tudja automatikusan frissíteni, ez pedig még a Windows 7-ben sem megoldott.

Empathy néven egy új chatprogram került az Ubuntuba, amellyel az összes ismert csevegőhálózatra csatlakozni lehet az ICQ-tól a Google Talkig, a felhasználó mappáját - ami nagyjából a windowsos Dokumentumok-nak felel meg - pedig jelszóval titkosítani lehet, hogy ne férjen hozzá senki. Ubuntu One néven egy online szolgáltatás is jár ehhez a Linuxhoz, amely 2 gigabájtos tárhelyet biztosít a könyjelzők, dokumentumok, levelek, beállítások raktározására (aki ennél többet igényel, pénzért bérelhet még kapacitást a Canonicaltól). Használatával a fontos adatok akkor sem vesznek el, ha a PC megsérül, elromlik vagy eltűnik, ráadásul egy webes felületen keresztül az ezen tárolt adatokhoz bármikor, más rendszerről - például a munkahelyről is - hozzáfér a tulajdonos.

Az Ubuntu 9.10 vígan elfut egy átlagos számítógépen, a régi vasakra a Xubuntu nevű változatot érdemes telepíteni, a netbookokra pedig a Netbook Remix verziót szánják. A telepítőlemezről installáció nélkül is futtatható, és lehetőség van arra is, hogy Windowsból telepítsék a meglévő rendszer mellé, ilyenkor eltávolítani is a Vezérlőpult Program hozzáadása pontjában lehetséges.