Észak-Korea állhat a kibertámadások mögött

Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint az észak-koreai kormányzat számítógépeihez eredeztethetők vissza egyes, idén nyáron történt internetes támadások, amelyek dél-koreai és amerikai szájtok elérésében okoztak fennakadásokat.
Vágólapra másolva!

A beszámolók szerint a támadásokat vizsgáló szakértők az észak-koreai postaügyi és telekommunikációs minisztérium rendszereiig tudták visszavezezetni - nyilatkozta a dél-koreai hírszerzés vezetője helyi lapértesülések szerint. Ugyanakkor hivatalosan a hírszerző ügynökség nem kommentálta a fenti híreket.

Lelőtték a Fehér Ház honlapját is

Idén júliusban túlterheléses támadásokkal - mely során egy adott honlapot kártevőkkel távirányíthatóvá tett számítógépek tízezreiről keresnek fel egyidejűleg - az Egyesült Államok és Dél-Korea egyes kormányzati oldalait tették elérhetetlenné ismeretlenek - ennek eredményeként többek közt a Fehér Ház honlapja is elérhetetlenné vált ideiglenesen. Bár a szakértők már ekkor is Észak-Koreát sejtették a háttérben, akkor még semmiféle konkrét bizonyíték nem volt a szakértők kezében.

A dél-koreai média szerint egyébként északon fekvő szomszédjuk komoly internetes hadigépezetet üzemeltet, amelyben ötszáz-ezer hacker dolgozik, akiknek az a feladatuk, hogy amerikai és dél-koreai hálózatokra hatoljanak be, és ott fennakadásokat okozzanak, vagy bizalmas
információkat szerezzenek meg.

Nem voltak komplex támadások

A júliusi támadásokról Rod Beckstrom, az amerikai kiberbiztonsági központ korábbi vezetője úgy nyilatkozott, azok nem voltak túl komplexek, szervezésük nem igényelt túl nagy szakértelmet: 50-250 millió dollárból bármely ország végrehajthat hasonló támadás felbérelt hackerek segítségét igénybe véve.