Facebook-csoportokon randalíroztak az aktivisták

Vágólapra másolva!
Egy Control Your Info nevű szervezet bejelentette, hogy az adatvédelem fontosságát hangsúlyozó kampánya keretében számos csoportot eltérített és saját üzenetével látott el a Facebookon. A közösségi szájt szerint semmilyen személyes adat nem szivárgott ki.
Vágólapra másolva!

Az aktivisták blogjukon jelentették be, hogy akciójukkal a manapság már a mindennapok részét képező közösségi média árnyoldalaira, a gyakorta elhanyagolt biztonságra kívánták felhívni a figyelmet. A Google-on olyan Facebook-csoportokat kerestek, amelyek gazdátlanná váltak: 289 ilyen csoportot találtak, melyek gazdátlanok voltak, azaz nem volt adminisztrátoruk, mert az például a létrehozást követően leiratkozott az oldalról.

E csoportokhoz először csatlakoztak, majd magukat tették meg adminisztrátornak, melyet követően gyakorlatilag bármilyen módosítást elvégezhettek: saját üzenetüket publikálhatták, módosíthatták a nevet vagy a leírást, így akár egy Hupikék Törpikék rajongói csoportot is akár szélsőséges vallási fanatikusok gyűjtőhelyévé változtathattak volna. Ezt egyébként nem tették meg, csupán figyelmeztető üzeneteket és logójukat publikálták az "eltérített" csoportokban, és jelezték, ennél sokkal durvább dolgokat is végrehajthattak volna.

A Facebook az eset kapcsán közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta, a csoportokkal történő manipulálás során semmilyen bizalmas információ nem volt veszélyben. Ha egy csoport gazdátlan marad, tagjai közül bárki megteheti magát adminisztrátornak, de így sem fér hozzá a tagok privát adataihoz, ráadásul bárki bármikor feladhatja tagságát. A csoportok neveit csak kis tagság esetén lehet módosítani, a nagy, népszerű csoportoknál már nincs mód erre, csak a kislétszámúaknál, ha pedig ilyen jellegű visszaélést észlelnek, maguk az üzemeltetők tiltják le ezeket, ráadásul a zárt csoportok esetében erre a manipulálásra egyáltalán nincs is mód.