Játékosoknak is jó a Windows 7

Vágólapra másolva!
A játékosok barátja a Microsoft legújabb operációs rendszere. Tesztünk során több mint húsz, az utóbbi évtizedben kiadott videojátékot próbáltunk ki a Windows 7-en, és csak egy futtatásával sültünk fel.
Vágólapra másolva!

A Microsoft már a Vistával is megpróbált rendet tenni a játékosok Start menüjében. A direkt videojátékok részére létrehozott mappa egyszer és mindenkorra megszüntette volna a különböző kiadók és fejlesztők nevét viselő könyvtárak mögé rejtett játékok jelentette káoszt. A plusz információkat, korhatár-besorolást is tartalmazó Games Explorer program pedig megkönnyítette a programok kategorizálását, illetve segítséget nyújtott a szülőknek leellenőrizni, hány éveseknek ajánlott programmal játszik a gyerek.

A jó ötletek nem süllyedtek el a kevésbé sikeres Vistával együtt, megmaradtak a Windows 7-re is. A legújabb Microsoft operációs rendszer is megpróbálja egy helyen csoportosítani a játékokat, azonban nem igazán jár sikerrel. Egyes programok megtalálják a helyüket, ilyen például a képernyőn megjelenő elpusztítható tárgyak rekordere, a Crysis, mások viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a kiadó vagy játék nevét viselő mappába kerüljenek. Ironikus, de a Microsoft maga sem jár elöl a jó példával, a Games for Windows LIVE a biztonság kedvéért saját könyvtárat is létrehozott, de be is települt a többi játék közé, biztos, ami biztos. A Games Explorert szerencsére kézzel is fel lehet tölteni - a régi játékok hozzáadására ez az egyetlen mód - de ez jelentősen csökkenti a megoldás nyújtotta kényelmet.

ForrA!s: [origo]
Elvben mindent tud a játékokról a Game Explorer

Nem barátja az új rendnek a Half-life sorozattal elhíresült Valve digitális játékboltja, a Steam sem. A kliensprogram szépen beépül a Start menübe, felkínálja az utolsó három-négy játékot elindításra. Arra azonban már nem képes, hogy a telepített címeket a Games mappához is hozzáadja. Néhány indítólinket elhelyez a saját könyvtárában is, azonban az a legbiztosabb, ha a kliensben keressük az általa telepített programokat, mert csak ott van meg mindent. Egészen röviden összefoglalva: káosz van.

Hol van a pasziánsz?

A Games Explorer első megnyitásakor megdöbbenve vettük észre, hogy a tesztre használt Asus G60J-n csak a Crysis árválkodik, nyoma sincsen a generációkat lekötő klasszikus Windows játékoknak. Szerencsére egy felpattanó segítő elmagyarázta, hogy a Windows 7 Enterprise kiadásában nincsenek automatikusan engedélyezve a játékok, ám két kattintással telepíthetőek.

ForrA!s: [origo]
Egy kártyaprogramnál is számít, hogy szép-e

A programok nem sok újat hoznak. Az XP-ről érkezőknek a Vistával bemutatkozó Mahjong Titans és Chess Titans lehet meglepetés, illetve az, hogy új animációt, új háttereket és általában véve szebb grafikát kapott a Pasziánsz. Az irodai unalom öt-tíz percét kitöltő programokból természetesen vannak interneten keresztül játszható verziók is.

Új király van: DirectX 11

A Vistával bejelentett, annak új WDDM video architektúráját használó DirectX 10 multimédiás interfész a szerencsétlen sorsú operációs rendszerrel együtt bukott meg. Alig maréknyi játék támogatta, nem volt közöttük olyan, ami miatt igazán érdemes lett volna átállni az XP-n nem elérhető technológiára. Ráadásul a későbbi javítófoltokkal néhány, eredetileg az új technológiát használó játékból ki is hackelték a fejlesztők az újításokat.



Filmszerű grafikát tesz lehetővé a DirectX 11

A Windows 7 új multimédiás interfészt hoz magával, megjelenésével a fotorealisztikus játékokat kedvelők elkezdhetnek spórolni a DirectX 11-et támogató videokártyákra. Választék egyelőre még nincsen, az Nvidia csak karácsony környékén jelenti be az új effekteket támogató hardvereit. Az ATi már piacra dobta a HD 5870-es típusjelű csúcskártyáját, amit 100 ezer forint körüli áron hazánkban is be lehet szerezni. A brutális teljesítményű - és elképesztő, 180-190 wattos fogyasztású - eszköz csúcsra járatásához legalább Windows Vista vagy Windows 7 szükséges.

A legújabb DirectX egyébként csodákra képes. Az alkalmazásprogramozási felület mostani verzióját a többmagos processzorok elterjedését tudomásul véve, erősségeikre építve hozták létre. A grafikus kártyákból is ki lehet majd hozni a maximumot a DirectX 11-et használva. Sokkal részletesebb, valósághűbb, több poligonból álló modelleket lehet majd megteremteni és mozgatni az új API-k használatával, ahogy az a fenti videón látszik is.

Jól futnak a régi programok

Vannak olyan játékok, amik bármennyire öregek is, mégis élvezet elővenni őket és futni egy-két kört a jól ismert pályákon. A szerencse és a játékok tervezői nem mindig voltak kegyesek a gamerekhez, egy-egy klasszikust ma már lehetetlen emulátorok nélkül elindítani. Van, hogy a processzorok sebességéhez kötött ellenfelek ma villámként suhannak át a képernyőn, esélyt se hagyva a játékosnak. Máskor a program el se indul, csak rejtélyes hibaüzeneteket szór ki a kijelzőre. Hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, kipróbáltuk egy maréknyi régebbi játékkal és néhány teljesen friss demóval, hogy kompatibilisek-e a Windows 7-el.

A hasonló Vistás tesztünkhöz képest a Microsoft új operációs rendszere példásan szerepelt. 2007-ben a játékok 15 százalékával akadt valami probléma. Volt, amit állítgatással, vagy XP emulációs móddal el lehetett indítani, viszont néhány címet sehogy sem lehetett működésre bírni. Ehhez képest a hetes Windows alatt csak egy olyan program volt, amivel nem jutottunk dűlőre.

Ezekkel a játékokkal teszteltünk

A játék neve Működése Windows 7 alattMegjegyzés
Batman Arkham Asylum ok
Bioshockok
Need For Speed ShiftokA PhysX driver újratelepítését igénylelte
Left 4 Dead 2ok
Race Onok
Call of Juarez 2ok
Nation Redok
Trineok
Trackmania Nations Foreverok
Race Driver GRIDnem megy
World Racing 2: SkodaokA Starforce DRM frissítése után fut
Warcraft 3ok
Splinter Cellok
Thief 3ok
Call of Duty: Modern Warfare 2ok
Crysisok
Half-lifeok
Half-life 2: Episode 2ok
Carmageddonok


Ahogy a listából is látható, próbálkoztunk ősöreg játékokkal meglepni a rendszert, de a Microsoft - vagy a programot fejlesztő Valve - programozóinak köszönhetően a Half-life ugyanolyan jól futott, mint az elmúlt tíz évben mindig. Nagy várakozással telepítettük fel az XP-t futtató tesztgépünk videodriverét az őrületbe, illetve a biztos fagyásba kergető Nation Red demóját is, de a zombilövöldözős program sem tudta megzavarni a rendszert. Ezek után azon már nem lepődtünk meg, hogy az újabb csúcsjátékok, mint a Need for Speed sorozat legújabb része vagy a Batman kalandjait bemutató Arkham Asylum gond nélül működtek.

Komolyabb problémával csak egyszer szembesültünk. A World Racing 2: Skoda egészen addig nem volt hajlandó elindulni, míg a gamerek által előszeretettel utált, különösen erőszakos Starforce másolásvédelmi rendszer meghajtóját nem frissítettük a legújabb verziójúra. Szerencsénk volt, a DRM gyártójától le lehetett tölteni a Windows 7-hez használható programot, ám ez az eset is jelzi előre, hogy az egzotikusabb másolásvédelmekkel lehetnek még problémák a jövőben.

Végül csak egyetlen szoftvert nem sikerült működésre bírnunk. A 2008 közepén megjelent Race Driver GRID sem ígéret, sem fenyegetés hatására nem jutott túl a töltőképernyőn. Azok a gamerek, akik ebben az autóversenyben múlatják legszívesebben az idejüket, kénytelenek várni, vagy keresni másik autós játékot.

Verdikt: nyugodtan lehet váltani

Próbáltunk hibákat keresni, de nem találtunk. A Vistával szemben a Windows 7-től nem kell félnie a videojátékok kedvelőinek. Még az ősi játékok is jól futnak rajta, az új programokra pedig még annyira sem lehet panasz, mint a klasszikusokra. A szülőknek segít számon tartani, hogy melyek a gépen levő felnőttes, lövöldözős programok, és melyek a gyerekek által is szabadon használható játékok. Az élethű grafikát kedvelőket pedig a DirectX 11-es effektek csábíthatják a legújabb Windows kipróbálására.