Kidobhatjuk a merevlemezt?

Vágólapra másolva!
Már évek óta kaphatók a winchesterek kiváltására szánt,  mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD-meghajtók, most azonban már az első viszonylag mérsékelt árú modellek is érkeznek. Tesztgépünkön Windows 7 és XP alatt is kipróbáltuk, hogyan teljesít az adattároló, érdemes-e átállni rá?
Vágólapra másolva!

A merevlemez régóta társunk, sokan már annyira megszokták, hogy immunisak kerregésére, sőt, épp akkor ijednek meg igazán, ha nem hallják meg azt: csak nem romlott el valami a PC-ben? Bár az új típusok már lényegesen halkabbak elődeiknél, ám továbbra is megvan az a hátrányuk, hogy sokat fogyasztanak, melegszenek, ráadásul érzékenyek a rázkódásokra, ütődésekre is: hiszen egy igen gyorsan mozgó fej rögzíti bennük az adatokat a mágnesezett felületű lemezekre.

Az egyik első olcsó SSD megérkezett

Már évek óta kaphatók a winchester utódjának tekinthető flashmemóriás, más néven SSD-meghajtók (solid stat drive, szilárdtest-meghajtó), amelyek egyáltalán nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, mivel hasonló elven működnek, mint a memóriakártyák vagy a pendrive-ok. Elterjedtségüket azonban jelentősen gátolja, hogy sokkal többe kerülnek, mint a merevlemezek.

Forrás: [origo]



Ezúttal azonban az egyik első olyan típust - a Kingston cég SSDNow meghajtójának V-sorozatának egy tagják -teszteltük le, amely viszonylag kedvező áron beszerezhető. A hozzánk eljutott 40 gigabájtos modellért 28 ezer forint körüli összeget kérnek el, egy 64 gigabájtos típus 30-35 ezért vihető el, a 128 gigabájtosért pedig durván 60 ezer forintot kell leperkálni, és egyaránt létezik belőle asztali gépbe és laptopba szerelhető kivitel is. Összehasonlításképp: laptopba már 14 ezerért lehet venni 160 gigabájtos merevlemezt, asztali gépbe 20 ezer forintért már 1 terabájtos, azaz több mint ezer gigabájtos meghajtót lehet venni.

A laptopos változathoz USB-s házat, az asztali PC-shez pedig a gépházban való rögzítéshez szükséges fém távtartókat mellékelnek, valamint az Acronis nevű biztonságimentő-szoftver CD-s verzióját. Ez utóbbi segítségével a régi merevlemezen lévő rendszert teljes egészében át lehet költöztetni az újra, a lemezéről elindítva a számítógépet. A költöztetés után az illesztőprogramját magától telepítette az SSD-meghajtó.

Gyorsabban tölt be a Windows?

Elsőként azt vizsgáltuk, hogy vajon meglévő merevlemezünkről, vagy az SSD-meghajtóról indul-e fürgébben a Windows. A Microsoft operációs rendszerének legújabb, 7-es verziójába már az újfajta meghajtók támogatását is beépítették, de mivel sokan még XP-t használnak, mindkét szoftverrel próbát tettünk. Az SSD egyik előnye, hogy esetében nincs szükség töredezettségmentesítésre (sőt, ezt a gyártók nem is ajánlják, feleslegesen használódik tőle a hardver), ám a merevlemezes mérések indítása előtt ezt mindig elvégeztük.

Windows 7 Windows XP
Indulási idő winchesterről38,5 mp50 mp
Indulási idő SSD-ről34,7 mp35,2 mp


Az SSD előnye itt egyértelműen kiderült, bár a Windows 7 esetében a merevlemezes indulás fürgeségén is jelentősen javítottak - derül ki a több próbálkozás átlagát tartalmazó számokból.

Forrás: [origo]



Mit mutat a tesztprogram?

Második lépésként egy háttértárak sebességének tesztelését biztosító segédprogrammal, a DiskBench-csel, illetve az általános célú GeekBench-csel mértük le azt, hogy miként teljesítenek az eltérő technológiát használó meghajtókat használó rendszerek.

Windows 7 Windows XP
DiskBench másolás teszt winchesteren22,4 MB/s24,4 MB/s
DiskBench másolás teszt SSD-n29,5 MB/s32,4 MB/s
GeekBench winchesteren2101 pont2115 pont
GeekBench SSD-n2188 pont2120 pont


Meglepő módon ezen a teszten vegyes eredmények születtek, a DiskBench tesztjein épp Windows 7 alatt születtek rosszabb értékek, míg az átlagfelhasználó tevékenységét szimulálót GeekBenchben csak SSD-vel múlta felül az XP-t a Win7.

Sok kis fájlt tömörítünk

Ezt követően a meghajtókat újabb próbának vetettük alá: fél gigabájtnyi, sok kis apró midifájl egy fájlba tömörítését bíztuk rájuk, az eredmények nagyjából hasonlóak, érdekes módon a Win 7 itt pár másodperccel lemaradt.

Windows 7 Windows XP
Tömörítés winchesteren3:223:16
Tömörítés SSD-n3:253:18


Videofájl konvertálása

Utolsó feladatként egy aktív lemezműveletet igénylő tevékenységet, egy videofájl más formátumúvá konvertálását végeztük el a két meghajtóval, a Format Factory nevű ingyenes szoftver segítségével. Itt a Windows 7-tel egyértelműen hamarabb végzett a gép, meglepő módon azonban az SSD-vel 7 másodperccel lassabban végezte el az avi fájl flv-vé konvertálását.

Windows 7 Windows XP
Videokonvertálás winchesteren7:438:03
Videokonvertálás SSD-n7:568:37

Ez a jövő, de még várni kell rá

Összességében úgy tapasztaltuk, hogy az olcsó SSD-meghajtó minimális sebességnövekedést produkál, melynek leglátványosabb része talán a számítógép gyorsabb indulása. A teljes rendszer működésének jól érezhető felpörgetésére az SSDNow V-sorozatú, vagy ahhoz hasonló olcsó flashmeghajtó nem lesz alkalmas, legfontosabb előnyöknek a teljesen hangtalan működés mellett a csekély melegedés, illetve az számít, hogy egy ilyen hardver birtokában többé nem kell töredezettség-mentesíteni - márpedig egy kiadós bittorrentezés alaposan szét tudja túrni az adatok struktúráját egy hagyományos winchesteren.

Forrás: [origo]

Arra, hogy érezhetően gyorsabbá tegyék a rendszer működését csak a felsőkategóriás SSD-k képesek, ezek azonban annyiba kerülnek, mint amennyiért egy átlagember laptopot vesz: 100-200 ezer forintot is elkérnek értük. Ráadásul még ezek vásárlása előtt is érdemes alaposan szétnézni a netes tesztek között, mivel jelentős lehet az egyes típusok közötti teljesítménykülönbség.

Manapság már a netbookokat is 160-250 gigabájtos winchesterekkel árulják, ezekjhez képest 40 gigabájtos tár már nagyon szűk, pláne az XP-nél vaskosabb Windows 7 esetében: 60-128 gigabájtnyi helyre a kényelmes mindennapi használathoz mindenképpen szükség van. Egyértelmű, hogy az SSD-meghajtók egyelőre a kellő pénzzel rendelkező profi felhasználók számára jöhetnek szóba a merevlemez alternatívájaként, áruk folyamatosan csökken, de jövő karácsonyig még maradunk a winchesternél, akkor majd újra fellapozzuk az árlistákat.