Vágólapra másolva!
Egy sor nem végleges, de némi elővigyázatossággal már bevethető béta verziójú szoftver érkezett a héten: regisztráció után bárki letöltheti az Office 2010 jövő októberig működő tesztváltozatát, a majdnem kész új Firefoxot, és okosabb próbakiadásokat a Flash, az Air és a Silverlight webes platformokból. Melléjük egy klassz internetrádiós programot, illetve egy olyan chatklienst ajánlunk kipróbálásra, amely titkosítja a felek közti beszélgetést, biztonságos fájlküldést tesz lehetővé, de akár át is lehet adni a távoli ismerősnek az egér, billentyűzet vezérlését például akkor, ha segíteni akar beállítani a PC-t.
Vágólapra másolva!

MICROSOFT OFFICE 2010 BÉTA VERZIÓ

Az irodai programcsomag béta tesztverziójának letöltése (650-750 megabájt, a Microsoft honlapjáról)

A fenti linkre kattintva a Microsoft honlapjáról - a Windows Live rendszerbe történő regisztráció, vagy meglévő fiókkal való belépés után - bárki kipróbálhatja a legújabb, 2010-es Office-t a csütörtökön kiadott nyilvános bétaverziót letöltve. Ez a kiadás ugyan még nem érhető el magyar nyelven, cserébe viszont a legdrágább csomaggal azonos szoftvereket tartalmaz, így a Word, Excel, Powerpoint mellett többek közt Outlook levelező, OneNote jegyzetkészítő program is megtalálható benne, az alkalmazások részletes listáját itt lehet elolvasni. Az Office 2010-ből már korábban is a fájlcserélőkre szivárgott egy verzió, ezt kipróbálva már bemutattuk legfontosabb újdonságait, ám most, a nyilvános bétaprogram keretében mindenképp a Microsoft honlapjáról érdemes beszerezni az egyébként 2010 októberéig működőképes verziót, ez ugyanis biztosan nem tartalmaz kártevőket. A telepítés után a Tálcára egy mosolygós és egy szomorú fejecske ikonja kerül, ezek nem vírusok, hanem a Send a smile nevű, felhasználói visszajelzéseket továbbítására szolgáló programja, amelyekkel képernyőmentéseket tartalmazó üzeneteket lehet küldeni a fejlesztőknek. Ha valakit zavar, a Programok telepítése, törlése menüben a szokásos módon uninstallálni lehet.

A letöltés megkezdése előtt a béta verzió oldala mindenkinek egy egyedi termékaktivációs kulcsot generál, ezt érdemes rögtön lementeni, kinyomtatni vagy leírni, a későbbiekben ugyanis szükség lesz rá, 25 nap használat után ugyanis e nélkül letiltja magát a programcsomag. Az új kiadás a régi, Office XP/2003 változatokat használók számára nyújt majd teljesen új élményt, a 2007-es verzióval dolgozók számára már ismerős lesz a szalagmenüs kezelőfelülete, bár ezen is végeztek némi optimalizációt a legújabb Office-ban. Az új verzióval látványosabb, beágyazott videókat tartalmazó prezentációkat, a dokumentumokba szánt fotókat pedig már a szoftvercsomag saját, okosabbá tett szerkesztőjével is megfelelő formára alakíthatják a felhasználók. Ezen kívül az új kiadás már támogatja a Skydrive nevű online tárhelyen alapuló internetes megosztást is.

FIREFOX 3.6 BÉTA 3

Forrás: [origo]

Az alternatív böngésző béta verziójának letöltése (8,7 megabájt, magyar nyelvű)

Megérkezett a népszerű Firefox böngésző következő változatának utolsó tesztváltozata a várhatóan decemberben érkező végleges kiadás előtt - vigyázat, csak akkor érdemes telepíteni, ha nem egy bővítményekkel telepakolt 3.5-ös vagy régebbi verziót használunk, a pluginek jelentős része ugyanis még inkompatibilis az új verzióval! A 3.6-os verzió már egy új oldalmegjelenítő motort tartalmaz, és támogatja a Personas funkciót is, amely leginkább a Google Chrome azon képességére hasonlít, hogy egy klikkeléssel megváltoztatható a browser kinézete. A működés gyorsítása mellett a fejlesztők hangsúlyt helyeztek a stabil működésre is, és figyelmezteti használóját az elavult bővítmények meglétére is.

RADIO365

Forrás: [origo]

Az ingyenes és fizetős funkciókat kínáló internetrádiós szoftver letöltése (7,4 megabájt)

Ezzel a kliensprogrammal a Live365.com online rádiócsatornáit lehet hallgatni a böngésző elindítása nélkül: a szájton több mint hatezer különböző adásba lehet belehallgatni, melyek egy része ingyenesen elérhető, másokért viszont havidíjat kell fizetni. A letölthető szoftver a telepítését követő 5 napon át ez utóbbiakhoz is hozzáférést biztosít. Használata nem bonyolult a középen, balra lévő mezőbekeresőszavakat lehet bepötyögni, a jobb oldalán lévő legördülő menüből pedig a stílusok között lehet barangolni.

EASY VPN

Forrás: [origo]

Az ingyenes, titkosítást használó csevegőprogram letöltése (6,6 megabájt)

A többek közt ingyenes biztonsági szoftveréről ismert Comodo cég újabb szabadon letölthető szoftvere az Easy VPN, amely tulajdonképpen egy hagyományos csevegőkliens, ám társainál biztonságosabb működést kínál. A rajta zajló forgalmat ugyanis 128 bites titkosítással rejtjelezi, hogy annak tartalmához más ne férhessen hozzá. A szoftverrel fájlok, dokumentumok megosztása is lehetséges, emellett akár az képernyő távoli megosztását is lehetővé teszi, ami például beállítások elvégzésekor lehet hasznos: át lehet adni vele az egér feletti irányítást neten keresztül a PC-szaki ismerősnek minimálisnak tekinthető biztonsági kockázatok mellett - ráadásul bármikor le is lehet kapcsolni a távolról ügyködő idegent.

Ehhez mindössze a csevegőablak Remote feliratú ikonjára kell kattintani, ezt követően a másik félnek is el kell fogadnia a felkérést. Amint ez megtörtént, a hozzáférést kérő számítógépén egy ablakban a másik komputer monitorának tartalmát láthatja, és mozgathatja annak egérkurzorát, vagy gépelhet arra. A túloldalt tartózkodó felhasználó ebből csak annyit érzékel, hogy magától mozog az egér és a semmiből kezd gépelni a PC, de ő is bármikor visszaveheti az irányítást.

FLASH, AIR ÉS SILVERLIGHT

Bár végleges verzióik megjelenésére még várni kell, már elérhetők a béta verziók az Adobe Flash Air 2, a Flash 10.1, illetve a Microsoft Silverlight 4 platformjaiból. A Flash esetében a legfontosabb kiemelhető újítás, hogy képes már a hardveres videodekódolást támogató grafikus lapkákat is használni, így például egy kisebb teljesítményű netbookon is lejátszani nagyfelbontású videókat (a jelenleg támogatott GPU-k listája ebben a PDF-ben olvasható). Az új Flash már képes kezelni a multitouch képernyőket, és a fejlesztők szerint kevesebb lesz erőforrásigénye is. Az új Flash Player 10.1 béta verziója Internet Explorerhez innen, a többi böngészőhöz pedig erről a linkről tölthető le, egyelőre csak angol nyelven.

Az Adobe cég másik újdonsága az Air nevű környezetét érinti, amelynek segítségével a hagyományos programokhoz hasonló módon használható webalkalmazások készíthető.Kettes kiadásának tesztverzióját itt lehet beszerezni, a Get the Air 2 beta feliratra kattintva. Ez is támogatja már a multitouch képernyőket, és képes felismerni USB-portba dugott pendrive-ot, kamerát vagy hasonló eszközt. Sebességbeli javulása mellett fájlkezelési és nyomtatási képességeit is javították.

Ugyancsak tesztverzió tölthető le a Microsoft Silverlightból, amely nagyjából ugyanazt a feladatot látja el, mint az Adobe Flash. Egyelőre csak korai béta változata létezik 4.0-s kiadásából, amelyet a cég honlapján lévő információk szerint leginkább fejlesztőknek érdemes letölteniük. A 4-es verzió már támogatja a Chrome böngészőt, és mintegy 50 százalékkal gyorsabb működést biztosít, kezelőfelülete is képes új dolgokra, támogatja a video- és hangfelvételt és bizonyos másolásvédelmi megoldásokat is.