Az első szög a CD koporsójába

Vágólapra másolva!
Az első high-end hifi- és házimozis eszközöket gyártó cég jelentette be, hogy felhagy az audio CD-t használó lejátszók gyártásával, míg a hagyományos bakelitlemezes termékek továbbra is gyártásban maradnak. A Linn a kompaktlemezes készülékeket digitális zenesugárzás vételére alkalmas típusokra cseréli.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a több százezer, illetve sok millió forintos összegért megvásárolható, felsőkategóriás audio, és házimozis termékeket gyártó cég a jövő évtől áll le a hagyományos CD-t használó lejátszók gyártásával. A skót társaság a jövőben olyan csúcsminőségű digitális lejátszók gyártására összpontosít majd, amelyek internetes rádiók, illetve PC-ről, hálózati merevlemezről (NAS) wifin keresztül sugárzott zeneszámok lejátszására képesek. Az elmúlt időszakban ugyanis a hálózati lejátszókból a társaság idén már jóval többet értékesített, mint hagyományos CD-s eszközökből.

Ugyanakkor a Linn továbbra sem áll le a hagyományos bakelitlemezeket használó termékek gyártására, egyedi hangzásuk miatt ugyanis ezek iránt még most is komoly igény mutatkozik az audiofil vásárlóközönség részéről. A gyártó maga is működtet egy lemezkiadót Linn Records néven, amelyen jelenleg is kínál megvételre Studio Master néven mesterlemez minőségű zenéket digitális formában. Gilad Tiefenbrun, a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, ügyfeleik hamar felismerték a CD-ben rejlő korlátokat, és mivel manapság rendkívül elterjedtek az otthoni wifihálózatok, az emberek jóval nagyobb szabadságot akarnak zenéik felett, egy NAS segítségével pedig bármely szobában hallgathatják azokat, ha megfelelő eszközökkel rendelkeznek. Ezek tükrében pedig a CD már nem illik bele egy audiospecialista cég kínálatába.

Forrás: [origo]