Bezárás fenyegeti a magyar online szexboltokat

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) több hazai, szexuális segédeszközöket árusító internetes boltot is bezárással fenyeget, mondván, az online szexboltok reklámnak minősülnek, a szexuális ingerkeltésre alkalmas termékek hirdetése pedig tilos. Az egyik bolt üzemeltetőjét félmillióra büntették, de egy másiknál is felbukkantak a hatóság emberei. A szervezet elsőfokú határozatát meg lehet fellebbezni, de az elektronikus kereskedők szövetsége szerint jobb lenne rendezni a zavaros helyzetet.
Vágólapra másolva!

Hampuk Richárd marketingszakember blogján jelent meg az első hír arról, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tiltott reklám miatt bezáratná az online szexboltokat. Neki egy ismerőse mesélte el, hogy egyébként az előírásoknak megfelelően működő online szexboltjára félmillió forintos bírságot rótt ki az NFH.

A magát megnevezni nem kívánó társaság a fogyasztóvédelmi hivatal határozatát is publikálta a neten - saját nevét kitakarva. Az ebben olvasható indoklás szerint az NFH értelmezése az, hogy itthon nem is lenne szabad ilyen jellegű oldalt üzemeltetni, mivel a hazai törvények szerint "tilos az olyan áru reklámozása, amely rendeltetése szerint szexuális ingerkeltésre irányul". A határozat indoklása arra is kitér ugyan, hogy a kifejezetten szexuális termékek árusításával foglalkozó üzletekre külön jogszabály vonatkozik, a hivatal jogértelmezése szerint azonban az érintett webáruház nem sorolható ebbe a kategóriába, mivel annak működtetése reklámtevékenységnek minősül.

Nem értik a bírságot

Az NFH a társaságok forgalma alapján szabja ki bírságát, a blogban hivatkozott oldal tulajdonosának félmillió forintot kell befizetnie, ha fellebbezése nem lesz sikeres. Az anonimitást kérő két, a hazai piacon jelentős részesedéssel rendelkező online szexboltot is működtető vállalkozót az [origo] is megkereste: elmondása szerint nem érti, miért kapta a bírságot, mivel minden lehetséges szabályt betart. Honlapja nyitóoldalán a belépés előtt meg kell adni, hogy a látogató 18 évnél idősebb-e, és a megrendelőkkel telefonon is egyeztetnek kiszállítás előtt. Ha felmerülne, hogy egy ennél fiatalabb netező akar szexuális kellékeket vásárolni, akkor megtagadják a kiszállítást, emellett minden lehetséges elérhetőségüket feltüntetik az oldalon.

A névtelenül nyilatkozó cégvezető az [origo]-nak azt mondta, úgy tudja, hogy számos haza internetes boltot bírságolt meg az NFH, azonban az általunk megkeresett öt legnagyobb szájtból háromnál azt mondták, őket még nem vizsgálták, és így nem is bírságolták a fogyasztóvédők. Két cégnél mondták azt, hogy vagy már megbüntették őket, vagy bekérték gazdasági adataikat, amire feltehetően azért van szükség, hogy megállapíthassák a bírság összegét (a két cég három szexoldalt működtet). Utóbbi cégnek az NFH-nál azt is elmondták, hogy ha eltávolítják a honlapon elérhető termékkatalógusból a kiegészítők fotóit - melyeken például szilikon nemi szervek vagy szexbabák dobozán pózoló meztelen nők láthatók -, akkor nem feltétlenül kell bezárniuk - nyilatkozta nekünk a működtető, aki elmarasztaló határozat esetén mindenképpen bíróságra szeretné vinni az ügyet.

Vannak még kiskapuk

A megkeresett online szexboltosok közül többen is elmondták, hogy arra az esetre is lenne megoldásuk, ha mégis bezárásra kényszerítenék őket a fogyasztóvédők: egy másik EU-s országban működő külföldi cégen keresztül folytatnák működésüket a meglévő internetcímen. A webshop működtetője a Magyar Reklámszövetséget is megkereste problémájával, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy megvárják a másodfokú határozatot, mivel annak kimenetele csupán azon múlik, miként értelmezik az üzlethelyiség kifejezést az NFH jogászai.

Forrás: AFP

A fogyasztóvédelmi szervezetet is megkerestük, ott azonban nem kívántak semmit sem mondani, mert folyamatban lévő ügyről van szó. Kathi Attila, a szervezet szóvivője azt mondta, nem kaptak kiemelkedő számú vásárlói panaszt a hazai webes szexboltok miatt, az érintett szájtokat a rutinellenőrzések keretében vizsgálták.

Egyértelműbb törvényeket akarnak

Bár van esély arra, hogy másodfokon a hivatal végül sem bezárni, sem pedig megbírságolni nem fogja a netáruházakat, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület (Szek.org) így is problémásnak tartja a helyzetet. Kis Ervin Egon, a szervezet elnöke szerint mindenképp szükség van arra, hogy a hatályos jogszabályokat ne lehessen többféleképpen értelmezni, ezáltal az egyébként legális módon üzemelő webboltosok helyzete ne attól függjön, hogy egyik vagy másik hivatal, bíró miként értelmezi azokat.

A Szek.org közleményt is kiadott, melyben szakmai egyeztetést kezdeményez az NFH illetékes vezetőivel: szakértői szerint az NFH jelenlegi jogértelmezése alapján teljességgel lehetetlenné válik a szexuális termékek jogszerű online forgalmazása itthon, ez pedig nyilvánvalóan nem felel meg a jogalkotó eredeti szándékának. Az egyesület egyben arra kérte az NFH-t, hogy függessze fel az érintett online szexboltosok elleni eljárásokat addig, amíg nem sikerül megoldást találni a helyzetükre.