Román hacker törte fel a NASA-t

Vágólapra másolva!
Román hacker törte fel a NASA weboldalait kiszolgáló szervereket. Az incidens nem a hackerfilmek szabályai szerint történt, a betörő nem sodort veszélybe űreszközöket, sőt még egy egészen apró műholdat sem sikerült ellopniuk, az eset mégis komoly szégyen az amerikai űrhivatalnak.
Vágólapra másolva!

"Egyszerű az indíték. [Azért tettem], mert megtehettem, és mert sebezhetőek voltak" - magyarázta blogján a c0de.breaker álnéven író hacker. A kíváncsi természetű biztonsági szakember nem beszélt a levegőbe, a betörésről hírt adó blogbejegyzéshez képernyőmentéseket is csatolt.

Igazán kínossá azonban az teszi az űrhivatal számára a dolgot, hogy a támadó hozzáfért az oldal módosítására jogosult összes felhasználó nevéhez és titkosított jelszavához, valamint az oldalak adatait tartalmazó adatbázisokhoz is. A jelszavak visszafejtése után - ami kizárólag idő kérdése - egy vállalkozó kedvű, és rossz szándékú támadó végigpróbálgathatná a többi elérhető NASA szolgáltatást, hátha valamelyik kóddal bejuthat azokba is. Ha ezt megteszi, minden bizonnyal érdekes információkat szedhetett volna össze, a felhasználók listájában ugyanis különböző fejlesztési projektek vezetőinek nevei is feltűnnek.

Forrás: [origo]
Az adminisztrátorok listája: régen rossz, ha ezt egy hacker látja

Ha csak a jelszavakkal szeretett volna játszani, és például kizárni az oldal jogos tulajdonosait, azt is megtehette volna a betörő. A képernyőmentések tanulsága szerint a NASA oldalt felfedező hacker az űrügynökség egyik kutatási központjának, a Goddard Space Flight Center honlapjának adminisztrációs oldalaira is eljutott.

A cél: felhívni a figyelmet a hibára

A hibás oldalakat a NASA mostanra elérhetetlenné tette, a betörést végrehajtó hacker pedig nyilvánosságra hozta az okulni vágyók kedvéért a megtalált biztonsági hiányosságokat. A betörés módját elmagyarázó szövegben c0de.breaker ismét kifejtette, hogy azért hívta fel így a programozói hanyagság miatt sérülékeny oldalakra a figyelmet, mert egy valóban rosszundulatú támadó komoly károkat tudott volna okozni az űrügynökségnek.

A jó mentségekre egészen biztosan szüksége lesz a hackernek, ha lebukik. A korábbi esetek tanulsága szerint a NASA különböző szolgáltatásait annyira nem nehéz feltörni, az ufók után kutató brit Gary McKinnon 2001 és 2002 között 97 darab, az Egyesült Államok haditengerészetéhez és a NASA-hoz tartozó számítógépet tört fel. A kínváncsi hacker zöld emberkéket nem talált, viszont komoly bajba került. A 42 éves férfi lebukása óta folyamatosan az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen küzd, egyelőre sikertelenül.