Harakirit lehet elkövetni Facebookon

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldaláról való leiratkozásra, egyfajta virtuális harakiri elkövetésére szólítanak fel a Seppukoo.com oldal működtetői: az oldalon elég begépelni a facebookos belépési adatokat, az pedig automatikusan leiratja a felhasználót a szájtról, adatlapja helyére egy emlékoldalt generálva.
Vágólapra másolva!

"Nyűgözd le barátaidat, iratkozz le" - ez a szlogenje a Seppukoo webszájtnak, amely a középkori szamurájok rituális öngyilkosságához - az oldal japán neve magyarul a has felmetszétés jelenti - hasonlóan hősies cselekedetként tünteti fel a közösségi oldal elhagyását. Az üzemeltetői szerint művészeti projektként indított szájton olvasható leírás szerint manapság már nem valódi harcosok, hanem a vírusmarketinggel termékeit népszerűsítő cégek ellen kell küzdeni.

A Seppukoo azonban extra szolgáltatást is nyújt a Facebookon eleve megtalálható leiratkozási funkcióhoz képest. Ha valaki ugyanis ezen az oldalon írja be Facebook-fiókjához tartozó belépési adatait, és elköveti a virtuális harakirit a Commit Seppukoo gombra klikkeltve, korábbi adatlapján egy saját ízlés szerint kiválasztott emlékoldal fogadja majd az ismerősöket - azt, hogy ezek hogyan is néznek ki, ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Forrás: [origo]
Így fest egy kamu-emlékoldal

A Seppukoo-n keresztül az online harakirizni kívánó felhasználók még egy utolsó üzenetet oszthatnak meg ismerőseikkel, és az oldalon át az erre érkező kommentárokat is meg tudják tekinteni. A virtuális öngyilkosságot követően a felhasználók egy toplistára kerülnek fel, amelyen a pontszám annak függvényében növekszik, hogy az adott facebookos hány ismerőse, vagy ismerősének ismerőse, vagy ismerőse ismerősének kontaktja stb. csatlakozik a harakirihez.

Ugyanakkor jó esély van arra is, hogy hamarosan sokan emlegessék szitkozódva a Seppukoo nevét a Facebook felhasználói közül, a virtuális öngyilkosságról ugyanis a felhasználók összes ismerősét külön értesíti a szájt - amely ráadásul csak deaktiválja az adott fiókot, így ha annak tulajdonosa újra belép a közösségi oldalra, harakirije is érvényét veszti.