Élő videoközvetítés iPhone-nal

Vágólapra másolva!
A mobiltelefon kamerájával közvetített élő videoadás elérhető volt már egy ideje számos Nokia telefon tulajdonosának, az iPhone felhasználók azonban csak tegnap óta élvezhetik a videoközvetítés áldásait: hivatalosan is elérhetővé vált az ingyenes Ustream Live Broadcaster az App Store-ban - adta hírül elsőként a Techcrunch.
Vágólapra másolva!

A magyar fejlesztésű Ustream.tv régen várt szoftvere segítségével 320x240 képpontos élő videóadást lehet közvetíteni az internetkapcsolaton keresztül, amit egy a YouTube videolejátszójához hasonló oldalon követhetnek a nézők. A szoftver nem csak a videózásra egyébként is alkalmas legújabb iPhone-on működik, hanem az azt megelőző, eddig csak álóképek rögzítésére képes 3G változattal is. Az élőkép néhány másodperces késéssel követi a valóságot, és az adás befejeztével úgy is dönthet a felhasználó, hogy a közvetítést rögzítse a rendszer, ezáltal később is megnézhetővé téve az élő adást.

A szoftver képes arra, hogy előre beállított Twitter-üzenetet küldjön az adás megkezdésekor, illetve a rögzített videót fel tudja tölteni a Facebookra és YouTube-ra is. Kihasználva az iPhone GPS-képességét az adáshoz csatolható a rögzítés földrajzi helye is. A riporter közvetítés közben csetelhet nézőivel, illetve szavazásokat is indíthat, ezek segítségével a nézők akár bele is szólhatnak a közvetítés menetébe.

A Ustream régóta ígérte, hogy elsőként tesz elérhetővé élő közvetítést nyújtó szoftvert iPhone-ra, s közel egy évvel a bejelentés után ígéretük valóra is vált, a program elérhető az App Store-ban. Létezik ugyan egy hasonló képességű iPhone szoftver (Qik), ez azonban nem ment át az Apple hivatalos elfogadási proceduráján, így csak feltört készülékeken használható.

Forrás: [origo]

A program elérhető Nokiára és a Google Android platformra is

A Ustream Live Broadcaster fontos mérföldkő lehet a civil újságírásként emlegetett jelenség történetében, hiszen mostantól az internetezésre messze legtöbbet használt okostelefon vált alkalmassá arra, hogy használói élőben közvetítsenek fontos eseményeket. Az év elején a Hudson folyón leszálló utasszállítóról még Twitteren és fényképek kíséretében érkeztek az első beszámolók, a következő hasonló horderejű eseményről azonban már biztosan láthatunk majd mozgóképes tudósítást is.