Vitáznak arról, üzlet-e itthon a webbolt

Vágólapra másolva!
Az e-kereskedők szervezete és a fogyasztóvédelmi hatóság szerint a jelenlegi jogszabályok nem mondják ki, üzletnek minősülnek-e az internetes boltok - a szervezetek pontosításért folyamodtak a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumhoz.
Vágólapra másolva!

Mint arról hírt adtunk, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) nemrég egy szexuális kiegészítőket árusító magyar online boltra szabott ki félmillió forintos büntetést arra hivatkozva, hogy annak webshopja valójában nem üzlet, hanem egy egyszerű online reklámfelület. Az ügy kapcsán az e-kereskedőket képviselő Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) az eset kapcsán megkereste az NFH-t, azonban nem tudtak megállapodásra jutni abban, hogy a hatályos jogszabályok értelmében egy online bolt üzletnek vagy reklámnak minősül-e.

Annak érdekében, hogy a jogalkotói szándékot tisztázzák, a két szervezet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz (NFGM) fordult jogértelmezésért, mivel egyetértenek abban, hogy a hatóság eljárásának alapját képező jogszabály pontosításra szorul, mivel egyáltalán nem foglalkozik az internetes üzlet fogalmával. A fogyasztóvédelmi hatóság pedig a szaktárca válaszának tükrében hozza meg majd határozatát a szexbolt, illetve a jövőbeni esetekben - olvasható a szervezetek által kiadott közleményben.