Vágólapra másolva!
Egy alpesi kisvárosban működő domainnepper cég kezébe kerültek a legértékesebb ékezetes .eu-s netcímek, amelyek bejegyzését tegnap indították el.
Vágólapra másolva!

Az első tíz bejegyzett ékezetes .eu-s domainnév közül kilencet egy szinte teljesen ismeretlen osztrák cég szerzett meg, és mától már aukcióra is bocsátotta őket a legnagyobb, erre szakosodott európai portálon - írja a DomainABC. Az európai netcímek adminisztrációját végző EURid december 10-én 11 órakor indította el a nemzetköziesített (IDN) webcímek regisztrációját az európai uniós domain alatt.

A brüsszeli székhelyű hivatal adatai szerint az első órában 38 172 webcímet jegyeztettek be a regisztrátorok, amelyek már hónapok óta készültek a lehetőségre. Az előzetes adatok szerint a legnagyobb érdeklődés a német, cseh és francia nyelv speciális karaktereit tartalmazó .eu-s webcímek iránt mutatkozott.

A legnagyobb domainregisztrátor cégek azonban maguk is meglepődtek azon, hogy egy hétezer lakosú ausztriai kisvárosban, Grödigben bejegyzett cég, a Realtime.at Domain Services GmbH volt a leggyorsabb, és vitte el a tíz elsőként bejegyzett netcím többségét. A lista élén egytől egyig jól értékesíthető német kifejezések állnak: az ärzte.eu (orvosok.eu), börse.eu (tőzsde.eu) és flüge.eu (repülőjáratok.eu) az első három, amelyet a bücher.eu (könyvek.eu), ferienhäuser.eu (kiadóházak.eu), reisebüro.eu (utazási iroda.eu), büro.eu (iroda.eu), küche.eu (konyha.eu), müller.eu (molnár.eu, de cégnévként is ismert) és öl.eu (olaj.eu) követ a listán.

A DomainABC szerint konkurencia arra gyanakszik, hogy a Realtime.at valamilyen kiskaput kihasználva tudott elsőként lecsapni a nevekre, vagy az EURid közölt téves adatokat. Akárhogy is történt, az .eu-s domainregisztrációval kapcsolatban is beigazolódott az a gyanú, hogy az értékes ékezetes és speciális karaktereket tartalmazó nevek bejegyeztetésének lehetősége a domainkereskedelem további fellendüléséhez vezet majd.

Az EURid a nagy érdeklődésre való tekintettel sikeresnek minősítette a speciális karaktereket tartalmazó webcímek bevezetését. "Ez a jelentős szám, amelyet az első órában mértünk igazolja, hogy mennyire fontos az internet nemzeti nyelveken való elérése Európa polgárainak." - nyilatkozta a szervezet első embere, Marc Van Wesemael a 60 perc alatt beérkezett több mint 38 ezer regisztrációs kérelemre utalva. A szervezet régi adósságát pótolta az ékezetes domainekkel: az .eu-s webcímek bejegyzését ugyanis négy évvel ezelőtt, 2005 decemberében tette lehetővé az EURid, de csak mostantól lehet az összes európai nyelven, így Bulgária EU-s tagsága miatt akár cirill betűkkel is helyesen írt neveket bejegyeztetni a domainben.