Még mindig megéri az asztali PC

Vágólapra másolva!
Bár napjainkban a hordozható számítógép a keresettebb termék, az eltűnni látszó asztali PC-k számos előnyt kínálnak az otthoni felhasználóknak: ugyanazt a teljesítményt olcsóbban megkaphatjuk, ráadásul az asztali gépek bővíthetőek, vagyis nem kell az egészet kidobni, ha gyorsabb processzorra váltanánk. Karácsony örképünkben olcsó minigépeket, összerakott konfigurációkat és képernyőbe épített számítógépeket vizsgáltunk.
Vágólapra másolva!

Való igaz, egyre jobban eltűnik az asztali PC-k és a noteszgépek közti határvonal, de az előbbi masinák még mindig olcsóbbak valamelyest hordozható társaiknál, így sokak számára még most, a laptopok olcsóbbá válása nyomán is jó választást jelenthetnek különösen akkor, ha eleve csak otthon akarják használni az asztal mellett - ráadásul egy nagy monitoron, normál billentyűzettel kényelmesebb is dolgozni.

A fapados konfigurációk

A legolcsóbb konfigurációk ára bruttó 60 ezer forintnál indul: egyilyen alapgépet többnyire kisteljesítményű Intel Celeron vagy AMD Sempron lapkával szerelnek fel (ezek a két rivális chipgyártó egymással beépíthetőségben nem kompatibilis termékei), de már ezekből is létezik kétmagos változat, sőt olyan is, amelyen akár már az operációs rendszerek 64 bites verzióit is használni lehet - persze az árlistákon a processzorrol sokszor teljesen összevissza dolgokat írnak, ezért érdemes konkrétan rákérdezni az eladónál annak teljesítményére és képességeire.

Egy ilyen olcsó, általában helyben összerakott konfiguráció többnyire 1 gigabájt memóriát és alaplapra integrált, azaz alapfunkciós grafikus kártyát tartalmaz, merevlemezből pedig 160-250 gigabájtosat tartalmaz, és általában dvd-író, és valamilyen egyszerűbb optikai egér és billentyűzet is jár hozzá, operációs rendszer viszont nem. Az ingyenes szoftverre vágyóknak az Ubuntu Linuxot ajánljuk (játékra nem, de internetezésre, filmnézésre tökéletesen alkalmas), Windows XP egy gépre telepíthető változatát 22-23 ezer forintért, Windows 7 Home Premiumot pedig 25-26 ezerért lehet hozzá venni. A korosodó XP egyébként idővel már nem lesz elérhető, mivel csak a meglévő készleteiket értékesítik belőle a forgalmazók.

Aki egy ilyen olcsó PC-t vásárol, az bizonyára olcsó monitorra is vágyik: szerencsére már 19 colos LCD-t is lehet venni harmincezer forintért, akár szélesvásznú kivitelben, akár HD-ready felbontással is. Jobb helyen ráadásul nem is csak a kötelező egy, hanem két év garanciát adnak a legolcsóbb PC-khez is, arra viszont mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy a gépház szétnyitása a feltételek megsértésének minősül-e.

Mi jobb a százezres PC-ben?

Természetesen jóval több pénzt is el lehet költeni egy számítógépre, persze az igazi művészet abban rejlik, hogy az adott összegből a lehető legjobb felszereltséget hozzuk ki. Már idehaza is lehet márkás, kész konfigurációkat vásárolni, ezekre később térünk ki, ezúttal azt gyűjtjük össze, milyen fontos paraméterekre érdemes figyelni akkor, ha összerakott asztali gépet választunk.

Forrás: Getty Images

Erőgépet sok pénzért

Ha nagy teljesítményű számítógépet szeretnénk, Intel lapka esetén legalább egy E8500-as, kétmagos Core2Duo lapkát, AMD platformot választva viszont két-, három- és négymagos típusokból is lehet válogatni Athlon és Phenom típusokból a negyvenezer forint körüli árszegmensben. Azonos magszám mellett általában az Intel chipjei nyújtanak nagyobb teljesítményt, ám az árbéli differencia miatt azoknak, akik mondjuk videovágással, digitális negatívban lévő fotók feldolgozásával foglalkoznak, érdemesebb lehet a több magos megoldást választaniuk.

A játékok futtatásakor többnyire nem a processzor a szűk keresztmetszet, a legújabb, látványos háromdimenziós játékok futtatásához inkább izmos videokártyára van szükség. Ezekből a processzorokhoz hasonlóan két gyártó termékei érhetők el, az Nvidia és az - AMD tulajdonában lévő - ATI cég fejlesztései. Az olcsóbb példányok alkalmasak arra, hogy a HD-felbontású filmeket zökkenőmentessé tegyék, ám komolyabb játékok futtatására alkalmas lapkára legalább 50-70 ezer forintot kell áldozni, ennyiért lehet megvenni például egy ATI Radeon HD4890-es, vagy Nvidia GeForce G260 GTX típust - vigyázat, a legizmosabb grafikus kártyákhoz sokszor nagyobb teljesítményű tápegységet is kell vásárolni, további 20-30 ezerért! Memória: egy átlagos felhasználónak egyelőre 2 gigabájt is elég, de mivel olcsó, és minél több van belőle, annál jobb. 3 gigabájtnál többet azonban csak 64 bites operációs rendszer képes kezelni, vásárláskor érdemes erre is figyelni.

ForrA!s: AFP

85-100 ezer forint körül már komolyabb teljesítményre képes Intel Core2Duo vagy AMD Athlon/Phenom lapkával szerelt modelleket találni.Egy ilyen gépet már legalább 2 gigabájt memóriával, 320-500 gigabájtos merevlemezzel szerelnek fel, és már többnyire valamilyen dedikált videokártya is jár hozzájuk. Ezek már nem csupán szövegszerkesztésre, chatelésre, böngészésre és hasonló alapfeladatokra alkalmas, hanem már mondjuk nagyfelbontású tartalmak feldolgozására, egyszerűbb, régebbi játékok vagy más 3D-s alkalmazások - például Google Föld - zökkenőmentes futtatására is használhatók. Az összerakott PC-k ára az esetek többségében nem tartalmazza az operációs rendszer árát, így aki Windowsra vágyik, érdemes plusz 25 ezer forintot hozzáadni a végösszeghez. Sokan azért nem vesznek asztali PC-t, mert nem akarják hallani a gép zúgását, nekik való teljes csendben működő - speciális CPU-hűtővel, passzív táppal és winchester helyett SSD-meghajtóval szerelve az Aqua cégnél találtunk 140 és 180 ezer forint körüli összegért.

Egy izmosabb konfigurációhoz már jobb monitor is dukál: 38-40 ezer forintért már 21 colos, full-HD-s (1980x1080 pixel) felbontású monitort is lehet venni, 45-46 ezer forintért már 23 colos kivitel is elérhető, 50 ezerért pedig 24 colos monitort is lehet venni: ilyen méret és felbontás mellett sokkal kényelmesebb dolgozni mint egy laptop miniképernyőjén, a fél város elfér a Google Térképen, vagy a megnyitott böngésző mellett kényelmesen elfér a chatprogram, a médialejátszó ablaka is.

Mit lehet még venni egy drága gépbe? 8-10 ezer forintért csendesen működő processzorhűtő ventilátort, a csendes működésre vágyóknak emellett érdemes márkás, nem zúgó tápegységet választaniuk, ez legalább 18-20 ezer forintba kerül, hasonló összeget kóstál egy minőségibb - nem berezonáló- gépház is. Míg DVD-író már a legolcsóbb PC-hez is jár, Blu-Ray-meghajtó beszerzését egyelőre érdemes átgondolni, egy ilyen hardver ugyanis legalább ötvenezer forintba kerül, ráadásul az írható lemezek is elég drágák még.

Asztali PC-ből ritka a márkás

Míg a noteszgépek terén a javarészt az ismert márkákkal találkozhatunk, az asztali PC-kből leginkább az idehaza összerakott modellek dominálnak, bár mostanra már valamelyest javult a helyzet, ha valaki keres, a hazai online árukeresőkben már az érdeklődők találhatnak márkás modelleket is, ha jobban utánanéznek. Az Acer, az Apple Dell, a HP és a Lenovo modelleiből itthon is találtunk már típusokat, a hagyományos asztali házba szerelt konfigurációk mellett helytakarékos miniatűr gépeket vagy a monitorral egybeépített kivitelű elegáns modelleket is. Egy hagyományos asztali masina esetében a márkás konfigurációk előnye abban rejlik, hogy ezeket egymással biztosan együttműködő komponensekkel szerelik fel, általában az összeszerelés minősége is jobb, és sokszor - de nem mindig - több éves garancia is jár hozzájuk, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy operációs rendszert tartalmaz-e áruk, mert ez egyáltalán nem magától adódó. Gamer PC-nek az itthon árusított márkás konfigurációk általában nem alkalmasak, csak legfeljebb akkor, ha utólag izmos videokártyát vesz hozzájuk a tulajdonos.

Forrás: [origo]
Szakít az egyhangú külsővel a Dell Inspiron 545s

A hagyományos kivitelű gépekből a fenti képen látható, 140-150 ezer forint körüli induló árú, 2 gigabájt memóriával, E5200-as Core 2 Duo lapkával színes előlapú Dell Inspiron 545s modellt szúrtuk ki átlagos otthoni gépnek: ugyan nem minigép, de legalább keskeny kivitelű, hogy kevesebb helyet foglaljon. A hazai árlistán Windows Vistával csomagolva láttuk, de olyan akcióban, amely ingyenes Windows 7 upgrade-re jogosít. Ugyanennyiért egy kevésbé szexi külsejű, ám nagyobb teljesítményű Acer X3812-est is meg lehet venni, ez már négymagos Intel processzort, 4 gigabájt memóriát, 750 gigabájtos winchestert tartalmaz - valamint ugyancsak Win 7-et.