Mobilt karácsonyra: fapados telefontól az iPhone-ig

Vágólapra másolva!
A lapostévé mellett a mobiltelefon is a népszerű karácsonyi ajándékok közt szerepel a legtöbb ember képzeletbeli listáján. Mostanra annyi féle típus kapható, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni az érintőképernyős, teljes billentyűzetes, fotós vagy éppen zenelejátszásra kiélezett modellek között. Fapados modell már hálózatfüggetlenül is kapható ötezerért, de kétszázezer forintnál többet is el lehet költeni telefonra.
Vágólapra másolva!

Talán fapados mobilt a legegyszerűbb vásárolni, ha csak telefonálásra és sms-ezésre alkalmas készüléket keres valaki, érdemes hálózatfüggetlen típust választania, mivel már 5-8 ezerért elvihető egy ilyen alapkészülék - ennyit pedig bőven megér, hogy ne kelljen évekre lecövekelni egyik vagy másik társaságnál. A legolcsóbb készülékek közé sorolhatók a Samsung GT E1070-es és E1080-as típusai, ezek tényleg annyira puritán készülékek, hogy egyetlen extrájuknak a beépített ledes lámpa szolgál, nincs kamerájuk, cserébe viszont ritkán kell tölteni ezeket. Sajnos csengőhangjaik csupán polifónikusak, azaz nem túl szépen szólnak, inkább pittyegnek - de ezt legalább a nagymama is meghallja. Akinek nagyon fontos a jól hangzó csengés, érdemesebb lehet a Hyundai MB-115-öst választania, a 7 ezer forintos modellben ugyanis már rádió is van, és mp3-csengést is támogat.

Forrás: [origo]
Osztrák nagyimobil óriási gombokkal: Emporia Talk Premium

Kimondottan idős embereknek szánják az idehaza nemrég debütált Emporia Talk Premium készüléket. A kártyafüggetlenül 25-35 ezer forint körüli összegért elvihető készüléket a Pannonnal és a T-Mobile-lal leszerződők olcsóbban megvehetik hűségszerződéssel. Ez a csupán tízgrammos készülék is csak sms-ezésre és hívásra alkamas, viszont kimondottan nagy méretű, jó tapintású gombokkal szerelték fel, monokróm képernyőjén pedig nagy betűkkel jeleníti meg a szöveget, hogy gyengén látók is láthassák. Ennek a telefonnak gyakorlatilag menüje sincs, az egyes funkciókat az oldalán lévő gombokkal lehet aktiválni (csúszókapcsolóval lehet lezárni a billentyűzetet is), ráadásul az aljából egy hagyományos, papírból készült minitelefonkönyvet is elő lehet húzni: ide a legfontosabb számokat érdemes felírni. Az Emporia mobilkihangosítót is tartalmaz, és úgy tervezték, hogy a hallókészüléket használók se tapasztaljanak zajokat a hívások során vele. A nagyimobilba születésnapokat és egyéb emlékeztetőket is el lehet menteni.

Zenemobil, a tömegközlekedők kedvence

A villamoson, buszon ülni bizony nem a világ legizgalmasabb időtöltése, de a kedvenc mp3-akat hallgatva mindez könnyebben elviselhető. Az egyik legolcsóbb mp3-lejátszós mobil az LG GB115, amelyet kártyafüggetlenül 15 ezer forintért lehet megvenni, de ehhez még hozzá kell adni a zenék raktározására szolgáló microSD memóriakártya árát, amiből egy 2 gigabájtos nagyjából 3500 forintba kerül, ennél nagyobbal ez a készülék már nem boldogul.

ForrA!s: [origo]

Sony Ericsson W395 - a legolcsóbb Walkman-mobil



Az előbbi készülékhez hasonló kategóriájú a Samsung C3050-es, a Sony Ericsson legolcsóbb Walkman-mobilja, a W395-ös azonban már egy fokkal drágább, ezért kártyafüggetlenül 30 ezer forintot kérnek el - ehhez Memory Stick Micro kártyát kell vásárolni. Ez drágább a microSD-nél: 4 gigabájtos változata 6 ezer forintot kóstál, ez a modell nem kezel ennél nagyobb tárhelyet. Jobb választásnak tűnik a pár ezer forinttal drágább, 38 ezer forintért elvihető T700-as Sony Ericsson, ez ugyanis már 8 gigabájtos kártyákat (12 ezer forintba kerül egy ilyen) is kezelni tud, képes gyors 3G és HSDPA adatátvitelre, és a beépített kamera nem csak 2, hanem 3,2 megapixeles felbontásra képes, továbbá alapból jár hozzá adatkábel és fél gigabájtos memóriakártya is. Mindkét készüléket felszerelték beépített sztereó minihangszórókkal, így zsebrádióhoz hasonló módon, fülhallgató nélkül is lehet használni őket.

Forrás: [origo]
A "Nokia iPhone-ja", az XpressMusic 5800

Harmincezer forintnál kezdődik a Nokia Xpressmusic nevű zenemobiljainak ára, ezek közül a legérdekesebb az érintőképernyős 5800 modell, melynek előnye, hogy bármilyen típusú standard fülhallgatóval kompatibilis, mivel szabványos minijack-csatlakozó került rá. A durván 70 ezer forintért hazavihető készüléken nincsenek hagyományos billentyűk, kezelése a 8,1 centiméteres érintőképernyőn keresztül történik - ez sajnos az iPhone-tól eltérően nem multitouch kivitelű. Az alapcsomag része a 8 gigabájtos memóriakártya, a kamera autófókuszos, 3,2 megapixeles felbontású, de a készülékben van aGPS is (ez olyan GPS, ami a mobilhálózatról szerzett információk alapján hamarabb megtalálja a műholdakat), lehet rajta internetezni HSDPA-n és wifin is.

Fotós mobilok

Manapság már tényleg csak a legeslegolcsóbb modellek nem tartalmaznak kamerát, a beépített fényképező szinte minden mobiltelefonnak részét képezi. Az elérhető képminőség azonban jelentős szórást mutat: a drágább típusok között már vannak olyanok, amelyek gyakorlatilag már egy kompakt fényképezőgép minőségét hozzák, az alsóbb szegmensben azonban nagyon sok az elrettentő példa. Gyakorlatilag azt lehet elmondani, hogy ha valaki számára egy kicsit is fontos, hogy milyen fotókat rögzít a telefonja, ne is nézze, hány megapixeles a készülék kamerája (2 megapixelnél kisebb azért ne legyen), inkább arra koncentráljon, hogy az tudjon autófókuszt, ne fix lencsével működjön, és lehetőleg legyen rajta villanó is. Persze ez csak a kiindulópont, hiszen például az egyik olcsó készülék, a 35 ezer forintos Nokia 6303 kamerája autófókuszos, viszont nagyon zajos fotókat rögzít, így ez a funkció sem menti meg a készüléket.

ForrA!s: [origo]
Az egyik olcsóbb fotósmobil, a Sony Ericsson Yari


A lentebb, az érintőképernyős modellek közt megtalálható LG Viewty Light mellett az egyik legolcsóbb, korrekt fotókat rögzíteni képes készülék a Sony Ericsson Yari: az 52-55 ezer forintba kerülő készüléket 5 megapixeles kamerával szerelték fel, ami autófókusszal is bír, és segédfénnyel is ellátták. A telefon szoftvere mosolyfelismerést is támogat, és mivel aGPS-t is tartalmaz, el tudja menteni a képek rögzítésének helyét is, emellett 320x240 pixeles videót is tud rögzíteni.

Forrás: [origo]

A japán-svéd gyártó legprofibb fotós készüléke a Sony Ericsson Satio, ezt a modellt hálózatfüggetlenül 120-150 ezer forintért árulják itthon. A jókora, 8,9 centiméteres érintőképernyővel szerelt mobil 12 megapixeles felbontású fotókat rögzít, és nem ledes, hanem rendes Xenon-villanója van. Ez a készülék is rendelkezik GPS-szel, így el tudja menteni az exponálás helyett, BestPic nevű funkciója pedig lehetővé teszi, hogy egy kilencképes sorozatból a legjobban sikerült fotót választhassa ki a tulajdonos. Az automatikus mellett manuális fókuszálásra is mód van az érintőképernyőn keresztül, az éles fotók készítését pedig képstabilizátor segíti. A beépített 8 gigabájt memória is számos fotó és videó raktározását teszi lehetővé, de tovább is bővíthető microSD-kártyával, és persze a wifi, a HSDPA sem maradt ki a paraméterek közül.

Billentyűk helyett képernyő

Egyre inkább hódítanak a Nokia 5800-hoz hasonló kivitelű, érintőképernyős mobilok, leginkább az iPhone sikere nyomán. Az Apple mobilja továbbra is ezek közül az elit, mivel egyszerre több helyen érinthető, ún. multitouch képernyővel szerelik, ráadásul egy igen jól eltalált grafikus kezelőfelülete van. Az iPhone-ból két típus kapható itthon, a 3G, illetve a gyorsabb processzorral és más extrákkal szerelt 3GS modell. Hálózatfüggetlenül az Apple-mobilokért 160-250 ezer forintot is elkérnek, emellett a T-Mobile kínálja hűségszerződéssel részletre, illetve kedvezményes áron, ráadásul e telefon használói internetezést és lebeszélhető perceket, valamint ingyen elküldhető szöveges üzeneteket is tartalmazó díjcsomagot is választhatnak. Azért érdemes vásárlás előtt alaposan átgondolni, milyen kötelezettségeket vállal magára az ember egy-két évre!

Forrás: Apple
Sokak álma az iPhone - pedig nem is tud magyarul a menüje

Persze olcsóbb érintőképernyős készülékek is léteznek az iPhone és a Nokia 5800 mellett, az egyik legolcsóbb az LG KP500, ezt a készüléket hálófüggetlenül már 35 ezer forintért meg lehet venni. Persze ezért cserébe kompromisszumokat is kell kötnie a vásárlónak: ez a típus például multitouch képernyős, ezért nem lehet a drága riváloshoz hasonlóan hatékonyan kezelni, nem támogatja a 3G adatátvitelt, csak a jóval lassabb EDGE-et, persze mondjuk Opera Minivel ezen is egész normálisan lehet böngészni a híreket. Sajnos a beépített 3 megapixeles kamera autófókusz nélküli, ami jelentősen ront a képminőségen, viszont a beépített 50 megabájtos memóriát akár 8 gigabájtig is lehet bővíteni microSD-kártyával, amelyből egy ilyen kapacitású 9 ezer forintba kerül - ezen már elég sok zene elfér. Hasonló az ára a Samsung S5230-asnak is, a rivális dél-koreai gyártó olcsó tapiképernyős modelljét azonban ugyancsak fixfókuszú kamerával szerelték fel, viszont az például rózsaszín és fehér változatban is kapható.

ForrA!s: [origo]
Az LG Viewty Light jobban megéri a KP500-nál

Az érintőképernyős kínálatból még az LG Viewty új, Light jelzésű verzióját lehet kiemelni, a 40 ezer forintos készülék már nagyon jó minőségű, 5 megapixeles kamerával van felszerelve (ez nem csak automata, de manuális fókuszt is támogat), támogatja a 3G-t és a HSDPA-t is, videót is rögzít, sőt, az ismertebb videóformátumokkal (DivX, h.264 stb.) is elboldogul, és a YouTube videomegosztóval is kompatibilis: lejátszani és feltölteni is tud videókat.

ForrA!s: [origo]
Minden újítás benne van a Samsung Omnia II-ben

A honi árlistákon 100-150 ezer forintos áron találkozni a Samsung Omnia II (i8000) készülékkel, amely már egy felsőbb kategóriát képvisel. Ebben a mobilban számos újítás található, érintőképernyője például az energiatakarékos, ám remek képminőséget biztosító AMOLED technológiát használja, nem a hagyományos LCD-t, ráadásul a képernyő nagyobb mint az iPhone-on, átmérője 9,4 centiméter, és napsütésben is jól látszik. A Windows Mobile operációs rendszert futtató mobil jó minőségű, 5 megapixeles fotót és DVD-minőségű videót tud rögzíteni, melyek feldolgozásához alapfunkciós szerkesztőszoftver is megtalálható a menüben. Fejlett internetes funkciókkal rendelkezik, támogatja a HSDPA-t és a wifit, háromdimenziós játékokat is futtat, valamint GPS-szel is felszerelték. Belső memóriája 2 gigabájtos, microSD-kártya behelyezésével viszont ez is jelentősen kibővíthető.

Az iPhone egyik lehetséges alternatívája lehet a HTC Hero nevű készülék, amelyet a T-Mobile idehaza G2 Touch néven árusít: az általunk is kipróbált készülék ugyancsak érintőképernyőt használ, és a Google Android nevű mobiltelefonos platformját futtatja.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
HTC Hero Google Android szoftverrel - nem egészen kiforrott

Mint az korábbi tesztünkből is kiderült, ez a szoftver még nem eléggé kiforrott, így ezt a 110-130 ezer forint körüli árú mobilt inkább csak a geekebb lelkületű felhasználóknak érdemes választaniuk, akik hajlandóak frissítésekkel és telepítéssel is bajlódni. Hiába egyelőre az izmos processzor, a wifi és a HSDPA-támogatás, illetve a beépített GPS, az 5 megapixeles fényképező, ha az összhatás még a pazar kezelőfelület ellenére sem az igazi. Ez a telefon leginkább internetezésre termett, kényelmesen lehet alóla böngészni vagy üzengetni, viszont menüje kissé lassú, érdemesebb megvárni a jövőre megjelenő, kiforrottabb Google-mobilokat.

Billentyűs mobilok sokat gépelőknek

Bár manapság egyre jobban mennek az érintőképernyős mobilok, sokan azonban éppen több gombot szeretnének készülékükre, hogy kényelmesebb legyen rajta mondjuk e-mailt írni. A QWERTY-billentyűs mobilokból két fő típus létezik, az egyik esetében a gépház viszonylag széles, és arra zsúfolják az összes billentyűt, a másik megoldás, hogy a tasztatúrát a képernyő alól lehet előhúzni.

ForrA!s: [origo]

Az előbbi fajtába sorolhatók a Blackberry mobilok, amelyeket hálózatfüggetlenül 80-160 ezer forint körüli összegért árulnak típustól és felszereltségtől függően. Ezek igazi "munkatelefonok", mivel arra lettek kiélezve, hogy a vállalati levelezést, címtárat bárhonnan elérje rajtuk keresztül a felhasználó. Bár az olcsóbb típusok nem tudnak 3G-t, csak GPRS-t, ennek ellenére megdöbbentő gyorsasággal szállítják az e-maileket, próbáink során sokszor hamarabb landolt egy üzenet a Blackberrynken, mint a PC-n, ami előtt ültünk. Mindez a push-e-mail nevű technológiának és az alkalmazott speciális tömörítési eljárásoknak köszönhető, ami ráadásul kiegészül azzal a lehetőséggel, hogy a legtöbb ismert dokumentumformátumot is meg lehet nyitni a Blackberry mobilokon Exceltől a Powerpointig. A legmodernebb Blackberrykben már GPS és jó minőségű fényképező is megtalálható, és számos médiaformátumot is ismernek, tapasztalataink szerint beállításukat érdemes elvégeztetni a boltban, mivel egy hétköznapi felhasználó számára szokatlan lehet a telefon menürendszere. Aki hasonló felépítésű készülékre vágyik a megszokottabb menürendszer mellett, annak érdemes lehet a Nokia E63/E71 típusokat szemrevételeznie, ezeket 50-80 ezer forint körüli összegért lehet hazavinni.

Forrás: [origo]
Nokia N97 Mini teljes billentyűzettel

A másik lehetséges kivitel egyik példánya a 100 ezer forintos Nokia N97 Mini, az előd N97-es kompaktabb változata. Külsőre talán a fentebb említett 5800 XpressMusicra hasonlít, ám érintőképernyője alól teljes méretű billentyűzetet lehet előhúzni. Menüjének nyitóképernyőjét minialkalmazásokkal lehet testre szabni, és persze a 3G-n vagy wifin keresztüli internetezés is támogatott. A teljes billentyűzetnek köszönhetően egy ilyen mobilon kényelmesen lehet twitterezni vagy chatelni is. Ebből a készülékből sem maradt ki az aGPS, a 8 gigabájtos, bővíthető belső memória, és zenemobil társához hasonlóan minijack csatlakozós fülhallgatókkal is kompatibilis. 5 megapixeles, autófókuszos digitális kamerával szerelték fel, amelyet ledes villanófény is kiegészít.