2009: a zombis játékok éve

Vágólapra másolva!
Nyugodtan kijelenthetjük, 2009 a zombik éve volt, soha ennyi élőhalott nem nyüzsgött még a számítógépek képernyőin. Év végi összefoglalónkban számba vettük az idei támadásokat.
Vágólapra másolva!

Még a 2008-as karácsonyi szezonban kezdődött a nyugtalan halottak első támadása. Tavaly decemberben adta ki a Half-life sorozatról és Team Fortressről elhíresült Valve új, főleg többjátékos módban élvezhető játéka a Left 4 Dead. A háttérsztori szerint a gamerek a gyorsan elharapózó zombi járvány túlélői, akik megpróbálnak valahogyan meglógni a kevéssé szerencsés, agyra éhező embertársaik elől.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=bzwwDmQhAAdSkDrn
Nem csak a gyávák menekülnek, mindenki menekül

A Left 4 Dead négyjátékos, kooperatív játékmódban teljesíthető. A négy gamer egy-egy egyedi háttérrel, történettel, külsővel és szinkronhanggal rendelkező szereplőt irányít. Az egyediség már nem jelentkezik a fegyverválasztásban, mindegyik karakter lő mindennel, amit meg tud kaparintani. A filmszerűen kidolgozott karakterek, és a zombihordákat a legváratlanabb pillanatokban a játékosokra szabadító Rendező nevet viselő mesterséges intelligencia az év első felének egyik legnépszerűbb játékává tették a Left 4 Deadet.

Szomorú trópusok

Már a Valve zombijai is eltértek a szokott képtől, ahhoz képest, hogy nem éltek, megelpő gyorsasággal tudták lerohanni a túlélőket. A Capcom egy másik irányból kezdte feszegetni a határokat: a Resident Evil 5 minden zombija fekete. A fejlesztőknek van mentségük, a játék teljes egészében Afrikában játszódik, ott nyomoz a két játékos karakter egy új vírus után. A magyarázat nem bizonyult elégnek, a programot rasszizmussal vádolták.

http://www.youtube.com/v/UX89tmpiuDA&hl=en_US&fs=1&
A Resident Evil világában nem az Ebola Afrika legdurvább vírusa

A több mint tíz éve induló Resident Evil sorozat legújabb része azért érdemes főleg a figyelemre, mert ez tartalmazza a zombis játékok közül a legtöbb történetet. A szereplők bejárják a kis afrikai országot, döntéseket hoznak, tanulnak, amellett, hogy iszonyú nehéz küldetéseket teljesítenek.

Aranyos halottak

Nem csak profi 3D grafikával lehet élőhalottas játékot készíteni, ezt próbálta bebizonyítani az alkalmi játékosokat célzó Pop Cap és a MumboJumbo stúdió. Az előbbi egy 5x9 ágyásos kert gondozásával bízta meg a játékost Plants vs. Zombies című játékában. A gamer borsót köpő virágokat, úttorlaszként funkcionáló kókuszdiókat, napenergiát gyűjtő napraforgókat és gyorstüzelő növényeket ültethet, abban bízva, hogy ezek megállítják a ház felé törő ellenségeket. A játék előrehaladtával egyre több növény érhető el, ám egyre nőnek a támadó seregek is.

http://www.youtube.com/v/CHAbHz8iYHc&hl=en_US&fs=1&
Nem csak mérges, egyenesen dühös növényekkel teli a kert

Ha lehet, még nevetségesebb az egyébként remek, hihetetlenül szórakoztató Zombie Bowl-o-rama története. A kisváros mellé becsapó meteorit felkelti a halottakat, akik ostromzár alá veszik a helyi tekeszalont. A játékosnak nincs más választása, mint hogy egyre keményebb bowlingmeccsekben legyőzze az élőhalottakat, tízbábus tarolásokkal kergetve vissza őket a kráterbe.

Kaland és menekülés a városban

Az év végére megjelentek a kisebb, független stúdiók zombis programjai is. A Paradox az igazi taktikai kihívásokat kínáló, gondolkodást és iszonyú szerencsét is igénylő Fort Zombie-val jelentkezett. A játék egy olyan városban zajlik, ahol a hatóságok, a katonaság próbálta kezelni a fenyegetést, de csúfos kudarcot vallottak. Még állnak a táborok, orvosi sátrak, de élő személyzet helyett ellenségeket rejtenek. A gamernek előbb el kell jutnia egy erődíthető helyre, a rendőrörsre, majd pedig onnan ki-kitörve kell összeszednie a túléléshez szükséges eszközöket. Minden épület veszélyeket rejt, ám mindegyik növeli az esélyét, hogy hasznos tudással rendelkező túlélőket szedjünk össze az erőd védelmére.

http://www.youtube.com/v/jkzVSucG5kY&hl=en_US&fs=1&
Kemény, mocskos meló a túlélés, de megéri

Sokkal kevesebb gondolkodást igényel a Sigma Team Zombie Shooter 2 című programja. Az egyszerű történet - szökés a városból - által irányított játékban élőhalottak garmadáját kell lelőni a legkülönbözőbb fegyverekkel. A pisztolytól az autó tetejére szerelt géppuskáig terjed az arzenál. A felülnézeti lövölde nem az év legjobb játéka, de pár órát el lehet szórakozni a demójával.

Élőhalott a kerekek alatt

A régi idők kis bejárható területet tartalmazó, menekülős lövöldözős játékait idézi meg a remek grafikával elkészített Nation Red. A játékban a néhány tereptárgy nyújtotta fedezéket kihasználva az élőhalottak lassan hömpölygő tömegét megtizedelni. Sok dolog nem áll a horda útjába, így a játékos hamar azon kapja magát, hogy folyamatosan hátrálva ereszti bele az újabb és újabb tárakat az özönlő ellenfelekre. A próbaverziót már csak azért is érdemes letölteni, mert ez a legkilátástalanabb zombijátéka az évnek.

http://www.youtube.com/v/jzWYxZLZWOE&hl=en_US&fs=1&
Nem okos, de szórakoztató játék a Zombie Driver

Az idén ingyenesen újrakiadott Death Rally-hoz hasonlatos felülnézeti autós játék is készült világvége témában. Egy lengyel játékstúdió adta ki valamivel az év vége előtt a csinos robbanásokban, szép effektekben gazdag Zombie Drivert. A játékban különböző küldetéseket kell teljesítenie a sofőként tevékenykedő játékosnak, fizetségül pedig újabb és újabb tuningokat szerezhet meg autójához. A fejlesztők ígéretei szerint még a legócskább keleti taxiból is pusztító tankot lehet varázsolni a játék végére.

Left 4 Deaddel zárul az év

Úgy ér véget az év, ahogy az előzőt elkezdtük: megjelenik a Valve legújabb zombis üdvöskéje, a Left 4 Dead első folytatása. A tervezők lecserélték a karaktereket, a helyszínt pedig áttették az USA déli részébe. A kalandok Savannah-ban kezdődnek és a bájos - de kihalt - New Orleans-ban érnek véget.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pjEjr6wWtlySQbVK
A világvége nappal is rémisztő látvány

A legfontosabb fejlesztést nem az új szereplők vagy az új térképek jelentik, hanem a mesterséges intelligencia további csiszolása. A Rendező nevű szoftver folyamatosan figyeli a játékosok teljesítményét, több jutalmat ad, ha veszélyesebb utakon próbálnak eljutni a pálya végére.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YYZQJmPPcq3vKzuB
Minden klisét tartalmaz a Dead Snow, sajnos játék nincs belőle

Egy ziccert hagytak csak ki zombi témában a játékkészítők, ám ezt szeretncsére a norvég filmesek lecsapták. A videojátékok nem ötvözték a két nagy ellenséget, a Dead Snow című horrorvígjátékban viszont több tucatnyi zombi náci rohamát nézhették meg a moziba beülők.