A Google telefonja nem az Apple-nek üzen hadat

Vágólapra másolva!
Tegnap megérkezett a Google HTC-fejlesztésű szupertelefonja, a minden eddigi mobilnál gyorsabb processzort tartalmazó Nexus One. A kütyüblogok máris összehasonlították a készülék árát a konkurensekkel, megy a tanakodás, képes-e legyőzni az iPhone-t az új kihívó. Cikkünkben végigvettük, ki nyer és ki veszít a Google-féle szupertelefonok megjelenésével.
Vágólapra másolva!

Nem az iPhone felhasználókat akarja meghódítani a Google, hanem mindenki mást - írja Michael Masnick a csípős, ám mindig találó elemzéseket publikáló Techdirt bloggere, mi pedig nem tehetünk mást, mint egyetértünk vele. A tegnapi eseményen ugyan kilestünk pár szúrást az Apple felé, de a hangsúly nem ezeken volt. A Nexus One attól lesz az iPhone legyilkolásásra kitalált eszköz, hogy képes több, folyamatos netkapcsolattal rendelkező program egyidejű futtatására. A készülék attól lehetne iPhone-gyilkos, ha azonos célcsoportnak próbálnák meg eladni a két cég marketingesei, erről azonban nincs szó.

A Google-nek ugyanis nem érdeke, hogy kevesebb iPhone használó legyen. Az Apple okostelefonját birtoklók elől járnak a mobilinternetezésben, sokkal több időt töltenek böngészéssel, mint bármelyik másik telefon felhasználói. Amikor pedig az interneten járnak, a Google felségterületén tartózkodnak. A gyakran keresőóriásnak is hívott cég fő bevételi forrása a hirdetésekből származik, ennek megtartására, sőt növelésére még több figyelő szemre - és kattintó kézre - van szüksége.

Forrás: [origo]
A Google már jelen van az iPhone-on

Az iPhone pedig, amin a Google több szoftverrel is jelen van, megbízhatóan szállítja ezeket a szemeket. Nem véletlen, hogy minden akadályoztatás ellenére sem tett le a cég arról, hogy felcsempésszen még egy szolgáltatást, a Voice-ot, a készülékre. Az iPhone egyelőre barát, a jobbak közül való.

Célkeresztben a butatelefonok

Az iPhone-tulajdokkal szemben a hagyományos, butatelefonok tulajdonosai nem igazán használják netezésre a készüléküket. Telefonálnak rajta, SMS-t küldenek, fotóznak a beépített kamerával, majd a képeket a bélyegnyi kijelzőn mutogatják körbe, ahelyett, hogy feltöltenék valahová. Csupa olyan hiábavalóságot csinálnak, ami a Google-nak nem sokat számít. A Nexus One, illetve a sajtóeseményen beígért, a többi mobilgyártóval szorosan együttműködve megtervezett készülékek a böngészésre alkalmatlan mobilok kiszorítását célozzák meg elsősorban. Ők az a "mindenki más", aki ellen igazán hadba indulhat az Android.


Bűn csak telefonálásra használni a mobilt a Google szerint

A Nexus One sajtótájékoztató tanulsága szerint azt még a Google sem tudja, vagy legalábbis nem mondja, pontosan milyen üzleti modellt lehet építeni a mobilon netezőkre. Abban azonban biztosak, hogy a több nethasználó több bevételt tud termelni a jövőben is a cégnek. Ezért száll be a Google nagyobb erőkkel a szoftver tökéletesítésébe, illetve ezért tesz meg mindent, hogy az Android platform ne darabolódjon fel a különböző gyártók eltérő módon testreszabott készülékeinek köszönhetően.

Vesztes mindig kell: ez a Microsoft

Forrás: [origo]
Smink csupán: minden gyártó maga próbálja szebbé tenni a Windows Mobile-t

A Windows Mobile utolsó igazán használható verziója a 2008 áprilisában bemutatott 6.1-es volt, ami azonban az évek óta megszokott vonalat vitte tovább. A sietve kiadott 6.5-ös variánssal inkább csak új hibák jelentek meg a Microsoft mobilos operációs rendszerében. A minden gondnak véget vető, Windows Mobile 7 a legutóbbi információk szerint 2010-ben fog megjelenni, magával hozva például a multi-touch kijelzők támogatását. Mihelyt megjelennek az új Microsoft rendszert futtató készülékek, a cég megérkezik 2007-be. Ez azonban könnyen bizonyulhat elkésett manővernek, hiszen a tegnapi bejelentés egy dolgot nyilvánvalóvá tett: a Microsoft eddigi legfontosabb partnere az okostelefon-piacon, a HTC többé már nem a Windows-zal képzeli el a jövőt.