Novemberben érkezik a jövő videojátéka

Vágólapra másolva!
Novemberben kerül a boltok polcaira a Microsoft Project Natal nevű eszköze, amely az Xbox 360 konzolgépek tulajdonosai számára teszi majd lehetővé azt, hogy saját testmozgásukkal, joystick vagy más kontroller nélkül irányítsák a játékokat. Európai érkezéséről még nincs információ, ahogyan áráról sem.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint novembertől lesz megvásárolható a Microsoft Xbox 360 konzolgépeihez az a Project Natal nevű kiegészítő, amely lehetővé teszi majd a játékok vezérlését - a Wii-vel ellentétben - bárminemű irányító kézbe fogása nélkül. A ketyere több kamerával dolgozik, melyekkel képes megfigyelni a játékos helyzetét, mozgását, melyet nagy pontossággal képes közvetíteni a képernyőn látható virtuális karakterre, aki pontosan ugyanazt fogja csinálni, amit a tévé előtt ugráló felhasználó tesz.

Nem kell hozzá joystick

Egyelőre nem ismert a Nintendo Wii-nél is élvezetesebb játékot ígérő szerkezet ára, de az biztos, hogy a ketyere a karácsonyi vásárlási szezon egyik slágere lesz, bár európai premierjéről még nincs információ - a tavalyi bemutatót követően elemzők kétszáz dolláros, vagyis durván negyvenezer forintnak megfelelő árat prognosztizáltak. A Project Natalt a társaság még tavaly nyáron jelentette be, ekkor azonban csupán prototípusait próbálhatták ki az E3 nevű videojátékos kiállításra ellátogató szerencsések. A szerkezetről Robbie Bach, a Microsoft szórakoztató termékekért felelős részlegének vezetője úgy nyilatkozott, az vadonatúj, mozgásszabadságot biztosító játékélményt tesz majd lehetővé, amely sokkal természetesebbé, egyszerűbbé teszi majd a programok vezérlését.

Meglévő hardverekhez tervezték

A TechRadar a Microsoft munkatársától azt is megtudta, hogy a Natalt kifejezetten úgy tervezték, hogy a jelenlegi Xbox 360 hardverek alkalmazásával legyen képes megvalósítani a testtel való irányítást. Alex Kipman, a megoldás egyik fejlesztőjének becslései szerint a játékgép processzorát nagyjából 10-15 százalékban terheli le a játékos mozgását folyamatosan analizáló két kamera működése. A technológia összesen a test 31 különböző részének mozdulatait képes átvinni valós időben a virtuális világba, másodpercenkénti 30 képkockás sebességgel. Emellett például arra is képes lesz a megoldás, hogy érzékelje, ha valaki mondjuk a háta mögé teszi a kezét, ekkor a játékbeli karakter is hasonlóképpen fog cselekedni a képernyőn.

A szoftvercég egyik szakemberének korábbi nyilatkozatai szerint a potenciális játékosok többségét elriasztja, elidegeníti a konzolok kontrollere. Ezzel szemben a testével mindenki természetesen tud bánni, nem kell irányítóval vagy egérrel ügyetlenkedni, az érkező labdát el lehet ütni tenyérrel, meg lehet markolni a láthatatlan kormánykereket, vagy épp lenyomni virtuális gombot, mintha a Mindent vagy semmit egyik kérdését halászná el ellenfele elől a kvízjátékban. Ha a konzolon futó szoftver engedi, akár tárgyak digitalizálására is lehet majd használni a Natal beépített kameráit. A bemutató filmen ezt egy egyedi festésű gördeszkával mutatták be, amit két fotó elkészítése után már meg is talált tulajdonosa kedvenc játékában. De nem csak játékkellékeket lehet befotózni a gépbe, a Natalt bemutató klipben szerepelt a Richie Rich-ilmek világát idéző virtuális ruhapróba is, illetve egyszerű videobeszélgetésre is lehet majd használni a rendszert.