Idén jön a tízszer gyorsabb USB 3.0

Vágólapra másolva!
Gyorsabb adatátvitelre lesznek képesek, így a fájlok másolását fürgébben végzik majd az USB 3.0 szabványt támogató eszközök, például laptopok, pendrive-ok és külső merevlemezek.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint a HP egyes új, Envy 15 márkajelzésű laptopjait már USB 3.0-s csatlakozóval is felszerelik majd, ezek lesznek az egyik első gépek, amelyek már az új, sokkal gyorsabb adatátvitelt biztosító technológiát támogatják.

Míg a jelenleg elterjedt USB 2.0 legfeljebb 480 megabit/s-os sebességre képes, az USB 3.0-t használó eszközök már tízszer gyorsabb, 5 gigabit/s-os sebességgel tudják majd másolni az adatokat. Ez azt jelenti, hogy míg egy gigabájt adat átmásolása a jelenlegi technológiával a legjobb esetben is legalább 33 másodpercig tart, az új technológiával erre 3,3 másodperc is elegendő lesz. A Las Vegas-i CES kiállításon további tizenhét, az újfajta USB-t használó eszközt mutatott be többek közt az Asus, a Fujitsu és a Western Digital.

A 3-as USB portokra ugyan a régebbi eszközöket is lehet majd csatlakoztatni, ám a tízszeres sebességnövekedés csak olyan eszközökkel lesz elérhető, amelyek szintén a 3.0-s szabvánnyal kompatibilisek, a régebbi eszközök a megszokott, lassabb tempóval működnek majd. A jelenlegi laptopokat majd ExpressCard foglalatba illeszthető USB 3.0-s kártyával lehet képessé tenni az új technológiára, ha ez szükséges.