Írja át a mobilszámokat egyszerűen!

Vágólapra másolva!
Január 16-ától csak azok a mobilhívások érnek célba, amelyeket tizenegy számjeggyel tárcsázunk, ezentúl hálózaton belül sem elég a hét szám, mindig kell az országkód (+36), a hálózatkijelölő (20, 30 vagy 70) és a telefonszám. Az átállás kényelmetlenségekkel jár, de megmutatjuk, hogy lehet egyszerűen átírni a címjegyzékben tárolt telefonszámokat.
Vágólapra másolva!

Január 16-tól nem működnek a hétjegyű mobilszámok: ezek előtt kötelező szerepeltetni a 06 vagy +36 országazonosító előtagot és a kétjegyű "hálózatkijelölőt" (20, 30 vagy 70). Ha már úgyis hozzányúlunk, érdemesebb a +36-ot használni, mert így külföldről is működni fog a szám. Január 16-ától hálózaton belül sem lehet előhívó nélkül telefonálni.

ForrA!s: [origo]
Előhívó, hálózatkijelölő és az előfizető száma, ebből áll az új telefonszám

A telefonban egyenként átírni a számokat kényelmetlen, de van egyszerűbb megoldás: minden mobilhoz létezik PC-s szoftver, amiben már a megszokott billentyűzet és egér segítségével módosíthatjuk a telefonkönyvet. Ehhez össze kell kötni a mobilt a számítógéppel.

Könnyen áll szóba a PC a mobillal

Azoknak lesz a legkönnyebb dolguk, akik megőrizték vagy utólag beszerezték a készülékhez passzoló adatkábelt. A számítógép USB-csatlakozójára kapcsolt telefonokat egyszerűen felismerik a gyártók által kiadott telefonmenedzsment-szoftverek, nem kell a készülékek párosításával vacakolni. Kábel nélkül járható út a Bluetooth kapcsolat is. A kis hatótávolságú, telefonok szinkronizálására, vezeték nélküli egerek és billentyűzetek géphez kapcsolására kitalált eszközt a legtöbb laptopba beszerelik, az asztali gépekhez pedig 2-3 ezer forintért lehet venni USB-s Bluetooth modult.

A kapcsolat létrehozása

Még a telefon csatlakoztatása előtt telepítsük a telefon gyártójának menedzserszoftverét. Ha nincs meg az eredeti telepítőlemez, a telefoncégek weboldalain többnyire könnyű megtalálni a megfelelő programot a Támogatás menüpontok környékén. Ezután már a szoftver fogja vezetni kezünket a kapcsolat létrehozásában.

A vezetékes kapcsolathoz először a telefonba, majd számítógépünk egyik USB aljzatába kell csatlakoztatni az adatkábelt, innentől minden megy a maga útján. A drótnélküli kapcsolat sem sokkal bonyolultabb: először a számítógépet kell összepárosítani a telefonnal, aminek során meg kell adni mindkét készüléken ugyanazt a pár számjegyből álló kódot. Ha a párosítás megtörtént, még csatlakoztatni is kell a készüléket, ám ez ilyenkor már csak egy-két kattintás. A második lépést a legtöbb esetben hajlandó elvégezni a PC-s kliens is. Amennyiben ez a két dolog megtörtént, a készüléken tárolt számokat ugyanúgy át lehet írni PC-n, mintha dróton csatlakozna a géphez.

Motorolás számcsere

Csak a telefon csatlakoztatása után hajlandó igazán elindulni a készülékhez kapott CD-n érkező Motorola Phone Tools nevű segédprogramja, korábban csak arra szolgál jó tippekkel, hogyan lehet a számítógéphez kapcsolni a készüléket. Ha azonban elindult, akkor teljesen magyar nyelven, segítőkészen vezeti végig a felhasználót a telefonszámok megváltoztatásán.

Forrás: [origo]
A szerkesztés mellett e-mailt és vonalas számokat is fel lehet vinni a Motorola programjában

A Motorola programját egészen könnyű átlátni. A teljes telefonkönyv a Személyes adatok nevű menü alatt található meg Kapcsolatok néven. Ugyanitt lehet belenézni a készüléken tárolt naptárba is. A szoftver egy rövid szinkronizálás után benépesíti a készüléken tárolt névjegyekkel az ablak jobb oldalán találató üres dobozt. A lista az ablak tetejére kerül, alul az egyes lekattintott névjegyekben tárolt információk között lehet elmélyedni. A program nem tud keresni a listában, ezért célszerű kézzel egymás mellé rendezni a név és telefonszám mezőt, és úgy végigfutni a számokat. A szerkesztés már sokkal egyszerűbb, dupla kattintásra megnyílik a névjegy és át lehet írni a mobilszámot. A változtatások először csak a gépen jelennek meg, véglegesíteni a középen látható nagy floppy ikonnal lehet őket.

A Motorola Phone Tools képes biztonsági mentés készítésére is, a Személyes adatok menüben lehet arra utasítani a szoftvert, hogy letöltse a készüléken tárolt összes adatot.

Samsung címjegyzékek szerkesztése

Minden igényt kielégít a Samsung kliensprogramja. A PC Studio nevű szoftver még a Bluetooth csatlakozáson is végigvezeti a felhasználót, ha most kapcsolódik össze először a telefon és a számítógép. A program egyetlen hibája, hogy csak az Outlook vagy Windows Címjegyzékével lenne hajlandó szinkronizálni a telefonon tárolt számokat. Aki szeretne biztonsági mentést is csinálni, az kénytelen a fenti két program valamelyikét használni, nincs lehetőség külön másolat létrehozására.

Forrás: [origo]
A telefon és a SIM-kártya számait egyaránt lehet szerkeszteni a Samsung programjával

A Samsung PC Studio apró, csupán nyolc ikont és egy bélyegnyi magyarázó szöveget tartalmazó ablakban nyílik meg. A szoftver nem beszél teljesen magyarul, az információs felület le van ugyan fordítva, de a menüpontok nevei csak angolul jelennek meg. Szerencsére sokat nem kell keresni, rögtön az első, Phone Editor nevű funkcióra van szükség a számok szerkesztéséhez. A program fejlesztői egymás mellé rendezték a név és a telefonszám mezőket, így a Motorola kliensétől eltérően itt rögtön lehet látni, ha egy számot javítani kell.

Számcsere a Sony Ericsson mobilokon

A gyártótól kapott PC Suite-nél is jobb szoftvert tudunk ajánlani a Sony Ericsson mobillal rendelkezőknek. Az ingyenes MyPhoneExplorer mindent tud, amit a hivatalos kliens, és még használni is könnyebb. A program nem veszi le a felhasználó válláról az első csatlakoztatás nehézségeit, ezt nekünk kell megtennünk a Windows Tálcán található Bluetooth ikonra kattintva. Ha a berendezést sikeresen összekapcsoltuk a géppel, akkor csak az F1 gombot kell lenyomni, hogy a MyPhoneExplorer megkezdje a szinkronizálást.

ForrA!s: [origo]
Okos szerkesztő és szűrési lehetőség is van a MyPhoneExplorerben

A számok átírása előtt érdemes teljes biztonsági mentést készíteni a SIM kártya vagy a memória tartalmáról. Az erre szolgáló menüpont a program Extrák menüpontja alatt található. A funkció kiválasztása után a MyPhoneExplorer megérdeklődi, hogy milyen adatokat szeretnénk elmenteni: itt célszerű legalább a SIM-számok és a kapcsolatok mezőket kiválasztani, ez garantálja, hogy minden telefonszám megmaradjon másolatban is vész esetén.

A mentés elkészítése után a Telefonkönyv menüben lehet átírni az új formátumra a telefonszámokat. A szoftver automatikusan egymás mellé rendezi a név és a telefonszám mezőt, így nem sokat kell keresgélni, hogy mely számokat kell átszerkeszteni. A lista végigfutása után érdemes a program jobb felső sarkában található keresőbe beírni a 06-os régi előhívószámot, hátha átsiklott a figyelmünk néhány régi formátumú hívószám felett. Az átírás teljes egészében a számítógépen történik, csak utólag a két egymásra mutató nyilat ábrázoló szikronizálás gomb lenyomása után kerülnek át a számok a készülékre.

Címjegyzék szerkesztés LG-n

Szép, könnyen áttekinthető, habár egy kicsit lassú kliensprogramot ad a telefonjaihoz az LG. A négyes verziónál járó PC Suite nevű szoftver nem gördít akadályokat a felhasználó elé, könnyen bele lehet tanulni használatába. A készülék csatlakoztatásakor még a telefonon kell beállítani, hogy zenéket szeretnénk-e tölteni a mobilra, vagy a PC Suite-tal akarunk-e dolgozni, ám később már csak a PC képernyőjén kell dolgozni.

ForrA!s: [origo]
Csinos felületen írhatják át számaikat az LG-tulajdonosok

Nem rejtették el a telefonkönyv szerkesztésének lehetőségét az LG programozói. A program ablakának tetején található ikonsor első eleme rögtön a címjegyzékhez vezet. Az egyes bejegyzéseket dupla kattintás után lehet szerkeszteni, sőt ha már hozzányúltunk a névjegyhez, itt lehet azt is beállítani, hogy otthon, mobilon vagy a munkahelyen csörög ki az adott szám. Az LG PC Suite is tartalmaz keresőt a jobb felső sarokban, így az átírások végén ellenőrizhetjük, hogy minden 06-os előhívóval tárolt mobilszámot megtaláltunk-e.

Számok átírása Nokiával

A Nokia telefonok tulajdonosainak a PC Suite nevű windowsos szoftvert kell letölteniük a gyártó honlapjáról. A programcsomag telepítése után Bluetoothon vagy USB-kapcsolaton keresztül lehet csatlakoztatni a telefont, ezt a műveletet a főmenü "A telefon csatlakoztatásához kattintson ide" feliratára klikkelve lehet elvégezni. A folyamat ugyan igényel némi beállítást, ám elegendő egyszer elvégezni, a következő alkalommal mind vezetékes, mind vezeték nélküli kapcsolat esetében automatikusan létrejön a PC és a telefon közötti összeköttetés.

Forrás: [origo]
A Nokia keresőjével egyszerűen meg lehet találni a +36 nélküli számokat

A főmenüben a telefonkönyvet ábrázoló ikonra kell kattintani duplán, amely a Névjegyek nevet viseli, itt pedig listázva találhatjuk a készülékre elmentett kontaktok listáját minden hozzájuk tartozó adattal. Miután a nem megfelelő formátumban felvitt számokra vagyunk kíváncsiak, nem praktikus ábécésorrendbe rendezni a bejegyzéseket, hasznosabb, ha a telefonszámok alapján végezzük a listázást: ezt a "telefon" vagy a "mobil" oszlop nevére kattintva lehet elvégezni. Miért jó ez? Mert így a +3620, 0630 és hasonló előtaggal kezdődő számok egymás mellé kerülnek, és könnyebb megtalálni a nem megfelelő formátumúakat. Az egyes bejegyzésekre szintén duplán kell kattintani, ekkor megnyílik az adott kontakt adatlapja, ahol korrigálni lehet a telefonszámot, és egyéb adatok, például e-mail cím begépelésére is mód van. A szerkesztés elvégzését követően az ablak alján lévő floppylemez-ikonra kell kattintani a mentéshez.