Vágólapra másolva!
Pörgős, a gyerekek és a felnőttek által egyaránt élvezhető, a hétvége során ingyenesen játszható gokartjáték, a világháború vízi csatáit és légi ütközeteit felelevenítő szimulátorok, valamint a helyszínelők legújabb kalandjai hétvégi játékajánlónkban.
Vágólapra másolva!

A játékfejlesztők is nagyon jól tudják, hogy a gokartos programokkal nem lehet igazán melléfogni. A Nintendo által a Mario Kart sorozattal feltalált komolytalan, száguldozós, repüléssel végződő ütközésekkel és aljas trükkökkel teli műfajban minden évben megjelenik egy-két új cím. Idén a NimbleBit döntött úgy, hogy szimulátorokon és Trackmanián edződött PC-s játékosokat is megpróbálja rászoktatni a Flúgos futamot idéző versenyekre. A Zero Gear nevű frissen megjelent címmel csak egy gond van, csupán a bemutatását követő első pár napban ingyenes, utána tíz eurót kell majd fizetni a használatáért.


Bolond, de szórakoztató a Zero Gear

A Zero Gear nem kényszeríti rá a játékost, hogy létező autógyárak, létező kocsijaiból válasszon magának járgányt. Ehelyett a legváltozatosabb, a dobozderbik és a rajzfilmek világát idéző masinával lehet a rajtvonalhoz álni. Van guruló atombomba, tank, terepjáró, menő háromkerekű koponya, tornacipő, citromsárga batmobilszerű valami és persze elnagyolt grafikával megrajzolt amerikai izomautó is lángos festéssel. A gépek tetszés szerint átszínezhetőek, cserélhető rajtuk a kerék - ajánljuk az öt piros bakancsból összelegózottat - sőt a volán mögött ülő lényet is mi választhatjuk ki.

A játék pályái egészen változatosak. Akad csocsóasztalból, biliárdgolyókból és mindenféle terelőelemből összerakott út, van szabályos poros vadnyugati körverseny, sőt még amerikafoci-pálya is, amin egy hatalmas labdát kell célba juttatni.

Verdikt: a szórakoztató, magát komolyan venni egy pillanatig sem akaró autóverseny ingyen igen jó választás, és a két hamburgernyi vagy két pizzányi ár sem túlzás érte. Uraim, indítsák be a motorokat, induljon a cirkusz! A játék telepítéséhez az ingyenes Steam kliens és regisztráció szükséges.

Vásárlás előtt kipróbálandó: demóajánló

SPACEWORK

PC-n és macen is futó videojátékkal rukkolt elő a korábban interaktív weboldalakkal, elektromos zenével kísérletező Embergép kollektíva. A repülős, lövöldözős SpaceWork mélyen retró, nagyon letisztult, egyszerű vonalakkal megrajzolt lövöldözéssel és akcióval teli program. A játék története egyszerű: a gamernek a monolitet kell megszereznie, ellenségek özönét kicselezve vagy lelőve. A felüljárókkal, jetpackkel átrepülhető hidakkal teli pályán jócskán vannak az energiát feltöltő, felszedhető elemek is, amik a játékos esélyeit javítják.


Retró lövöldözés a Titán felszínén

A SpaceWork különösen azoknak tetszhet, akik szívesen játszanak a művészettel, az újszerű megjelenéssel kacérkodó játékokkal. A játék grafikája a nyolcvanas éveket idézi, ám a vonalai sokkal élesebbek, valamivel sterilebbek, olyanok, mintha egy sosem volt múltból kerültek volna elő.

A demó változatban a teljes területnek csak a tizenöt százaléka látható, a játékos hamar visszapattan a határt jelző táblákról. Emellett gyengébbek az ellenségek - alig pár lövéssel meg lehet őket ölni - és rövidebb ideig működik a jetpack. A teljes verzió 10 euróba - körülbelül 2700 forintba - kerül, és két változatban is elérhető. Az egyik vörös árnyalatú, a másik narancssárga, de ezen túl semmi különbség nincs a programok között.

PT BOATS

A törtélem megmutatta, hogy egészen kicsi, motorcsónak méretű hajókkal is a tenger fenekére lehet küldeni az óriási csatahajókat. Elég csak az SMS Szent Istvánra gondolni, azt is egy olasz motorcsónak süllyesztette el. A PT Boatsban a játékos néhány ilyen torpedós csónak parancsnokává válhat. A hajók nincsenek túlzottan felfegyverezve: egyik oldalukat egy gépágyú díszíti, a másikra egy légvédelmi géppuskát szereltek, és nagyjábl ennyi. Jut még kis csónakonként kettő, nagyobbanként négy torpedó, de ezek alkalmazását nagyon át kell gondolni.

Nagyszabású csatákba bonyolódhatunk a tengeren

A játékos két módban is beszállhat a csatába. Egyrészt a hajót kézzel, a WASD billentyűkombinációval irányítva körözhet az ellenséges hajók körül, időnként beülve valamelyik fegyver mögé, hogy megsorozza az ellent. Másrészt van a játékban taktikai térkép is, amin a teljes flottát utasíthatja, hogy milyen szögből, milyen fegyverekkel támadják meg a ronccsá lőni szándékozott konvojokat.

A demóban egy három küldetésből álló betanító hadjárat található meg, valamint a teljes játék történetének első küldetése. Az előbbiben a jó időben, a hullámok hátán kell száguldozni előbb egy, majd két motorcsónakot irányítva. Az utóbbiban viszont már az Északi tengeren fagyoskodva kell megvédeni a szövetségesek konvoját a norvég partoknál.

CSI: DEADLY INTENT

A Las Vegas-i CSI soraiba állhat be a játékos a Deadly Intent nevű játékban, illetve annak demójában. Ha már beállt, nem is fárasztják tanítással, gyakorlópályákkal, rögtön egy gyilkosság helyszínére vezénylik ki, hadd jöjjön rá magától, hogyan kell felderíteni egy gyilkosságot. A játékmenet nem túl bonyolult, előbb nyomokat kell gyűjteni, majd azokat elemezni, végül pedig kihallgatni a tanúkat és szóba jöhető gyanúsítottakat. A példakalandban azonban a gyilkos is megtett mindent azért, hogy leplezze kilétét, ezért számtalan hosszú percet kell a laborban, és a különböző adatbázisokban tölteni, ha le akarjuk buktatni.


Az akasztófahumor csak az előzetesre jellemző, a játék már halálkomoly

A nyomozónak minden rendelkezésére áll, amit a CSI sorozat különböző epizódjaiban látni lehetett. Van teljes, csúcstechnológiával felszerelt labor, az ország összes hozzáférhető adatbázisa, a helyszíni nyomrögzítést megkönnyítő kütyük, és persze a társak. A helyszínen Ray Langston próbálja tanácsokkal segíteni az elakadó játékost, ha viszont nagyon elakadunk, akkor a hivatal többi alkalmazottja is küld ötleteket e-mailben.

A játékban négy fix, a sorozatból is ismert helyre - labor, kórbonctan, kihallgatószoba és Brass nyomozó irodája - lehet eljuni, az esethez tartozó szobák, helyszínek melett. Az összegyűjtött nyomokat - amik maguk is tartalmazhatnak további árulkodó részleteket -, az ügy rövid jegyzetét, vallomásokat, valamint a bejárható helyek listáját az ügynökök PDA-ja tartalmazza, és ide futnak be a kollégák tippjei is.

A Deadly Intent nem túl bonyolult, ugyanakkor a játékost a gép elé bilincselő játék, érdemes kipróbálni legalább a két-három óra játékidőt ígérő demót. Futtatásához elég egy közepesen erős PC.

WINGS OF PREY

A második világháború nagy légicsatáiban vehet részt a Wings of Prey-t megvásárló - vagy legalább a demót letöltő - játékos. A programban a konfliktus legendás vadászgépeinek pilótafülkéjében lehet részt venni a Sztálingrád, Szicília, Dover vagy Berlin feletti küzdelmekben. A Wings of Prey legfőbb előnye, hogy a csak röpködni kívánó amatőrök is elboldogulnak vele, de a szimulációt kedvelő profiknak is tartogat kihívásokat. Egyedül a magát a számítógép előtt vadászpilótává képző kevesek csalódhatnak a Gaijin Entertainment játékában, nekik talán túl könnyűre sikerültek a küldetések.


Külső és belső nézetből is végigjátszhatjuk a világháborút

A demóban a repülőgép irányítását megtanító három oktatószint mellett két küldetés kapott helyet. Az egyikben az a doveri radartornyok riasztására felszállva kell megállítani a németek offenzíváját. Az angolosan rossz időben a játékos egy Spitfire pilótafülkéjében ülve kergetőzhet a légteret megtöltő Messerschmittekkel. A másik kipróbálható küldetésben egy Lavocskin La-7-est vezetve lehet rendet vágni a berlint védő német vadászok maradékával. A küldetés végén pedig arra is van lehetőség, hogy az ellenség ideiglenes repülőterét szétbombázzuk.

Az Il-2 Sturmovik sorozat legújabb darabján élvezetéhez erősebb számítógép szükséges, 512 megabájt videomemória alatt például csak közepes minőségben hajlandó elindulni a játék. A program hajlandóbb gyengébb masinákon is futni, ám kis részletességen nem túl szép. A Wings of Preybe ugyanis úgy a legkönnyebb beleélni magunkat, ha teljes fordulaton megy a grafikai motor, és minden apró sérülés, karc, golyó ütötte lyuk látszik a repülőkön.

Akciós ajánlatok

Az évvégi leárazások után még nem tértek magukhoz a digitális játékboltok, alig van igazán meglepő, izgalmas leárazás. A Direct2Drive brit boltjából azért érdemes megvenni nagy kedvencünket, az Aaaa! - The reckless disregard of gravity nevű bázisugrós játékot.

Company of Heroes