Mobilon térnek vissza a tárcsázó vírusok

Vágólapra másolva!
Az ún. dialer nevű, tetemes telefonszámlát generáló kártevők még a modemes internet korszakában élték fénykorukat, a mai okostelefonokon azonban reneszánszukat élik - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Régi trükkjükhöz térnek vissza a vírusírók: ugyan platformot váltottak, de visszatértek a szakzsargonban dialer néven ismert kártevők. Ezek még a modemes internet korában arattak, többnyire warez és szexoldalakon keresztül terjesztették őket valamilyen ígéretes tartalommal, például egy híresség meztelen fotóival kecsegtetve a felhasználót. Indításukat követően azonban feketeleves érte a netezőt, a program ugyanis szépen feltárcsázott egy valamilyen egzotikus országban működtetett emelt díjas hívószámot, tetemes telefonszámlát generálva az előfizetőnek.

A modemekkel együtt eltűntek a dialerek is...

Mint az tavalyi cikkünkből is kiderül, ez a fajta online visszaélés csaknem teljesen eltűnt, hiszen manapság a PC-kben már nincs olyan komponens, amelyen a kártevők hívást kezdeményezhetnének, wifin, kábelneten, ADSL-modemen ez nem lehetséges, de a mobilinternetes modemeket is szinte mindenki adatkapcsolatot használó beállítással használja.

...de az okostelefonokon visszatérnek

Biztonsági szakértők szerint azonban arra figyeltek fel, hogy a feledésbe merült kártevők újjáélednek, még ha nem is a PC-ken, hanem az egyre több funkciót ellátó, számos számítógépes funkciót betölteni képes okostelefonokon.A biztonsági szoftvereket készítő amerikai CA társaság statisztikái szerint a közelmúltben jelentős növekedés ment végbe az okostelefonok szoftverét támadó dialerek terén. A vállalat szakértői azonban elmondták, az online csalók most már úgy programozzák ezeket a programokat, hogy azok nem külföldi számokat, hanem helyi, emelt díjas szolgáltatásokat tárcsázzanak fel a felhasználó szándéka és tudta nélkül.

Akhil Menon, a társaság szakértője egy hasonló, de valamelyest másképp működő kártevőről is beszámolt: a Swapi.B nevű trójai programot egy telefonra telepíthető Java alkalmazás (.jad fájl) formájában terjesztik , aktiválását követően pedig emelt díjas pornószolgáltatásoknak küld sms üzeneteket a telefonról. Ezt a kártevőt hol szexvideóként, hol segédprogramnak álcázva ajánlják letöltésre az ingyenes mobilszoftverekre vágyóknak.

A mobilkártevőkkel könnyű pénzt szerezni

Mikko Hyppönen, a finn F-Secure biztonsági cég vezetője szerint a mobilos kártevők készítése azért vonzó az online bűnözők körében, mert ezekkel könnyebben lehet pénzt szerezni, mint PC-s társaikkal. A számítógépekről ugyan lehet jelszavakat, bankkártya-számokat lopni, ám azokat még fel is kell használni, így a konkrét pénzbeli haszon csak nagy munkával teremthető elő.

Ezzel szemben a mobiltelefonokról kezdeményezett hívásokkal, sms-ekkel gyakorlatilag azonnali bevételekre tehetnek szert az internetes csalók, ezek nem igényelnek további háttérmunkát - bár előkészületeket igen, el kell indítani a prémium díjas szolgáltatásokat. Hyppönnen a BBC-nek elmondta, a csalók ráadásul trükköznek, a kártevőkbe számos emelt díjas számot programoznak, melyek közül csak egy a sajátjuk, a többi közt akár még legális szolgáltatások is megtalálhatók, így igen nehéz lenyomozni és bezáratni a visszaélésekre használt szolgáltatásokat.