Az Apple betiltatná a Nokia mobiljait az USA-ban

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a két gyártó között tavaly indult szabadalmi vita: ezúttal az Apple fordult az amerikai piacfelügyelethez újabb beadvánnyal, melyben a finn Nokia minden termékének importját akarja betiltatni az Egyesült Államokban. Eközben a Kodak az Apple-t és a Blackberry készülékek gyártóját pereli.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, a jogi hercehurcát még tavaly októberben indította a Nokia, amely azért indított pert egy amerikai bíróságon az Apple ellen, amely viszontperelte, azóta pedig mindkét cég újabb kereseteket nyújtott be riválisa ellen. A cupertinói számítógépgyártó ügyvédei pénteken beadványt nyújtottak be az amerikai külkereskedelmi piacfelügyelethez (ITC), melyben azt kérik, a bíróság tiltsa be a Nokia összes készülékének importját az Egyesült Államokban - írja a PC World.

December végén a Nokia második beadványában épp ennek a fordítottját állította, érvelése szerint az Apple összes terméke, beleértve a számítógépeket is, kulcsfontosságú funkciókkal kapcsolatows hét szabadalmát sértik. Az első beadványban a finn társaság azzal vádolta meg az Apple-t, hogy az iPhone-ban tíz szabványt használ jogtalanul. Az Apple szerint a Nokia mintegy tizenhárom szabadalmát használja jogsértő módon.
Bár a cégek közti vitás ügyekben feltehetően csak hosszas jogi procedúrát születik majd döntés, a Reuters által megszólaltatott szakértők szerint erre valószínűleg éveket kell várni majd. A PC World szerint arra is komoly esély van, hogy a két gyártó végül peren kívül fog megegyezni, ahogy nemrégiben az LG és a Kodak cég is cselekedett. A Nokia egyébként Európában sokkal több készüléket értékesít, mint az USA-ban, különösen az iPhone 2007-es premierje óta.

Ezzel párhuzamosan az amerikai Kodak cég is bejelentette, hogy az iPhone és a Blackberry mobilok gyártói ellen pert indít, mivel állítása szerint ezekben a készülékekben a digitális képek előnézeti képének legenerálásához a vállalat által levédett technológiát alkalmaznak. A Kodak ugyancsak a készülékek árusításának betiltását, illetve pénzbeli kártérítés megítélését szeretné elérni az ITC-nél. Decemberben egyébként a piacfelügyelet kimondta, hogy a Samsung jogtalanul használta készülékében ezt a technológiát - írja a BBC.