Tizenegyjegyű számok az okostelefonokon

Vágólapra másolva!
Január 16-a óta csak azok a telefonhívások csörögnek ki, amelyeket tizenegy számjeggyel tárcsáztak. Az új hívószámoknak tartalmazniuk kell országkódot (+36) vagy legalább a régi 06-os előhívót és hálózatkijelölőt (20, 30 vagy 70) a régi hétjegyű telefonszám melett, így akik csak ez utóbbit írták be címtárukba, most javítgathatnak. Megmutatjuk, hogyan célszerű frissíteni az okostelefonok címjegyzékét, hogy ne kelljen egyesével átbogarászni a mobilon a hívószámokat.
Vágólapra másolva!

A közhiedelemmel ellentétben az okostelefonokat sem csak a minden villamos eszköz nyelvén értő geekek vásárolják. Vannak T-Mobile Pulse-szal telefonáló tinik, iPhone-os családanyák, androidos bölcsészek, sőt még symbianos telefont használó nagypapák is. Ha pedig múlt héten segíteni próbáltunk a hagyományos telefont használó többségnek, hogy átvészeljék a tárcsázási mód változását, akkor a drágább, ám komolyabb tudású készülékek gazdáit sem hagyhatjuk magukra.

Okostelefon esetén a számítógép és a telefon közti kapcsolat megteremtése nem lehet probléma. A készülékekhez kivétel nélkül jár adatkábel. Néhány típuson ráadásul már a teljesen szabványos mini-USB csatlakozó található, ilyen kábelt párszáz forintért lehet venni a PC boltokban. Ha ez megvan, a kábel egyik vége a telefon csatlakozójába, a másik vége a számítógép USB-portjába került, s kezdetét veheti a szinkronizálás - azaz a telefon és egy PC-s program esetünkben telefonszám-adatainak egyeztetése.

Macesnek áll a világ

A legegyszerűbb dolguk a Macintosh-t használó iPhone tulajdonosoknak van. Az OS X remek címtárral rendelkezik, amiben bármilyen információra könnyen rá lehet keresni. Tömeges szerkesztést az Address Book nevű segédprogram sem tud, azonban a keresővel megtalált hibás számokat két kattintással át lehet írni szabványos formátumra.

Mindennek a kulcsa az Outlook

Míg a hagyományos készülékeket használóknak nem tudtunk általános tanácsokat mondani, az okostelefonok birtokosainak csak ilyeneket adhatunk. A készülékek mindegyike szinkronizálja adatait olyan általános célú szoftverrel, webes szolgáltatással, amivel egyszerűen meg lehet változtatni a címjegyzéket. A Windows Mobile készülékek, a Symbian operációs rendszert futtató Nokiák és a PC-hez kötött iPhone-ok vagy az egyéb tekintetben nagyon önálló Blackberry készülékek esetében ez a program a Microsoft hírhedt levelezőkliense, az Outlook.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Outlook: könnyen áttekinthető listából kell kiválasztani a hibás számokat


A telefon-Outlook kapcsolatot minden esetben a készülék saját szoftverében kell beállítani. A Microsoft programja csupán a névjegyek táraként funkcionál, magát a másolást nem az végzi. A Blackberry tulajdonosoknak a Blackberry Desktop nevű programot kell letölteniük a gyártó weblapjáról, az iPhone-osoknak az iTunes-ban kell megejteni a beállításokat, a Nokia Symbian rendszerű készülékeihez pedig az Ovi Suite (régi nevén PC Suite) szükséges.

Mi a teendő, ha nincs Outlook?

A Microsoft ingyenes levelezője, ami évekig az Outlook Express névre hallgatott, eltűnt a Windows 7 megjelenésével. Helyét a sokkal jobb, modernebb Windows Live Mail kliens vette át, ami nevét meghazudtolva az összes POP vagy IMAP hozzáférést támogató levelezőszerverrel működik. A telefonos szoftverek azonban még többnyire nem vették tudomásul a változást, és nem hajlandóak szinkronizálni a Live levelezővel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Több szinkronizálási lehetőség az iTunes-ban

A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk. A teljes, mindentudó nagy Outlookból le lehet tölteni hatvan napig használható próbaverziót. Két hónap helyett pedig maximum két órára van szükség, hogy a telefonról felmásoljuk a számítógépre a névjegyeket, kijavítsuk őket, és visszaküldjük a címjegyzéket a mobilra. A szoftver beszerzéséhez regisztrálni kell a Microsoft weboldalán, de ez kis ár azért, hogy ne az érintőképernyőt tapodva, egyesével írjuk át a telefonszámokat.

Androidon a Google a nyerő

Az Android mobil operációs rendszer a Google-nál dolgozó agyak szüleménye, nem is meglepő, hogy címjegyzékként képes a cég levelezőrendszerének, a Gmailnek a címtárát használni. Ezt a beállítást már a telefon első bekapcsolásánál meg lehet tenni, az általunk is tesztelt HTC Hero például rögtön felajánlotta, hogy szinkronizálna a levelezőben tárolt listával.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Böngészőben szerkeszhető a Google címjegyzéke

Ez a megoldás több okból is jó. Egyrészt biztonsági mentések készítése helyett nyugodtan hagyatkozhatunk a Gmail-re. Másrészt pedig a böngészőt megnyitva könnyen átszerkeszthetjük a teljes címlistát, ami aztán magától felmásolódik a készülékre.

Utolsó lépés: biztonsági mentés

Nem ér véget a számok átírásával az alkalmi telefonkarbantartás. A megváltoztatott adatokról érdemes mentést készíteni, hogy a telefon vagy a SIM-kártya tönkremenetele esetén ne kézzel kelljen visszagépelni a telefonszámokat és e-mail címeket. Ezt a funkciót az Outlook esetében a Fájl menü rejti, neve Importálás és Exportálás. A felpattanó varázslóban az exportálás fájlba műveletet kell végrehajtani, pontosvesszővel tagolt adatokat (CSV) választva fájltípusnak. Az archiválandó mappa Contacts néven a lista tetején található.

Kevesebbet kell törődniük a problémával az Androidot használóknak. A Gmail címjegyzékének jobb felső sarkában található Exportálás gombbal könnyen ki lehet menteni Google CSV, Outlook CSV vagy az Apple címjegyzéke által használt vCard formátumú adatként a névjegylistánkat.